Ξυπνάτε διαρκώς πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι; Γιατί δεν πρέπει να ανησυχήσετε

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023 09:06

Ξυπνάτε διαρκώς πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι; Γιατί δεν πρέπει να ανησυχήσετε

 υμβαίνει κάποιες φορές ή συχνότερα να ανοίγουμε τα μάτια μας πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι, με ένα αίσθημα αγανάκτησης για τον πολύτιμο χρόνο ύπνου -έστω και λίγα λεπτά- που χάσαμε. Μπορεί να μας κακοφαίνεται και να θέλαμε κάπως να το σταματήσουμε, σύμφωνα όμως με τους επιστήμονες δείχνει πως κάτι καλό έχουμε καταφέρει σχετικά με τις συνήθειές μας περί τον ύπνο.

«Δείχνει ότι έχουμε εκπαιδεύσει το σώμα μας να κοιμάται και να ξυπνάει μια συγκεκριμένη ώρα, ακόμη και χωρίς ξυπνητήρι», αναφέρει η Sudha Tallavajhula, MD, Ιατρική Διευθύντρια στο Νευρολογικό Κέντρο Ιατρικής του Ύπνου του TIRR Memorial Hermann και σημειώνει πως μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον κιρκάδιο ρυθμό μας.

Ρυθμίζοντας το βιολογικό ρολόι

Ο κιρκάδιος ρυθμός, γνωστός και ως βιολογικό ρολόι, αποτελεί τον μηχανισμό ρύθμισης του κύκλου ύπνου-αφύπνισης του οργανισμού ο οποίος, εξηγεί η Δρ Tallavajhula, επηρεάζεται άμεσα από την έκθεση στο φως, το οποίο υπαγορεύει στον οργανισμό πότε και πώς θα εκκρίνει την ορμόνη του ύπνου, τη μελατονίνης. Έτσι, όταν αρχίζει να σκοτεινιάζει ο εγκέφαλος θα δώσει το έναυσμα για την παραγωγή μελατονίνης που, με το πρωινό φως, θα διακοπεί.

Φροντίζοντας ώστε η αφύπνιση και ο ύπνος να συντελούνται την ίδια ώρα σε καθημερινή βάση, ρυθμίζουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια το βιολογικό μας ρολόι, σε σημείο που το σώμα γνωρίζει πότε πρέπει να ξεκινήσει την ημέρα.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Εφόσον έχουμε συμπληρώσει τις επτά ή οκτώ ώρες που συστήνονται για τον γενικό πληθυσμό, τότε δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Ο οργανισμός έχει μπει σε πρόγραμμα, εξηγεί η Δρ Tallavajhula.

Έπειτα, είναι φυσιολογικό να ξυπνάμε για λίγο τις πρώτες πρωινές ώρες. «Ο βαθύτερος ύπνος συντελείται κατά τις πρώτες δύο με τρεις ώρες. Μετά από αυτές είναι σύνηθες να ξυπνάμε αρκετές φορές. Θα πρέπει όμως να μπορούμε να επιστρέψουμε στον ύπνο άμεσα» αναφέρει η Δρ Tallavajhula.

Ωστόσο, εάν ο ύπνος μας ολοκληρώνεται πολύ νωρίτερα απ΄όσο θα θέλαμε και δεν νιώθουμε ξεκούραστοι ή αν το αίσθημα ανεπαρκούς ξεκούρασης κυριαρχεί ακόμα και μετά τις επτά ή οκτώ ώρες, ίσως πρόκειται για ενδείξεις διαταραχών του ύπνου όπως η υπνική άπνοια είτε άλλων καταστάσεων όπως υπερδραστήρια κύστη, άγχος ή κατάθλιψη, καταλήγει η Δρ Tallavajhula.

Πηγή: ygeiamou.gr 




00 inkefalonia general ad 300X250