Χρειάστηκε ένας αιώνας για να φθάσουν 10.000 τα καταλύματα στην Ελλάδα

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2015 10:29

Χρειάστηκε ένας αιώνας για να φθάσουν 10.000 τα καταλύματα στην Ελλάδα

Tον αριθμό ρεκόρ των 10.000 άγγιξε για το 2014 το δυναμικό των ξενοδοχείων και κάμπινγκ στη χώρα μας.
toyrismos thumb large

Αυτό αποτυπώνουν τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την εξέλιξη του δυναμικού των καταλυμάτων κατά την περυσινή χρονιά όπου δημοσιεύει σήμερα η «Κ». Σύμφωνα με αυτά, το 2014 άνοιξαν 65 νέα καταλύματα και επαναλειτούργησαν 55 καταλύματα, ενώ έκλεισαν ή άλλαξαν χρήση σε ενοικιαζόμενα δωμάτια 58 καταλύματα.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στα 100 καταγεγραμμένα χρόνια του ελληνικού τουρισμού είναι η πρώτη φορά που το δυναμικό ξενοδοχείων και κάμπινγκ της χώρας φθάνει σε αριθμό τα 10.000 καταλύματα. Το γεγονός αυτό, επισημαίνει, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας στην ελληνική αγορά, η οποία δυσχεραίνει την υλοποίηση επενδύσεων. Σημαντικό στοιχείο της εικόνας του δυναμικού, προσθέτει, είναι η αύξηση των κλινών των υψηλών κατηγοριών, μία εξέλιξη που καταδεικνύει την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Ο κ. Τσακίρης θεωρεί ότι στη διαμόρφωση θετικού ισοζυγίου πέρυσι για το δυναμικό των καταλυμάτων συνέβαλαν η ανάπτυξη του τουρισμού και οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί για διατήρηση της ανοδικής του πορείας.

Αναλυτικά, έξι νέα καταλύματα άνοιξαν στη Ρόδο, πέντε στη Μαγνησία, τέσσερα στα Ιωάννινα, από τρία σε Χανιά, Ρέθυμνο, Νάξο, Μεσσηνία, Λακωνία, από δύο σε Χαλκιδική, Κεφαλονιά, Κάλυμνο, Σαντορίνη, Εύβοια, Βοιωτία, Αρκαδία και από ένα σε Χίο, Φωκίδα, Σύρο, Πρέβεζα, Πέλλα, Πάρο, Μύκονο, Λευκάδα, Λάρισα, Κορινθία, Κέρκυρα, Κάρπαθο, Καρδίτσα, Θεσπρωτία, Ημαθία, Ευρυτανία, Εβρο, Αττική, Αρτα, Ανδρο και Αιτωλοακαρνανία.

Επαναλειτούργησαν από τέσσερα καταλύματα σε Αττική, Κέρκυρα και Χαλκιδική, από τρία σε Κάλυμνο, Πιερία και Σποράδες, από δύο σε Αργολίδα, Ευρυτανία, Ζάκυνθο, Σαντορίνη, Λάρισα, Λασίθι, Μαγνησία, Πάρο και Ρόδο και από ένα σε Γρεβενά, Εύβοια, Ηράκλειο, Θάσο, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καστοριά, Κορινθία, Κω, Μεσσηνία Μύκονο, Πειραιά, Ρέθυμνο, Σέρρες, Τρίκαλα και Χανιά.

Εκλεισαν ή μετατράπηκαν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια από έξι καταλύματα σε Αττική και Χαλκιδική, πέντε στη Μαγνησία, τέσσερα στο Ηράκλειο, από τρία σε Εύβοια και Φθιώτιδα, από δύο σε Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία, Αχαΐα, Βοιωτία, Κορινθία, Λέσβο, Ρόδο, Σάμο και Χανιά και από ένα σε Αργολίδα, Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη, Καρδίτσα, Καστοριά, Κεφαλονιά, Κω, Λάρισα, Μύκονο, Νάξο, Ρέθυμνο, Σποράδες και Τήνο.

Για τη φετινή σεζόν ο πρόεδρος του ΞΕΕ σημειώνει ότι η εικόνα είναι μεικτή. Κάποιες αγορές δείχνουν να κρατούν τον περυσινό ρυθμό τους όπως η βρετανική και κάποιες άλλες παρουσιάζουν υστέρηση σε σχέση με το 2014. Η ρωσική αγορά εξαιτίας των εγγενών οικονομικών προβλημάτων της οικονομίας της Ρωσίας εμφανίζει πτωτική πορεία. Κατά τον κ. Τσακίρη το βασικό χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι η αδυναμία της οποιασδήποτε πρόβλεψης. Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά «υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να συντελέσουν στην περαιτέρω αύξηση των τουριστικών επιδόσεών μας όπως η μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Από την άλλη, εάν για οποιοδήποτε λόγο διατηρηθεί το σημερινό κλίμα και την περίοδο Φεβρουαρίου - Μαρτίου, τότε η χώρα τουριστικά θα έχει σοβαρό πρόβλημα».

kathimerini.gr




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250