Τρία χρόνια από τη ζωή του Ήλιου σε βίντεο τριών λεπτών
Στα τρία χρόνια που έχουν περάσει από την εκτόξευσή του την άνοιξη του 2010, το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της NASΑ δεν έχει πάρει τα μάτια του από το καυτό μητρικό μας άστρο. Με την ευκαιρία των τρίτων γενεθλίων του SDO, το οποίο κινείται σε τροχιά γύρω από τη Γη, η αμερικανική υπηρεσία δημοσιοποίησε ένα βίντεο που συμπυκνώνει τρία χρόνια παρατηρήσεων σε τρία λεπτά. Το βίντεο δείχνει τον Ήλιο να πλησιάζει στο λεγόμενο ηλιακό μέγιστο, το σημείο κορύφωσης στον 11ετή κύκλο ηλιακής δραστηριότητας. Το άστρο αναμένεται να φτάσει αυτό το μέγιστο στο δεύτερο εξάμηνο του 2013.
Οι κάμερες του SDO καταγράφουν μία εικόνα του Ήλιου κάθε 12 δευτερόλεπτα σε 10 διαφορετικά μήκη κύματος, ενώ το βίντεο παρακολουθεί τον Ήλιο με ρυθμό δύο εικόνων ανά ημέρα.
Το βίντεο ξεκινά με εικόνες που λήφθηκαν σε μήκος κύματος 171 Angstrom, λίγο πέρα από το υπεριώδες, και αντιστοιχούν σε υλικό θερμοκρασίας περίπου 600.000 βαθμών Κελσίου. Σε αυτό το μήκος κύματος είναι εύκολο να διακρίνει κανείς την περιστροφή του άστρου, με περίοδο 25 ημερών, καθώς και τη σταδιακή αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας την τελευταία τριετία.
Στη διάρκεια του βίντεο, το μέγεθος του ηλιακού δίσκου φαίνεται να αυξομειώνεται ελαφρώς καθώς η απόσταση του SDO από τον Ήλιο είναι μεταβαλλόμενη. Παρόλα αυτά η εικόνα είναι αρκετά σταθερή, και η σταθερότητα αυτή έχει κρίσιμη σημασία για τους ερευνητές που μελετούν τα δεδομένα.
To SDO έχει επιτρέψει στους αστροφυσικούς να καταγράφουν τις ηλιακές εκλάμψεις και τις εκτινάξεις στεμματικού υλικού, εκρήξεις που προκαλούνται στην επιφάνεια του Ήλιου από παραμορφώσεις του μαγνητικού πεδίου και μπορούν να στείλουν δισεκατομμύρια τόνους σωματιδίων προς την κατεύθυνση της Γης.
Η έγκαιρη αναγνώριση αυτών των εκρήξεων έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα ηλιακά σωματίδια μπορούν να καταστρέψουν δορυφόρους και δίκτυα ηλεκτροδότησης και να προκαλέσουν διακοπές στις ραδιοεπικοινωνίες.
Στο τέλος του βίντεο εμφανίζονται εικόνες σε μήκος κύματος 4.500 Angstrom, το οποίο αντιστοιχεί στο ορατό φως, και δείχνει μερικές ηλιακές κηλίδες.
Πηγή: in.gr
https://www.youtube.com/watch?v=piuKlpJmjfg