Υγεία: Προσωπικό γιατρό θα επιλέγουν όλοι υποχρεωτικά
Υποχρεωτική εγγραφή όλων των ενηλίκων σε προσωπικό γιατρό, ο οποίος θα καθοδηγεί τον πολίτη στο σύστημα υγείας και θα λειτουργεί ως «πύλη εισόδου» για την πρόσβαση σε δομές και υπηρεσίες υγείας.
Υποχρεωτική εγγραφή όλων των ενηλίκων σε προσωπικό γιατρό, ο οποίος θα καθοδηγεί τον πολίτη στο σύστημα υγείας και θα λειτουργεί ως «πύλη εισόδου» για την πρόσβαση σε δομές και υπηρεσίες υγείας, προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις» που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση (www.opengov.gr). Ο προσωπικός γιατρός επιλέγεται από τον πολίτη –με δυνατότητα μετεγγραφής μία φορά ανά έτος– και είναι είτε γιατρός ΕΣΥ μονάδας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, είτε γιατρός ΤΟΜΥ, είτε συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ. Για τους ενηλίκους, ρόλο προσωπικού γιατρού μπορεί να αναλάβει γενικός/οικογενειακός γιατρός ή παθολόγος, ενώ σε περίπτωση ατόμου με χρόνια πάθηση δύναται ο προσωπικός γιατρός να είναι της αντίστοιχης ειδικότητας. Για τα παιδιά, ο προσωπικός γιατρός είναι παιδίατρος.
Τον ρόλο θα αναλάβει γενικός/οικογενειακός γιατρός ή παθολόγος – Αλλες ειδικότητες σε περιπτώσεις πολιτών με χρόνια πάθηση.
Ο προσωπικός γιατρός θα αναλαμβάνει τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και θα επιμελείται της πρόληψης και της ενημέρωσης του προσωπικού ιατρικού φακέλου του ασθενούς. Οπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, «καθιερώνεται σύστημα παραπομπών των πολιτών από τον προσωπικό γιατρό ως αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας υγείας», ενώ εξαίρεση αποτελούν τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά. Κάθε προσωπικός γιατρός μπορεί να έχει έως 2.000 εγγεγραμμένους πολίτες. Μάλιστα, με υπουργική απόφαση θα καθοριστεί σύστημα εφαρμογής κινήτρων για ενθάρρυνση εγγραφής των πολιτών σε προσωπικό γιατρό και την τήρηση διαδικασίας του συστήματος παραπομπών. Ομοίως καθιερώνεται σύστημα αντικινήτρων για τη μη εγγραφή. Η αμοιβή των προσωπικών γιατρών είναι κατά κεφαλήν, ανάλογα με τον εγγεγραμμένο πληθυσμό και ανά ηλικιακή ομάδα.
Στο σχέδιο νόμου δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη και οργάνωση της κατ’ οίκον νοσηλείας με παροχή υπηρεσιών και φροντίδας υγείας από τα νοσοκομεία ΕΣΥ και δημόσιες ΠΦΥ. Επιπλέον ενεργοποιείται το ισχύον «παγωμένο» καθεστώς των απογευματινών χειρουργείων, με τιμολόγιο το οποίο θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.