Υποπαραλλαγή Όμικρον 2: Τα μέχρι τώρα δεδομένα για τη μεταδοτικότητα και τα εμβόλια
Η υποπαραλλαγή Όμικρον 2 με το όνομα ΒΑ.2, η οποία αναφέρεται συχνά και ως “stealth” Όμικρον, φαίνεται να κερδίζει έδαφος σε κάποιες περιοχές, όπως τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.
Το στέλεχος “φάντασμα” stealth του κορονοϊού Όμικρον 2 εντοπίστηκε σε δύο εισαγόμενα περιστατικά στην Ελλάδα, που αφορούν σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό, οι οποίοι έχουν ιχνηλατηθεί και βρίσκονται ήδη σε απομόνωση.
Η νέα παραλλαγή Όμικρον 2, η οποία σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ φέρει 7 επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη – ακίδα S, δεν φαίνεται προς το παρόν να είναι πιο μολυσματική:
“Αναφορικά με το αν οι 7 επιπλέον μεταλλάξεις της πρωτεΐνης S καθιστούν την υποομάδα BA.2 ξεχωριστή, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη αυξημένη δυνατότητα διαφυγής από υπάρχουσα ανοσία ή αυξημένη μολυσματικότητα. Επίσης, καμία από αυτές τις 7 μεταλλάξεις δεν έχει συσχετιστεί με σημαντική δυνατότητα διαφυγής από ανοσία ή αυξημένη μολυσματικότητα. Η συνδυαστική επίδραση αυτών των επτά μεταλλάξεων στις ιδιότητες του ιού είναι προς το παρόν άγνωστη”, σημειώνουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ.
Ωστόσο, με δεδομένη της ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η νέα παραλλαγή, υπάρχει ανησυχία και φόβος στους επιστήμονες πως δεν αποκλείεται να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμη πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορονοϊού, που επεκτείνεται ήδη στην κοινότητα. Η ανησυχία τους μάλιστα επικεντρώνεται, στο πόσο γρήγορα δημιούργησε νέα παραλλαγή η μετάλλαξη Όμικρον.
Υπάρχει λόγος ανησυχίας;
Η Όμικρον, η οποία επιστημονικά αναφέρεται επίσης ως B.1.1.529, έχει τρεις κύριες υποπαραλλαγές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ): την BA.1, τη BA.2 και την BA.3.
Μέχρι τώρα, η παραλλαγή BA.1 ήταν αυτή που κυριαρχούσε σε όλες τις χώρες από τον Δεκέμβριο και μέχρι πρόσφατα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές η παραλλαγή BA.2 έχει αρχίσει πλέον να εξαπλώνεται πιο γρήγορα.
Στη Δανία, η Όμικρον ΒΑ.2, αποτελεί πλέον σχεδόν το ήμισυ όλων των κρουσμάτων Όμικρον στη χώρα. Άλλα κράτη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία και η Σουηδία παρουσιάζουν επίσης αύξηση των κρουσμάτων BA.2, αν και όχι στον ίδιο βαθμό.
«Οι πρώτες αναλύσεις δεν δείχνουν διαφορές στους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με BA.2, σε σύγκριση με το BA.1», δήλωσαν οι επιστήμονες από το κρατικό ερευνητικό κέντρο μολυσματικών ασθενειών της Δανίας, Statens Serum Institut.
«Οι αναλύσεις σχετικά με τη μολυσματικότητα και την πιθανή απώλεια της αποτελεσματικότητας των εμβολίων σχετικά με το νέο στέλεχος BA.2 συνεχίζονται. Αναμένεται, ωστόσο, πως τα εμβόλια θα παραμείνουν αποτελεσματικά απέναντι στη βαριά ασθένεια Covid-19, από τη μόλυνση με το BA.2», τονίζουν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου.
Γιατί ονομάζεται στέλεχος «stealth»
Το νέο, αόρατο (stealth) στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον το οποίο ανακάλυψαν επιστήμονες από τη Βρετανία, ονομάζεται έτσι καθώς τα PCR τεστ δεν μπορούν να το ξεχωρίσουν από τις άλλες μεταλλάξεις.
Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου όρισε το BA.2 ως παραλλαγή υπό διερεύνηση την Παρασκευή, ενώ τόνισε ότι τα κρούσματα είναι προς το παρόν πολύ χαμηλά.
Το “αόρατο” στέλεχος έχει πολλές κοινές μεταλλάξεις με το αρχικό της Όμικρον, αλλά στερείται μιας συγκεκριμένης γενετικής αλλαγής, που δεν επιτρέπει στα εργαστηριακά τεστ PCR να το εντοπίσουν εύκολα. Εντοπίζεται, δηλαδή, μόνο με γονιδιακή διερεύνηση, κάτι που δεν προκαλεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν ο νέος τύπος της Ομικρον θα εξαπλωθεί με τον ίδιο τρόπο όπως η τυπική παραλλαγή, καθώς είναι γενετικά διαφορετική και επομένως μπορεί να συμπεριφέρεται με άλλο τρόπο, δηλαδή να έχει χαμηλότερη μεταδοτικότητα.
Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr.