Πετανοί: Ο μυθικός νεραϊδότοπος της Κεφαλονιάς -Μια παραλία απίστευτης ομορφιάς
shutterstock
Οι Πετανοί δεν είναι απλά μια παραλία στην Κεφαλονιά, αλλά αποτελούν πολύ σοβαρό λόγο για να επισκεφτείς το νησί.
Ναι, η Κεφαλονιά δεν στερείται θάλασσας και εντυπωσιακών παραλιών, όπως άλλωστε είναι ο Μύρτος. Όμως αν κάνεις μια χάρη στον εαυτό σου και ταξιδέψεις μέχρι το Ληξούρι, θα καταλάβεις ότι άξιζε τον κόπο να διασχίσεις αυτόν τον ιδιαίτερο φιδωτό δρόμο.
Όταν αντικρίσεις για πρώτη φορά τον μαγευτικό όρμο των Πετανών, θα συνειδητοποιήσεις πως η φύση είχε μεγάλα κέφια όταν τον δημιουργούσε. Βουνό και θάλασσα ενώνονται και δημιουργούν 850 μέτρα απίστευτης ομορφιάς. Σμιλεμένοι βράχοι, λευκό βοτσαλάκι, καταπράσινο τοπίο, σμαραγδένια, κρυστάλλινα νερά συμπυκνώνουν όλη την ομορφιά της Ελλάδας σε ένα σημείο. Θάλασσα ήρεμη, κρύα, καθαρίζει ψυχή και σώμα. Τη θερμοκρασία της την οφείλει στα νερά των πηγών που κατηφορίζουν από το βουνό και μπερδεύονται με το θαλασσινό νερό. Γι αυτό και την ώρα που θα κολυμπάς στους Πετανούς θα βλέπεις τα χρώματα στη θάλασσα να αλλάζουν, εκεί που συναντάται το αλμυρό με το γλυκό. Το κρύο με το ζεστό.
Φωτογραφία: Shutterstock
Δύο μεγάλοι βράχοι μέσα στη θάλασσα, αφήνουν το δικό τους στίγμα, ενώ γίνονται το background στις αναρτήσεις των διακοπών, στο Instagram.
Σε ένα τέτοιο σημείο μοναδικής ομορφιάς δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν οι μύθοι. Στα αρχαία χρόνια, νεράιδες έβγαιναν εκεί και έπλεναν τα ρούχα τους στις πηγές ενώ απολάμβαναν τη θέα.
Φωτογραφία: Shutterstock
Σήμερα, στην παραλία που έχει γαλάζια σημαία, υπάρχουν ταβέρνες και καφέ (ευτυχώς σε ένα μικρό κομμάτι), για το φαγητό και το νερό σας. Γνωστή για το φρέσκο ψάρι, η Ερασμία, όπου τον Αύγουστο συμβαίνει το αδιαχώρητο.
Το όνομα των Πετανών, σημαίνει «διαρκής κίνηση του νερού» και όπως αναφέρει άρθρο του Γεράσιμου Σωτ. Γαλανού από το kefalonitis.com, το τοπωνύμιο φαίνεται να είναι Ομηρικό και κάποιοι στίχοι από την Οδύσσεια μας δίνουν πληροφορίες για αυτό:
«αιγίβοτος δ’ αγαθή και βούβοτος έστι μεν ύλη παντοίη,
εν δ’ αρδμοί επηετανοί παρέασι.» Οδ. Ν 246-247
Καλός τόπος για γίδια και βόδια υπάρχουν σ’ αυτήν
κάθε λογής δένδρα και συνέχεια ποτιστικά αυλάκια.
Φωτογραφία: Shutterstock
Αρδμός= Ποτίστρα
Επηετανοί= ο διαρκών έτος, ο άφθονος, επαρκής
Η ονομασία εΠηΕΤΑΝΟΙ έγινε Πετανοί. Δηλαδή, σημαίνει τον τόπο που έχει πολλά νερά, καθ’ όλο το έτος.
bovary.gr