Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Οι 5 χρυσοί κανόνες για καλύτερο ύπνο σύμφωνα με νευροεπιστήμονα
Unsplash/Zohre Nemati
Ό,τι κι αν μας συμβεί μέσα στην ημέρα, ένα πράγμα είναι αυτό που, παρηγορητικά και ανακουφιστικά, τριγυρνά στο μυαλό μας και μάς δίνει κουράγιο να αντέχουμε: ότι στο τέλος, ένα κρεβάτι μάς περιμένει για να απολαύσουμε ένα πολύτιμο δώρο. Εναν ξεκούραστο ύπνο.
H τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: μια ημέρα που θέλει να μας υπενθυμίσει την αξία του στην υγεία μας, τις επιπτώσεις των διαταραχών του, την σημασία που έχει η βελτίωσή του.
Αν υπάρχει κάτι που εγγυημένα ρίχνει τα επίπεδα ενέργειάς μας και επηρεάζει αρνητικά την διάθεσή μας, είναι ο διαταραγμένος ύπνος.
Ο ήρεμος ύπνος δεν είναι δεδομένος για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο: η σημερινή ημέρα, λοιπόν, μάς δίνει μια αφορμή να ευαισθητοποιηθούμε για την ποιότητα του ύπνου μας και να θέσουμε σε άμεση προτεραιότητα την βελτίωσή της.
Η νευροεπιστήμονας, η Chelsie Rohrscheib, (μέσω του ιστότοπου nine.com.au) μάς δίνει συμβουλές για καλύτερο ύπνο: η αποτελεσματικότητά τους είναι ορατή στην καθημερινότητά της.
Pexels/Daria Shevtsova
1) Μιάμιση ώρα πριν κοιμηθώ, σταματώ την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών: τηλεόρασης, κινητού τηλεφώνου, ηλεκτρονικού υπολογιστή. To φως που εκπέμπεται από τις συσκευές ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αϋπνία. Αν απενεργοποιήσετε από νωρίς συσκευές, ξαπλώσετε και κλείσετε τα μάτια σας, σε μία ώρα το αργότερο, θα νιώθετε νυσταγμένοι.
2) Κάθε βράδυ, είναι σημαντικό να πέφτουμε για ύπνο την ίδια ώρα -αυστηρά. Με αυτόν τον τρόπο «εκπαιδεύουμε» τον εγκέφαλό μας. Οταν καθημερινά, ξαπλώνουμε στο κρεβάτι διαφορετικές ώρες, τον μπερδεύουμε. Σημαντικό είναι να διατηρούμε το ίδιο πρόγραμμα ύπνου και τα Σαββατοκύριακα.
Unsplash/ Gregory Pappas
3) Μια άνετη κρεβατοκάμαρα εξασφαλίζει σε σημαντικό βαθμό καλή ποιότητα στον ύπνο. Ξεχωριστό ρόλο παίζει η θερμοκρασία της, το χρώμα της, οι κουρτίνες της (σσ. δηλαδή η ένταση του φωτός που μπαίνει στο δωμάτιο από τα παράθυρα), το στρώμα του κρεβατιού. Φροντίζουμε να είναι πάντα τακτοποιημένη.
4) Το στομάχι σας δεν πρέπει να είναι ούτε άδειο, ούτε βαρύ, όταν θα πέσετε για ύπνο. Ένα ελαφρύ γεύμα είναι αυτό που χρειάζεστε τις βραδινές ώρες.
5) Οχι στην γυμναστική πριν τον ύπνο. Δεν γυμνάζομαι ποτέ τις βραδινές ώρες γιατί το σώμα δυσκολεύεται να χαλαρώσει από την ένταση της άσκησης. Η γυμναστική το πρωί ή νωρίς το απόγευμα είναι άκρως βοηθητική για τον ύπνο.
bovary.gr