Συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο το “κομφούζιο” στα βρετανικά αεροδρόμια! 200 ακυρώσεις πτήσεων - Οι ευθύνες για το “χάος”
Μετά από σχεδόν 200 ακυρώσεις πτήσεων το Σαββατοκύριακο δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί ταξιδιώτες εκτιμάται ότι εγκλωβίστηκαν σε αεροδρόμια σε όλη την Ευρώπη, με την κατάσταση να εξελίσσεται σε… παιχνίδι πόκερ για γερά νεύρα.
Καθώς το τετραήμερο για τους εορτασμούς του Πλατινένιου Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ έφτασε στο τέλος του, μαζί με τις διακοπές του εξαμήνου για τα περισσότερα σχολεία στην Αγγλία και την Ουαλία, η ταλαιπωρία για τους Βρετανούς ταξιδιώτες συνεχίστηκε, με την easyJet να προχωράει σε ακύρωση περίπου 80 πτήσεων “λόγω του συνεχιζόμενου δύσκολου λειτουργικού περιβάλλοντος”, επηρεάζοντας περίπου 12.000 άτομα, όπως αναφέρει ο Gurdian σε δημοσίευμά του.
Επίσης, ορισμένες πτήσεις της British Airways και της Wizz Air προς το αεροδρόμιο Gatwick ακυρώθηκαν την Κυριακή και περίπου 3.000 επιβάτες που κατευθύνονταν προς το Λούτον εκτράπηκαν σε άλλα αεροδρόμια, αφού μια προσωρινή διακοπή ρεύματος επηρέασε τα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας εκεί.
Το αεροδρόμιο Gatwick επηρέασαν κυρίως οι ακυρώσεις της easyJet την Κυριακή, οι οποίες έρχονται μετά την ακύρωση 25 αναχωρήσεων και 22 αφίξεων από τον κόμβο του Δυτικού Σάσεξ το Σάββατο, επηρεάζοντας τουλάχιστον 7.000 επιβάτες.
Οι πτήσεις από τη Βαρκελώνη, τη Νίκαια, τη Μαδρίτη, το Μπέλφαστ, τη Γενεύη, την Κέρκυρα, το Φάρο και τη Γλασκόβη ήταν μεταξύ αυτών που επηρεάστηκαν.
Πρόκειται για το επιστέγασμα μιας καταστροφικής εβδομάδας για τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, με τις διακοπές του εξαμήνου να αμαυρώνονται από μεγάλες ουρές, καθυστερημένες απογειώσεις και εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 180 από την TUI.
Οι ελλείψεις προσωπικού, τα προβλήματα στα συστήματα πληροφορικής και οι κακές καιρικές συνθήκες σε όλη την Ευρώπη, που οδήγησαν σε περιορισμούς στον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας, ευθύνονται για αυτό το χάος.
Σημειώνεται ότι, οι αερομεταφορείς απέλυσαν περισσότερους από 30.000 υπαλλήλους στη Βρετανία τα τελευταία δύο χρόνια, όταν τα αεροπορικά ταξίδια σταμάτησαν κατά τη διάρκεια των περίφημων lockdowns. Η Gatwick έχει 40% λιγότερο άμεσα απασχολούμενο προσωπικό από ό,τι είχε πριν από την πανδημία, ενώ η easyJet έχει απολύσει το 10% των εργαζομένων της.
Εκτός από τα βρετανικά αεροδρόμια, αρκετοί κόμβοι σε όλο τον κόσμο έχουν επίσης πληγεί από ελλείψεις προσωπικού και καθυστερήσεις αυτή την εβδομάδα, όπως το Δουβλίνο, το Παρίσι, το Λος Άντζελες, το Τορόντο και το αεροδρόμιο Schiphol στο Άμστερνταμ. Το Σάββατο ο ολλανδικός εθνικός αερομεταφορέας KLM ακύρωσε όλες τις πτήσεις του από προορισμούς της Ευρώπης προς το Schiphol, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τον συνωστισμό των επιβατών. Δήλωσε ότι προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα με την πρόσληψη περισσότερου προσωπικού και την καταβολή υψηλότερων μισθών.
Οι υψηλότερες αμοιβές λύση για τις ελλείψεις προσωπικού στα αεροδρόμια
Το Brexit ευθύνεται για το χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, το οποίο έχει ακυρώσει εκατοντάδες πτήσεις και διαταράσσει τα ταξιδιωτικά σχέδια χιλιάδων ανθρώπων, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Λονδίνου, Sadiq Khan.
Ο κ. Khan κάλεσε την κυβέρνηση Johnson να χαλαρώσει τους μεταναστευτικούς κανόνες, επιτρέποντας στους εργαζόμενους σε αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρίες που επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους στην Ε.Ε. μετά το Brexit να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η ταξιδιωτική βιομηχανία έχει πληγεί από ελλείψεις προσωπικού.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Independent, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Grant Shapps, αρνήθηκε ότι τα προβλήματα οφείλονται στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και απέρριψε τις εκκλήσεις να προστεθούν οι εργαζόμενοι στις αερομεταφορές στον κατάλογο των επαγγελμάτων όπου παρατηρούνται ελλείψεις, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι όσοι επιθυμούν να εργαστούν στον κλάδο θα υπόκεινται σε ελαφρύτερους μεταναστευτικούς ελέγχους.
Ο κ. Shapps επέμεινε σήμερα ότι οι ελλείψεις οφείλονται στο ότι η αεροπορική βιομηχανία μείωσε τον αριθμό του προσωπικού “πολύ έντονα” κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και δήλωσε ότι εναπόκειται στις εταιρίες να προσελκύσουν εγχώριους εργαζομένους, προσφέροντας υψηλότερες αμοιβές.
Πηγή: money-tourism.gr