Οι πιθανοί λόγοι που η μνήμη σου χειροτερεύει
Μην πανικοβάλλεσαι - κατά πάσα πιθανότητα, είναι κάτι που μπορείς να αντιμετωπίσεις
Αυτοκολόλλητα reminders στην οθόνη του υπολογιστή σου, ειδοποιήσεις στο ημερολόγιό σου, λίστες ελέγχου σχεδόν για το οτιδήποτε - μήπως όλα αυτά σου ακούγονται γνώριμα;
Παρακάτω θα βρεις μερικά πράγματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσλειτουργίες στη μνήμη σου, σύμφωνα με τον νευρολόγο και διευθυντή του Κέντρου Ερευνών για τη Νόσο Alzheimer της Κλινικής Mayo και της Μελέτης Γήρανσης της Κλινικής Mayo. Ronald Petersen:
Είσαι αγχωμένη
"Όταν έχεις πάρα πολλές υποχρεώσεις και πράγματα στο μυαλό σου, τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται", λέει ο Dr. Petersen. Αυτή η ορμόνη του στρες που σε κρατά σε ετοιμότητα επηρεάζει επίσης τον ιππόκαμπο και άλλα μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μνήμη. Ομοίως, το άγχος - η επίμονη ανησυχία για κάτι που μπορεί ή δεν μπορεί να συμβεί στο μέλλον - εκδηλώνεται σαν άγχος στο σώμα σου και έχει την ίδια επίδραση στον εγκέφαλό σου. "Όταν το επίπεδο άγχους σου είναι υψηλό, δεν μπορείς να επικεντρωθείς σε τίποτα και η προσοχή σου εξασθενεί - θα αισθανθείς ότι έχεις μια διαταραχή μνήμης επειδή δεν μπορείς να συγκεντρωθείς σε τίποτα", λέει η Stephanie Faubion, διευθύντρια του κλινικού κέντρου Mayo για την Υγεία των Γυναικών και ιατρική διευθύντρια της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης της Βόρειας Αμερικής.
Έχεις κατάθλιψη
Έρευνες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και γνωστικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων μνήμης. Ακόμα και άτομα που έχουν μόνο ένα ή δύο συμπτώματα μπορεί να έχουν προβλήματα: Μια μελέτη που εξέτασε άτομα που δεν ήταν κλινικά καταθλιπτικά διαπίστωσε ότι όσο περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης είχαν, τόσο περισσότερα προβλήματα μνήμης ανέφεραν. Και η καταπολέμηση της κατάθλιψης από νεαρή ηλικία, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, σχετίζεται με φτωχότερη μνήμη στη μέση ηλικία.
Δεν κοιμάσαι καλά ή αρκετά
Όποιος και αν είναι ο λόγος που δεν κοιμάσαι αρκετά καλά, ο κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη σου σε μεγάλο βαθμό, λέει ο Petersen. Κατά τη διάρκεια των βαθύτερων σταδίων του ύπνου, ορισμένες πρωτεΐνες απομακρύνονται από τον εγκέφαλο. "Αλλά αν δεν φτάσεις ποτέ στα στάδια του ύπνου, όταν πιστεύετε ότι πραγματοποιούνται αυτές οι δραστηριότητες, τοξικές ουσίες μπορούν να συσσωρευτούν στον εγκέφαλο". Συζήτησε με το/τη γιατρό σου για πιθανές διαταραχές ύπνου - η βελτίωση του ύπνου μπορεί να αυξήσει την εγρήγορσή σου όλη την ημέρα, κάτι που βοηθά στη μνήμη, λέει ο Petersen.
Τα φάρμακά σου θολώνουν το μυαλό σου
Ορισμένα φάρμακα είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη μνήμη. Μερικά από αυτά τα φάρμακα είναι αυτά που θα μπορούσες να πάρεις για να σε βοηθήσουν με το άγχος, την κατάθλιψη, τον διαταραγμένο ύπνο ή άλλα προβλήματα που μπορεί να σε κρατήσουν ξύπνια τη νύχτα - καταστάσεις που αν δεν αντιμετωπιστούν μπορούν να συμβάλουν στη μειωμένη μνήνη.
Πίνεις ή ξενυχτάς πάρα πολύ
Η κατάχρηση αλκοόλ ή οποιασδήποτε ουσίας που μπορεί να επιβραδύνει το κεντρικό νευρικό σου σύστημα μπορεί επίσης να επηρεάσει τη μνήμη, λέει ο Petersen.
Έχεις πρόβλημα θυρεοειδούς
Ο υποθυρεοειδισμός (όταν ο θυρεοειδής αδένας σας δεν παράγει αρκετή ορμόνη θυρεοειδούς) όχι μόνο προκαλεί λήθη στον εγκέφαλο, αλλά έρευνα έχει επίσης δείξει ότι μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση του ιππόκαμπου, μιας περιοχής του εγκεφάλου που αφορά τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα τη μνήμη. Και ο υπερθυρεοειδισμός (όταν ο αδένας εκτοξεύει υπερβολικά τη θυρεοειδική ορμόνη) μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία.
Έχεις ανεπάρκεια Β12 ή φυλλικού οξέος
Μία από τις γνωστές θεραπεύσιμες αιτίες άνοιας είναι η έλλειψη βιταμίνης Β12, λέει η Faubion, που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως ο σολομός, το συκώτι και το γάλα. Η βιταμίνη υποστηρίζει την υγεία των νεύρων, οπότε "μπορούμε να ελεγχούμε για έλλειψη βιταμίνης Β12 μετά την ηλικία των 50 ετών για να βεβαιωθούμε δεν έχουμε έλλειψη", προσθέτει.
womenonly.gr