Αλεξάνδρα Καππάτου: ''Πώς θα δεχτούμε το πέρασμα του χρόνου''

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 06 Απριλίου 2024 09:18

Αλεξάνδρα Καππάτου: ''Πώς θα δεχτούμε το πέρασμα του χρόνου''

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο

Πώς θα δεχτούμε το πέρασμα του χρόνου
Όσο είμαστε νέοι, νιώθουμε ότι έχουμε όλον τον χρόνο μπροστά μας. Καμιά φορά μάλιστα βιαζόμαστε να μεγαλώσουμε. Όταν όμως συνειδητοποιούμε ότι ο χρόνος πέρασε ίσως πιο γρήγορα απ’ όσο σκεφτόμασταν, πολύ συχνά δυσκολευόμαστε να το αποδεχτούμε. Υπάρχει τρόπος αυτό να γίνει πιο ανώδυνα;
Ο χρόνος έχει γίνει αντικείμενο της Φυσικής, της Φιλοσοφίας, της Ιατρικής, της βιομηχανίας της αισθητικής και φυσικά της καθημερινής μας ζωής. Ειδικά μετά τα 40 πολλοί από εμάς, ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι με μία υπαρξιακή αναζήτηση επίκεντρο της οποίας αποτελεί το πέρασμα του χρόνου. Η συνειδητοποίηση ότι δεν είμαστε πια όσο νέοι ήμασταν, οι αναπόφευκτοι απολογισμοί του τι καταφέραμε και τι όχι απ’ όσα ονειρευόμασταν ή πιστεύαμε και οι αλλαγές στο σώμα και τη ζωή μας που συνήθως σε αυτή τη φάση είναι αρκετά έντονες, κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη συμφιλίωση με τον χρόνο.

Πότε είναι πιο πιθανό να μας απασχολήσει πιο έντονα
Οι πιο πιθανές στιγμές που το πέρασμα του χρόνου μπορεί να μας απασχολήσει είτε λιγότερο είτε περισσότερο, είναι μέρες όπως τα γενέθλια (ειδικά μετά τα δεύτερα ή και τα πρώτα –άντα) ή άλλες επέτειοι και στιγμές όπως η γέννηση ενός παιδιού στο στενό μας περιβάλλον ή αντίθετα ο θάνατος κάποιου δικού μας ανθρώπου. Μπορεί επίσης να έρθουμε αντιμέτωποι με τέτοιου είδους σκέψεις σε ορόσημα της ζωής μας π.χ. όταν γινόμαστε γονείς ή ακόμα και σε μικρότερη ηλικία π.χ. στην αποφοίτησή μας.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας
Φροντίζουμε τον εαυτό μας
Όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας, έχουμε καλύτερη αυτοεικόνα και μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση. Κι όταν νιώθουμε καλά με αυτό που είμαστε μέσα-έξω, μπορεί το πέρασμα του χρόνου να μας στεναχωρεί, όμως μαθαίνουμε και να εκτιμάμε όλα όσα μας έφερε και όσα έχουμε ζήσει και οπλιζόμαστε με αισιοδοξία για το μέλλον χωρίς να σταματάμε να κάνουμε σχέδια. Γι’ αυτό βάλτε στη διατροφή σας περισσότερα φρούτα, λαχανικά και νερό, φορέστε ρούχα με φωτεινά χρώματα, περιποιηθείτε το δέρμα σας, απομακρύνετε ηλεκτρονικές συσκευές από την κρεβατοκάμαρα και γενικά προσπαθήστε να φτιάξετε μία ρουτίνα στην οποία υπάρχει χώρος να φροντίσετε εσάς και όχι μόνο τους άλλους.
Βάζουμε τον διαλογισμό και το mindfulness στη ζωή μας
Αυτές οι δύο πρακτικές έχει φανεί ότι όντως μας βοηθάνε να συγκεντρωνόμαστε στο παρόν και να ελέγχουμε το άγχος και το στρες. Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε επαρκείς οδηγίες και κατευθύνσεις για να ξεκινήσετε. Μπορείτε να αρχίσετε με ένα μόλις λεπτό την ημέρα και σταδιακά να ανεβαίνετε. Συνδυαστικά με αυτά μπορείτε να κάνετε και γιόγκα που επίσης προσανατολίζεται στην ίδια λογική και συνεισφέρει πολύ στην αντιμετώπιση του στρες

Δεν ξεχνάμε την άσκηση
Ειδικά η αερόβια άσκηση μπορεί να μας βοηθήσει να αδειάσουμε το κεφάλι μας από μαύρες σκέψεις και αρνητισμό και να εκτονώσουμε το άγχος μας. Τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμβηση ακόμα και το απλό περπάτημα στη φύση μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν να δούμε τα πράγματα σε πιο γήινες και αισιόδοξες διαστάσεις αντί να τα βλέπουμε να ορθώνονται σα βουνό μπροστά μας.

Αποκτούμε ενδιαφέροντα και στόχους
Μια πιο γεμάτη ζωή κυλάει πάντα πιο ευχάριστα. Προσπαθούμε λοιπόν να επικεντρωθούμε σε πράγματα που θέλουμε να κάνουμε (να δοκιμάσουμε ένα σπορ, να ξεκινήσουμε ζωγραφική, να πάμε ένα μακρινό ταξίδι) και να βάλουμε στην καθημερινότητά μας πράγματα που μας ευχαριστούν και μας κάνουν να νιώθουμε δημιουργικοί και σε εγρήγορση. Σίγουρα δεν είναι εύκολο μέσα σε όλες τις υποχρεώσεις να χωρέσουμε κι αυτά, όμως αν καταφέρουμε να «στριμώξουμε» έστω και ένα πράγμα που μας κάνει πιο χαρούμενους, θα δούμε διαφορά.

Είμαστε ευγνώμονες
Ακούγεται κλισέ όμως το να αναγνωρίζουμε όλα τα ωραία που υπάρχουν στη ζωή μας, μας βοηθάει να αντέξουμε καλύτερα το πέρασμα του χρόνου. Ακόμα και οι ρυτίδες γύρω από τα χείλη και τα μάτια αντέχονται πιο εύκολα όταν σκεφτούμε ότι ένας λόγος για τον οποίο είναι εκεί είναι τα γέλια που έχουμε κάνει και τα ηλιόλουστα καλοκαίρια που έχουμε ζήσει.

Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς
Αν το πέρασμα του χρόνου σας απασχολεί έντονα και τέτοιου είδους σκέψεις καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της μέρας σας (τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα για διάστημα άνω των δύο εβδομάδων), η επίσκεψη σε ειδικό ψυχικής υγείας θα μπορούσε να σας φανεί πολύ χρήσιμη. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε απαντήσεις στο γιατί ο χρόνος σας απασχολεί τόσο αλλά και να ανακαλύψετε τρόπους να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας και να αλλάξετε τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα και τη ζωή σας.

Πηγή: akappatou.gr 




00 inkefalonia general ad 300X250