“Να σταματήσει η διαφήμιση για τον τουρισμό στην Κεφαλονιά”

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 09 Νοεμβρίου 2024 11:10

“Να σταματήσει η διαφήμιση για τον τουρισμό στην Κεφαλονιά”

Στον COSMOS 96,5 και στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», φιλοξενήθηκε ο Καθηγητής Πολεοδομίας και Αρχιτεκτονικής Ηλίας Μπεριάτος , ο οποίος μεταξύ άλλων εστίασε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικοί φορείς στην Κεφαλονιά και τα Ιόνια Νησιά σχετικά με τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη περιορισμού της υπέρμετρης  τουριστικής ανάπτυξης για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και στην εξοικονόμηση νερού και τη διαχείριση των φυσικών πόρων ως κρίσιμους παράγοντες για την αειφορία της περιοχής.

Αναλυτικά όσα ανέφερε : 

«Είναι ένα θέμα για το οποίο μιλήσαμε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στην Κοργιαλένειο και είδα εκεί τους τουριστικούς παράγοντες να θέλουν κι άλλο τουρισμό. Αυτό είναι ακατανόητο. Ήδη το Αιγαίο έχει ξεσηκωθεί ολόκληρο, έχω πάει στην Αστυπάλαια, σε όλα τα νησιά και έχουνε σταματήσει τουριστικές επενδύσεις μεγάλες. Στην Κεφαλονιά είμαστε ήδη στο κίτρινο, προς το κόκκινο, η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος έχουν ξεπεράσει το κόκκινο, ήδη κι ο χάρτης του τουριστικού σχεδίου της Ελλάδος ο οποίος δεν είναι καλός καθόλου, ήδη δείχνει την Ζάκυνθο και την Κέρκυρα. Στην Κεφαλονιά είμαστε στο παρά πέντε , θα έπρεπε λοιπόν να σταματήσουμε τις διαφημίσεις να έρχονται περισσότεροι τουρίστες, αρκετοί έρχονται, μισό εκατομμύριο τον χρόνο σύμφωνα με τους τουριστικούς παράγοντες.

Οι μισό εκατομμύριο τον χρόνο στους 40 χιλιάδες που είμαστε στην Κεφαλονιά (35 είμαστε) αντιστοιχούν 10 τουρίστες σε ένα άτομο, δηλαδή πάνω από τον εθνικό μέσο όρο. Αν πάνε κατά στρέμμα οι τουρίστες, πάλι είμαστε πάνω από τον εθνικό μέσο όρο, αλλά και σε κάθε δείκτη και αν πάρουμε. Το αν χωράει άλλους η όχι λοιπόν, είναι θέμα μελέτης. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να σταματήσει η διαφήμιση , δεν χρειαζόμαστε άλλους τουρίστες, ήδη προκαλούν μεγάλη καταστροφή στο περιβάλλον οι συγκεκριμένοι τουρίστες, διότι το κατά κεφαλήν εισόδημα που παίρνουμε από τους τουρίστες, είναι κάτω από 500 ευρώ στα Επτάνησα, ενώ στην Ελλάδα είναι 570 /. Ήταν 620 το 2020 και τώρα έχει γίνει 570 και στα Ιόνια Νησιά, κάτω από 500. Όσο πάμε ο κάθε τουρίστας θα αφήνει λιγότερα και δεν θέλουμε τουρίστες να αφήνουν λιγότερα, θέλουμε λίγους τουρίστες και να αφήνουν περισσότερα.

Εδώ συμβαίνει το αντίθετο και είπα και στους τουριστικούς παράγοντες, ότι δεν συμφέρει κι εσάς να κτίζετε άλλα. Λοιπόν πρέπει να σταματήσει η διαφήμιση για τον τουρισμό, χαλάμε πολλά λεφτά για διαφημίσεις και να δούμε πως θα βολέψουμε αυτούς που έρχονται.

Στην λίμνη Μελισσάνη γίνεται ο χαμός, το φαινόμενο θα καταστραφεί, ο φυσικός πόρος θα καταστραφεί, γιατί έχει υπερβεί η χωρητικότητα του, Θα πούνε 500 επισκέπτες την ημέρα, τελείωσε , δεν μπορούνε να μπαίνουν συνεχώς, όσο και αν πληρώσουνε, θα καταστρέψουν το φαινόμενο.

Για μένα η Κεφαλονιά έχει φτάσει στα όρια της, είναι μεγάλο νησί κα δεν φαίνεται ακόμα, σε λίγο θα το δούμε τραγικά, γιατί αλλάζουν οι χρήσεις στην ύπαιθρο. Είναι ραγδαίες οι αλλαγές, μειώνεται η γεωργική γη, λίγες πεδιαδούλες που έχουμε μειώνονται και θα φτάσουμε στην ερημοποίηση και μετά θα ζητάμε να έχουμε και προϊόντα Κεφαλλονίτικα, την στιγμή που παίρνουν όλοι οι ξενοδόχοι τα προϊόντα τους έξω από την Κεφαλονιά για να δώσουν στους τουρίστες, δεν ωφελούμαστε σε τίποτα σ αυτό».

Επιπρόσθετα αναφέρθηκα κσι τη λειψυδρία ως αποτέλεμσα και της κατανάλωσης από μεγάγαλες τουρισιτκές μονάδες: 

« Η δική μου άποψη που την έχω εκφράσει και με τα μηνύματα του ΙΚΙ που έχω στείλει κάθε παγκόσμια ημέρα του νερού, είναι ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η εξοικονόμηση από όλους, μικρούς και μεγάλους , βέβαια προφανώς το παράδειγμα το δίνουν οι μεγάλοι, οι πισίνες λόγου χάρη. Δεν μπορεί να χτίζουμε κάθε σπιτάκι και κάθε βίλα με μια πισίνα και μετά να έχουμε έλλειψη νερού, δεν προηγείται δηλαδή ο τουρίστας από τον ντόπιο, ο ντόπιος προηγείται. Πάντα προηγείται ο ντόπιος και αν έχει, να προσφέρει και στον ξένο που έρχεται επισκέπτης. Λοιπόν πρώτα είναι η εξοικονόμηση του νερού και αν γίνει αυτό, γλυτώνουμε το 30% της κατανάλωσης. Το άλλο 30% είναι τα δίκτυα , ξέρετε πόσο χάνου τα δίκτυα στην Σάμη, στο Ληξούρι και στο Αργοστόλι, χάνουν πάρα πολλά. ¨Έχει παρατηρηθεί στα Ελληνικά νησιά μέχρι 60% διαρροή στα δίκτυα, άρα λοιπόν τα δίκτυα και η εξοικονόμηση του νερού, θα μας κάλυπταν τις ανάγκες.

Πέραν αυτού όμως υπάρχει κι άλλο θέμα, είναι οι ομβροδεξαμενές και η αφαλάτωση. Οι ομβροδεξαμενές προηγούνται, είχαμε κάνει τότε με τον Τρίτση ένα σχέδιο για 10 ομβροδεξαμενές στην Κεφαλονιά, δεν φτιάχτηκαν παρά μόνο στον Πόρο στην Αγία Ειρήνη μία στα Τζανάτα, αλλά είναι ένα μέσον επειδή η Κεφαλονιά είναι ένα μεγάλο νησί , δεν είναι σαν τα Κυκλαδονήσια που δεν έχουνε καθόλου νερό, και η αφαλάτωση βέβαια που ήδη γίνεται στο Αργοστόλι.

Επομένως ο συνδυασμός ομβροδεξαμενών, αφαλάτωσης και ανακύκλωσης του νερού, επαναχρησιμοποίησης του νερού για άρδευση και πρώτα απ’ όλα εξοικονόμηση και διαρροές στα δίκτυα , μπορούν να λύσουν το πρόβλημα του νερού και βέβαια όχι υπερτουρισμός, γιατί πρώτα ρέπει να ζήσουν οι 35 χιλιάδες κάτοικοι και μετά οι ξένοι. Όσους χωράμε, στην Αστυπάλαια που πήγα, είπανε , κύριοι, εδώ θα έρχονται τόσοι τουρίστες, τόσους μπορούμε. Ακόμα και στο Μπουτάν στα Ιμαλάια, είπανε ότι θα πάρουμε 170 χιλιάδες τουρίστες, δεν μπορούμε να πάρουμε παραπάνω, τελείωσε. Δεν μπορεί να καταστρέψει ο τουρισμός έναν τόπο».

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250