Οι μύθοι σχετικά με το μεταβολισμό που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις
Οι διατροφολόγοι διαψεύδουν δημοφιλείς πεποιθήσεις σχετικά με το μεταβολισμό και τη διατροφή
Όταν μιλάμε για μεταβολισμό, συνηθίζουμε να λέμε πως η λειτουργία του χειροτερεύει καθώς μεγαλώνουμε ή αναφερόμαστε σε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τον βελτιώσουμε. Και καλώς ή κακώς, υπάρχουν πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο που δίνουν συμβουλές για το πώς να το κάνουμε. Αλλά όπως συμβαίνει με πολλά άλλα θέματα υγείας και ευεξίας, ένα σημαντικό μέρος αυτών των συμβουλών τείνει να βασίζεται σε παραπληροφόρηση αντί για επιστημονικά αποδεδειγμένα γεγονότα.
Επαγγελματίες διαιτολόγοι μοιράζονται τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με τον μεταβολισμό που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε
1. Το να προπονείσαι νηστική σε βοηθά να κάψεις λίπος και να τονώσεις το μεταβολισμό σου
Μια κοινή πεποίθηση για τις προπονήσεις όταν είσαι νηστική είναι ότι μπορούν να κάψουν λίπος και να ενισχύσουν το μεταβολισμό σου. Ο διατροφολόγος Antonio Castillo λέει πως από τη μια πλευρά, η σύντομη νηστεία θα μπορούσε να ενισχύσει το μεταβολισμό σου λόγω της δραματικής αύξησης των επιπέδων νορεπινεφρίνης στο αίμα σου, η οποία μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολισμό σου και να δίνει την εντολή στα λιποκύτταρά σου να διασπάσουν το σωματικό λίπος. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το να προπονείσαι νηστική θα οδηγήσει σε σημαντικά (ή και οποιαδήποτε) αποτελέσματα. Είναι προτιμότερο να φας ένα σνακ πριν ασκηθείς, γιατί το σώμα σου χρειάζεται ενέργεια για να το κάνει.
2. Το να τρως συχνά είναι καλύτερο γιατί μπορεί να τονώσει το μεταβολισμό σου
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα πολλά γεύματα μπορούν να αυξήσουν τον μεταβολικό ρυθμό και τη συνολική ποσότητα ενέργειας που καίει το σώμα σας, αλλά αυτό δεν είναι ακριβές. Αντίθετα, η καθημερινή πρόσληψη τροφής έχει ισχυρότερο αντίκτυπο στον μεταβολισμό από τη συχνότητα των γευμάτων. «Τα ίδια αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν τρώγοντας έξι γεύματα 500 θερμίδων έναντι τριών γευμάτων 1.000 θερμίδων. Και στα δύο σενάρια, θα κάψεις τις ίδιες θερμίδες». Είναι καλύτερο να καθορίσεις τα γεύματα σου σύμφωνα με το πόσο πεινάς και τον τρόπο ζωής σου.
3. Το φαγητό αργά το βράδυ μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό
Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Crystal Scott, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι να φας μετά τις 7 μ.μ. μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό σου. Υπήρξε κάποια έρευνα που πρότεινε ότι τα μεγάλα, μεικτά γεύματα (που σημαίνει ότι περιέχουν και τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά: λίπος, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες) σε πληθυσμούς που καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της τροφής τους κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα, αλλά τα προτεινόμενα αρνητικά αποτελέσματα δεν ήταν τα ίδια σε όλες τις περιπτώσεις.
«Η νυχτερινή κατανάλωση μικρότερων γευμάτων δεν είναι επιβλαβής και μπορεί να είναι ευεργετική για τη σύνθεση πρωτεϊνών των μυών», λέει η Scott. Οι ειδικοί συνιστούν να εστιάσεις στο να τρως τακτικά, πλούσια γεύματα και σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.
4. Η κατανάλωση κρύου νερού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό
«Το πόσιμο νερό γενικά αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό», λέει η Scott. «Και στην πραγματικότητα, το κρύο νερό αυξάνει περαιτέρω τον μεταβολικό ρυθμό καθώς το σώμα εργάζεται πιο σκληρά για να το ζεστάνει. Το να πίνεις περισσότερο νερό - ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία - θεωρείται εξαιρετικό για το μεταβολισμό». Οπότε ναι, το κρύο νερό μπορεί να επηρεάσει θετικά τον μεταβολισμό σου, και όχι να τον βλάψει. Σύμφωνα με τον Castillo, υπάρχει επίσης η πεποίθηση ότι το να πίνεις νερό με λεμόνι πριν από ένα γεύμα μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό σου, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Το σημαντικό είναι απλώς να παραμένεις ενυδατωμένη.
5. Δεν μπορείς να ελέγξεις το μεταβολισμό σου
Οι ειδικοί καταρρίπτουν την κοινή πεποίθηση ότι δεν μπορείς να ελέγξεις το μεταβολισμό σου. Μερικά παραδείγματα συνηθειών που μπορούν να βελτιώσουν τον μεταβολισμό σου είναι τα ακόλουθα:
Πρόσθεσε διάφορες μορφές άσκησης στη ρουτίνα σου: Κάνε γυμναστική τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα τόσο με προπόνηση ενδυνάμωσης όσο και με cardio. Η άρση βαρών επίσης μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό σου.
Δώσε προτεραιότητα στον ύπνο: Τόσο ο ύπνος όσο και η άσκηση μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα κορτιζόλης (την ορμόνη του στρες). Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει ορμόνες όπως η λεπτίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τον κορεσμό και η γκρελίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει την όρεξη. Γενικά συνιστάται στους ενήλικες να κοιμούνται από επτά έως εννέα ώρες.
Αύξησε την πρόσληψη νερού: Προσπάθησε να πίνεις δυο λίτρα νερό την ημέρα για σωστή ενυδάτωση.
Αύξησε την κατανάλωση πρωτεΐνης: Η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια λίπους.
womenonly.gr