Νανορομπότ: Οι υποβρύχιοι «μαχητές» που θα καθαρίσουν τις μολυσμένες θάλασσες
Σμήνη νανορομπότ καλυμμένων με γραφένιο δηλαδή μονά φύλλα γραφίτη θα αποτελέσουν στο μέλλον την ελπίδα των μολυσμένων ωκεανών με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν πως οι υποβρύχιοι αυτοί οι «πολεμιστές» έχουν τη δυνατότητα να αφαιρέσουν έως και το 95% του μολύβδου που βρίσκονται στα λύματα σε μόλις 1 ώρα.
Η εφεύρεση αυτή δεν θα μπορούσε να έρθει την καλύτερη στιγμή, με τη ρύπανση των ωκεανών να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από βιομηχανικές δραστηριότητες, όπως η κατασκευή ηλεκτρονικών.
Οπως αναφέρει το Business Insider μέχρι το 2050, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα υπάρξουν στους ωκεανούς περισσότερα πλαστικά από ότι ψάρια με τα μέταλλα των αποβλήτων, όπως ο μόλυβδος, το αρσενικό, ο υδράργυρος, το κάδμιο και το χρώμιο να διαταράσσουν την ευαίσθητη οικολογική ισορροπία που επηρεάζει τη επιβίωση των ζώων και κατά συνέπεια των ανθρώπων.
Τα νανορομπότ αναπτύχθηκαν από μια διεθνή ομάδα ερευνητών και έχουν τρία βασικά συστατικά: κάλυμμα από γραφένιο που απορροφά μόλυβδο ή κάποιο άλλο βαρύ μέταλλο, έναν πυρήνα νικελίου που επιτρέπει στους ερευνητές να ελέγχουν την κίνηση των νανορομποτ μέσω ενός μαγνητικού πεδίου και μία εσωτερική επικάλυψη λευκόχρυσου που λειτουργεί ως μια μηχανή που δίνει ώθηση στο ρομπότ μέσω μιας χημικής αντίδρασης με υπεροξείδιο του υδρογόνου.
Χάρη στην αποτελεσματικότητα τους στον καθαρισμό του μολυσμένου νερού και τον τρόπο με το οποίο μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, τα νανορομπότ που είναι μικρότερα μια ανθρώπινη τρίχα, θα μπορούσαν σύμφωνα με τους επιστήμονες να αποτελέσουν στο μέλλον μια αποτελεσματική αλλά και οικονομική λύση.
«Πρόκειται για μια νέα εφαρμογή των έξυπνων νανοσυσκευών στο περιβάλλον» δήλωσε Samuel Sánchez από το Ινστιτούτο Max-Planck και ερευνητής της ομάδας στο Phys.org. «Μπορεί να ρουφήξουν τα βαρέα μέταλλα από τις μολυσμένες θάλασσες και ωκεανούς αλλά και να τα μεταφέρουν σε άλλες θέσεις».
Ενώ αυτή τη στιγμή τα νανορομπότ που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα πειράματα ελέγχονται από ένα ακριβές μαγνητικό πεδίο, στο μέλλον αυτοί οι μικροσκοπικοί μαχητές θα μπορούν να κινούνται αυτόνομα υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Το ίδιο μαγνητικό πεδίο που χρησιμοποιείται για να κατευθύνει τα νανορομπότ χρησιμοποιείται στη συνέχεια και για να τα συγκεντρώσει. Μόλις γίνει αυτό ένα όξινο διάλυμα χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση των ιόντων μολύβδου και τα ρομπότ είναι έτοιμα να ξεκινήσουν και πάλι.