Γιατί η άσκηση είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό;

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2022 13:05

Γιατί η άσκηση είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό;

Άσκηση + καλή διάθεση = Κάποια facts

Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά έχουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους από εκείνους που δεν ασκούνται. Παρόλο που η άσκηση δεν είναι από
μόνη της θεραπεία για την κλινική κατάθλιψη, οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και η άσκηση για μία ημέρα οδηγεί σε θετικές αλλαγές στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου και μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σου. Ανασκόπηση του 2017 σχετικά με τις επιδράσεις της άσκησης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain Plasticity, έδειξε ότι μετά από αυτήν οι άνθρωποι ανέφεραν καλύτερη διάθεση και μείωση της έντασης, της κατάθλιψης και του θυμού.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, τα οφέλη της άσκησης αυξάνονται αν μία φορά την εβδομάδα η γυμναστική γίνεται σε εξωτερικό χώρο. Ποια είδη άσκησης, όμως, βοηθούν; Τόσο η αερόβια άσκηση, όπως περπάτημα, ποδηλασία ή τρέξιμο, όσο και η προπόνηση δύναμης, όπως η άρση βαρών, έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στη βελτίωση της ψυχολογίας. Σαφέστατα, δεν έχει μελετηθεί επαρκώς η επίπτωση της άσκησης στη διάθεση, ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς ποιος τύπος άσκησης είναι ο καλύτερος ή σε τι διάρκεια κάθε φορά, αλλά αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι έχει (πάρα πολύ) θετική επίδραση.

Ειδικότερα, η άσκηση μπορεί:

‣ Να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειάς σου.

‣ Να σε βοηθήσει να κοιμάσαι καλά.

‣ Να σε αποσπά από τις ανησυχίες και να σε βγάζει από έναν κύκλο αρνητικών σκέψεων που μπορούν να τροφοδοτήσουν το άγχος και την κατάθλιψη.

‣ Να σε βοηθήσει να βγεις έξω και να είσαι ανάμεσα σε ανθρώπους αν αισθάνεσαι μοναξιά. Ακόμα και ένα χαμόγελο από κάποιον περαστικό ενώ γυμνάζεσαι σε εξωτερικό χώρο μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση.

‣ Να σε βοηθά να έχεις τον έλεγχο του εαυτού σου και να βελτιώνεις την αυτοεκτίμησή σου.

‣ Να αυξάνει την αυτοπεποίθησή σου καθώς αντιμετωπίζεις προκλήσεις και πετυχαίνεις στόχους, όσο μικροί κι αν είναι, ενώ σταδιακά αισθάνεσαι όλο και πιο καλά με το σώμα σου.

‣ Να σε βοηθά να αποφεύγεις λιγότερο χρήσιμες προσεγγίσεις, όπως είναι η υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Η θετική σύνδεση μεταξύ άσκησης και διάθεσης

Ενώ οι μελέτες δεν έχουν πλήρως αποδείξει γιατί η άσκηση βοηθά σε τέτοιο βαθμό στη βελτίωση της ψυχολογίας μας, αυτό που οι επιστήμονες γνωρίζουν στα σίγουρα είναι ότι λειτουργεί. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες, όπως:

‣ Αυξάνει τη σεροτονίνη (η οποία βοηθά τον εγκέφαλο να ρυθμίζει τη διάθεση, τον ύπνο και την όρεξη).

‣ Μειώνει την παραγωγή χημικών ουσιών από το ανοσοποιητικό σύστημα που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάθλιψη.

‣ Έχει τη δυνατότητα να διεγείρει τις ενδορφίνες στον εγκέφαλο, που "ευθύνονται" για τη δημιουργία της καλής διάθεσης.

‣ Βοηθά να επαναφέρεις τα επίπεδα του ύπνου σου στο φυσιολογικό. Γνωρίζουμε ότι ο επαρκής ύπνος μπορεί να προστατέψει τον εγκέφαλο από βλάβες.

‣ Προσφέρει μια δραστηριότητα "εστίασης" που θα σε βοηθήσει να νιώσεις
αίσθηση ολοκλήρωσης.

‣ Περιορίζει την επίδραση του στρες στον εγκέφαλο.

Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

Πολλές μελέτες έχουν γίνει για να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ άσκησης και διάθεσης. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι:

‣ Τα άτομα που ασκούνται έχουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους από αυτά που δεν ασκούνται.

‣ Η μέτριας έντασης άσκηση μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική θεραπεία από μόνη της για ήπια έως μέτρια κατάθλιψη.

‣ Η τακτική άσκηση για 16 εβδομάδες είναι εξίσου αποτελεσματική με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που θα έπαιρνε ένας ηλικιωμένος που δεν ασκούνταν προηγουμένως.

‣ Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ατόμων με κατάθλιψη που έχουν ανταποκριθεί εν μέρει σε αντικαταθλιπτικά. Δηλαδή, τόσο η αερόβια άσκηση, όπως περπάτημα, ποδηλασία ή τρέξιμο, όσο και η προπόνηση δύναμης, όπως η άρση βαρών, μπορούν να δράσουν ενισχυτικά στη θεραπεία της κατάθλιψης.

Άσκηση σε εξωτερικούς χώρους

Για μεγαλύτερα οφέλη δοκίμασε να ασκηθείς σε εξωτερικούς χώρους. Σε πρόσφατες μελέτες, οι άνθρωποι που ασκούνται έξω αναφέρουν υψηλότερο επίπεδο ζωντάνιας και χαμηλότερο επίπεδο κατάθλιψης και κόπωσης μετά την εξωτερική άσκηση. Αναφέρουν, επίσης, ότι είναι πιο πιθανό να γυμναστούν ξανά σε σχέση μ’ εκείνους που μένουν σε κλειστό χώρο. Τέλος, το κάνουν συχνότερα και για περισσότερο από εκείνους που γυμνάζονται σε κλειστούς χώρους.

shape.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250