Νέο αλεύρι από όσπρια μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
UNSPLASH
Βρετανοί επιστήμονες φτιάχνουν ψωμί με ένα ειδικά παρασκευασμένο αλεύρι που μας κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μειώνοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα
Το νέο αλεύρι βασίζεται σε όσπρια, ρεβίθια, φακές και φασόλια, τα οποία μας βοηθούν να διατηρήσουμε ένα σωστό βάρος και να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα οφέλη βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο ότι αυτό το φυτικό υλικό διατηρεί την ακεραιότητα της κυτταρικής δομής του (που σε άλλες περιπτώσεις διαταράσσεται κατά την άλεση), γεγονός που λειτουργεί ως πλεονέκτημα και στη χρήση του για την παραγωγή αλεύρου.
«Σε μια εποχή που ενθαρρύνεται η πρόσληψη φυτικών ινών, αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της κατανάλωσής τους στη φυσική τους μορφή, καθώς τα άθικτα κυτταρικά τοιχώματά τους, επιβραδύνουν την πέψη του αμύλου, βελτιώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και δίνουν την αίσθηση κορεσμού», λέει ο βιοχημικός
Peter Ellis, από το King's College του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ερευνητές, αφού παρήγαν το αλεύρι ρεβυθιού, έψησαν ψωμί με διαφορετική περιεκτικότητα σε αυτό (με 0%, 30% και 60%) και το πρόσφεραν σε 20 υγιή άτομα, προσθέτοντας λίγη μαρμελάδα χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
Το εμπλουτισμένο με ρεβίθια ψωμί έκανε τους εθελοντές να αισθάνονται χορτάτοι, γεγονός που οφείλεται στην αυξημένη απελευθέρωση ορμονών που προάγουν τον κορεσμό, η οποία επιβεβαιώθηκε με ανάλυση αίματος. Παρατηρήθηκε όμως και σημαντική μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Συγκεκριμένα το ψωμί με 30% περιεκτικότητα σε αλεύρι ρεβιθιού μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα έως και 40%! Ακόμη περισσότερο μειώθηκαν με το ψωμί περιεκτικότητας 60%.
«Μας εντυπωσίασαν τα αποτελέσματα που είδαμε σε υγιή άτομα και τώρα θα θέλαμε να δούμε πώς το ψωμί από αλεύρι ρεβιθιού μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σωματικού βάρους ή του διαβήτη σε δοκιμές διατροφικής παρέμβασης μεγαλύτερης κλίμακας με άτομα που υποφέρουν από αυτές τις παθήσεις», λέει ο Balazs Bajkar, από το King's College του Λονδίνου.
Στη μελέτη τους, οι ερευνητές σημειώνουν πως είναι δύσκολο να πείσουν τους ανθρώπους να αλλάξουν τις διατροφικές τους συμπεριφορές για να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης και αυτός είναι ένας λόγος που οι μελέτες όπως αυτή είναι τόσο ελπιδοφόρες.
Τα βασικά τρόφιμα όπως το ψωμί θα μπορούσαν να παρασκευαστούν με έναν πιο ωφέλιμο τρόπο χωρίς σημαντική προσπάθεια από μέρους μας. Γενικά, η κατανάλωση τροφών που απαιτούν λιγότερη επεξεργασία έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας τρόπος να ζήσουμε μια πιο υγιεινή ζωή και επιτύχουμε μακροζωία.
Αυτή είναι η πρώτη μελέτη του είδους της, που δείχνει πώς η χρήση αλευριού από όσπρια μπορεί να έχει αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ακόμη και η ίδια προσέγγιση θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους τύπους τροφίμων.
«Γνωρίζουμε από καιρό ότι η δομή των τροφίμων μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη θρεπτική τους αξία», λέει η βιοεπιστήμονας Cathrina Edwards,, από το Quadram Institute στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Αυτή η μελέτη είναι ένα πολλά υποσχόμενο παράδειγμα του πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις κυτταρικές δομές φυσικών προϊόντων με επιτυχία για τη βελτίωση των μεταβολικών επιδράσεων και της πληρότητας των καθημερινών προϊόντων διατροφής».
«Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των παραγωγών τροφίμων που θέλουν να βελτιώσουν την πιστοποίηση της ευεργετικής επίδρασης των προϊόντων τους στην ανθρώπινη υγεία».
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.
dikaiologitika.gr