Γκίκας Μαγιορκίνης: Εξαπλώνεται σε Ελλάδα και Ευρώπη η μετάλλαξη Όμικρον 2 – Πως επηρεάζει την αποκλιμάκωση
Επιβράδυνση παρατηρείται στη μείωση της διασποράς του κύματος της μετάλλαξης Όμικρον σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Παράλληλα όμως συνεχίζεται η βελτίωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας όπως είναι οι θάνατοι σύμφωνα με ανάρτηση του επικ. Καθηγητή Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη.
Ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε πως το στέλεχος Omicron 2 σταδιακά αυξάνει το ποσοστό του σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να αναμένεται να δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα στην αποκλιμάκωση, όπως λέει.
Μετά την ακύρωση της επίσημης ενημέρωσης για την πανδημία εξαιτίας της κακοκαιρίας, ο επικ. Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, έδωσε το καθιερωμένο εβδομαδιαίο «στίγμα» του κορονοϊού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσα από την προσωπική του σελίδα στο FB.
«Καθότι με ρωτάτε αρκετοί, παραθέτω την σημερινή ενημέρωση που είχα ετοιμάσει για την πορεία της COVID-19 και αναβλήθηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών», σημείωσε.
Αναλυτικά, όπως λέει, στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ κατά την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια μειώθηκε οριακά κατά 3%, ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική βελτίωση κατά 9%, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί δείχνει σαφή σημεία αποσυμπίεσης σε όλους τους δείκτες.
«Συγκεκριμένα ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υποχώρησε για ακόμα μία εβδομάδα κατά 8%. Ο αριθμός των ασθενών στις απλές κλίνες έχει υποχωρήσει κατά 7% εντός της τελευταίας εβδομάδας», αναφέρει ο Καθηγητής.
Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-test μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 115 εκατομμύρια συσκευές self-test σε περίπου 7.8 εκατομμύρια πολίτες. 93 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι χθες το βράδυ ήταν 650.000.
Έκρηξη της επιδημίας στην Κίνα
Ο Καθηγητής Μαγιορκίνης προχώρησε σε ειδική αναφορά στην έκρηξη της επιδημίας στο Hong Kong όπου μέχρι πρόσφατα υπήρχε η τακτική των μηδενικών κρουσμάτων (zero Covid).
Αυτό συνέβη, όπως λέει, εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής Omicron και κυρίως του μικρού χρονικού διαστήματος από την μόλυνση μέχρι την μετάδοση.
«Οι πρακτικές zero covid έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα», σχολιάζει ο επιστήμονας προσθέτοντας πως το βασικό στοιχείο που φαίνεται να παίζει ρόλο στην πίεση στο σύστημα υγείας, είναι «τα μεγάλα εμβολιαστικά κενά στους άνω των 60 ετών».
«Η περίπτωση του Hong Kong δυστυχώς επιβεβαιώνει καταρχήν ότι η Omicron είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ή το μαζικό testing. Δεύτερον ότι αν και η Omicron είναι ηπιότερη των προηγούμενων παραλλαγών, ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί το δημόσιο σύστημα υγείας είναι ο καθολικός εμβολιασμός των ευάλωτων ομάδων», όπως λέει.
Η πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη
Σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, ο καθηγητής παρέθεσε τα εξής στοιχεία:
- σήμερα έχουν καταγραφεί 450 εκατομμύρια μολύνσεις και 6 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε όλο τον κόσμο.
- οι νέες διαγνώσεις παρέμειναν σταθερές εντός της τελευταίας εβδομάδας καθώς καταγράφηκαν περίπου 1.5 εκατομμύρια διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά.
- οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκαν κατά 17% καθώς καταγράφηκαν περίπου 6800 θάνατοι ανά ημέρα.
«Η επιδημία στην Ευρώπη έδειξε σταθεροποίηση όσον αφορά την διασπορά καθώς παρατηρήθηκε μόλις 1% μείωση στις διαγνώσεις ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 13%. Πιο συγκεκριμένα καταγράφηκαν περίπου 4.6 εκατομμύρια διαγνώσεις και 17.000 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα», όπως λέει ο ίδιος.
Τέλος, στις 32 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, ενώ επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% παρατηρήθηκε σε 7 χώρες. Σημαντική βελτίωση δηλαδή πάνω από 30% παρατηρήθηκε σε 12 χώρες.
Της Γιάννας Σουλάκη/ iatropedia.gr