Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: Διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση & τα εκθέματα του Ιουνίου

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 08:43

Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: Διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση & τα εκθέματα του Ιουνίου

200 ΧΡΟΝΙΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

ΙΟΥΝΙΟΣ  2021

◘ Διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση: Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021, 7.30 μ.μ.

Στο πλαίσιο του Κύκλου Ομιλιών-Συζητήσεων για το 1821 η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη θα πραγματοποιήσει την έκτη διαδικτυακή της ομιλία-συζήτηση την Τετάρτη, 23 Ιουνίου, 7.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Νίκος Μαραγκάκης, φιλόλογος, ιστορικός ερευνητής, με θέμα «Η έναρξη της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες» και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για τον τρόπο παρακολούθησης της διαδικτυακής ομιλίας και για τη διαδικασία συμμετοχής στη συζήτηση, που θα ακολουθήσει.

◘ Τα Εκθέματα του Ιουνίου

Σχετικά με τα Εκθέματα του μήνα Ιουνίου, τα οποία είναι ήδη αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (http://vivl-lixour.kef.sch.gr/?lang=el): Πρόκειται για δυο απομνημονευματικού περιεχομένου έργα: το πρώτο βιβλίο είναι τα «Απομνημονεύματα περί της Ελληνικής Επαναστάσεως» του Φωτάκου ή Φώτιου Χρασανθόπουλου, υπασπιστή του Θ. Κολοκοτρώνη, το οποίο εκτός από την περιγραφή πολεμικών γεγονότων μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για τις προσωπικές αντιπαλότητες στρατιωτικών και πολιτικών προσώπων της Επανάστασης, και το δεύτερο βιβλίο είναι τα «Ενθυμήματα στρατιωτικά της Επανάστασεως των Ελλήνων 1821-1833» του αγωνιστή Νικολάου Κασομούλη, το οποίο μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες όχι μόνο για στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα του Αγώνα αλλά και για τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες των Ελλήνων εκείνης της εποχής. - Τα βιβλία αυτά απόκεινται στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ


ΦΩΤΑΚΟΥ «ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ»

     Ο Φωτάκος ή Φώτιος Χρυσανθόπουλος (1798-1879), με καταγωγή από τη Γορτυνία,  βρέθηκε νεαρός στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες για εύρεση εργασίας. Εκεί μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και αργότερα στάλθηκε ως απόστολος της Εταιρείας στην Πελοπόννησο. Αρχικά ακολούθησε τον Κανέλλο Δεληγιάννη και στη συνέχεια τον προσέλαβε ως υπασπιστή του ο Θ. Κολοκοτρώνης. Με την ιδιότητα αυτή παρακολούθησε όλη την εξέλιξη του Αγώνα ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο. Μετά την Απελευθέρωση έγινε ταγματάρχης και αργότερα διορίστηκε δασάρχης. Διακρινόταν για τα φιλελεύθερα φρονήματά του.

     Ο Φωτάκος άφησε σημαντικό συγγραφικό έργο. Χρησιμοποιεί απλή καθαρεύουσα, διευκολύνοντας τον αναγνώστη στην κατανόηση των γραφομένων του. Τα «Απομνημονεύματα περί της Ελληνικής Επαναστάσεως» συνιστούν πολύτιμη πηγή για τα στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα του Αγώνα.  Ως υπασπιστής του Κολοκοτρώνη γνωρίζει «από τα μέσα» πρόσωπα και γεγονότα. Αξιοπρόσεκτα είναι τα στοιχεία μου μας δίνει για τις προσωπικές αντιπαλότητες, τα μίση και τα πάθη στρατιωτικών και πολιτικών προσώπων, έχοντας βέβαια κατά νου το περιβάλλον στο οποίο ζει και κινείται. – Το βιβλίο απόκειται στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη.

      Έγραψε επίσης τα έργα: «Βίος του παπα Φλέσσα» (1868) και «Βίοι Πελοποννησίων ανδρών και των έξωθεν εις την Πελοπόννησον ελθόντων κληρικών, στρατιωτικών και πολιτικών αγωνισαμένων τον αγώνα της Επαναστάσεως» (1888).

                                                                                                    Πέτρος Πετράτος

                                                                                               Φιλολογος. Δρ Ιστορίας

ΦΩΤΑΚΟΥ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ


ΚΑΣΟΜΟΥΛΗ «ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ»

       Με την έναρξη της Επανάστασης ο νεαρός Νικόλαος Κασομούλης (1795-1872), με καταγωγή από το βλαχοχώρι της Φλώρινας Πισοδέρι, είναι μέλος της Φιλικής Εταιρείας και παίρνει ενεργό μέρος στα γεγονότα των Σερρών, όπου τότε ήταν εγκαταστημένη η οικογένειά του για εμπορικούς λόγους. Μετά την αποτυχία της Επανάστασης στη Μακεδονία κατέβηκε στη νότια Ελλάδα και συμμετείχε στις εκεί πολεμικές συγκρούσεις. Σημαντική θεωρείται η συμβολή του στην πολιορκία του Μεσολογγιού (1826). Συμμετείχε στις μάχες, που διεξήχθηκαν στην ανατολική Ρούμελη και κυρίως στην Αττική με τον Καραϊσκάκη. Μετά την Απελευθέρωση ακολούθησε στρατιωτική σταδιοδρομία, φτάνοντας μέχρι το βαθμό του συνταγματάρχη.

      Το έργο του, τα «Ενθυμήματα στρατιωτικά της Επανάστασεως των Ελλήνων 1821-1833», πρωτοεκδόθηκαν από τον ιστοριοδίφη Γιάννη Βλαχογιάννη - το 1939 ο Α΄ τόμος, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, το 1941 ο Β΄ και το 1943 ο Γ΄ τόμος. Πρόκειται για εξαίρετο ντοκουμέντο. Αν και δεν είχε ιδιαίτερη μόρφωση, προσπάθησε να γράψει σε μια λόγια γλώσσα. Αποτυπώνει, πάντως, με δυνατή ακρίβεια την ατμόσφαιρα της εποχής του και την καθημερινότητα των συναγωνιστών του. Δεν αναφέρεται μόνο στα πολεμικά γεγονότα, αλλά καλύπτει και τον πολιτικό και κοινωνικό βίο των επαναστατημένων Ελλήνων. Πολύτιμες είναι οι πληροφορίες που μας δίνει για την πολιορκία του Μεσολογγιού και την έξοδο των υπερασπιστών του καθώς και για την πολεμική δράση και το θάνατο του Καραϊσκάκη. – Το βιβλίο απόκειται στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη.

                                                                                              Πέτρος Πετράτος

                                                                                         Φιλόλογος, Δρ Ιστορίας

ΚΑΣΟΜΟΥΛΗ ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ                

                                                                                                                                                           

 

     




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250