Πόνος στο στομάχι: 9 φυσικές λύσεις που ανακουφίζουν – Τι να αποφύγετε

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 14 Μαΐου 2024 11:18

PHOTO: SHUTTERSTOCK

PHOTO: SHUTTERSTOCK

Τα κακά νέα είναι ότι η ενόχληση στο στομάχι είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο - Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν - Ανακαλύψτε τις

Η ενόχληση στο στομάχι δεν αποτελεί ένα σπάνιο φαινόμενο. Όλοι θα αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους στομαχικές διαταραχές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, ενώ μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς καν να βγείτε από το σπίτι, με φυσικά συστατικά, που έχετε στην κουζίνα σας.

Οι συνηθέστερες αιτίες για τις στομαχικές ενοχλήσεις είναι, σύμφωνα με την Cleveland Clinic, τα αέρια, το φούσκωμα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή δυσπεψία, τροφικές δυσανεξίες, η δυσκοιλιότητα και η διάρροια.

Πριν, όμως, ανατρέξετε στο φαρμακείο για να αναζητήσετε κάποιο σκεύασμα – και εφόσον τα συμπτώματα είναι ήπια -, δοκιμάστε απλές, φυσικές λύσεις, που μπορούν να κάνουν θαύματα στις ενοχλήσεις του στομάχου:

1. Πείτε ναι στο τσάι με τζίντζερ

«Μια από τις πιο αποτελεσματικές, φυσικές θεραπείες για τον στομαχόπονο είναι το τζίντζερ», λέει η δρ. Carrie Lam, MD, γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης, συμπληρώνοντας ότι «ηρεμεί το νευρικό σύστημα και τους μύες του στομάχου, μειώνει τη ναυτία και προάγει την έκκριση σάλιου, το οποίο περιέχει ένζυμα που βοηθούν στην πέψη».

Μια μελέτη του Ιανουαρίου 2019 στο Food Science & Nutritionδιαπίστωσε ότι η κατανάλωση 1 γραμμαρίου τζίντζερ καθημερινά ανακούφιζε τα συμπτώματα ναυτίας σε εγκύους, ενώ μια άλλη μελέτη, του Ιουλίου 2012 στο Supportive Care in Cancer, διαπίστωσε ότι 0,5 – 1 γραμμάριο τζίντζερ μείωσε τη ναυτία σε άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

Μπορείτε να καταναλώσετε τζίντζερ σε μορφή κάψουλας ή καραμέλας, αλλά η δρ. Lam προτείνει να προτιμήσετε το τσάι.

2. Δώστε έμφαση στις τροφές με προβιοτικά

Τα πλούσια σε προβιοτικά τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αρκετών γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η δυσκοιλιότητα και η πρόληψη της διάρροιας, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας. Μερικές από τις πιο κοινές προβιοτικές τροφές είναι το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο, το κίμτσι, η κομπούτσα, το tempeh και το miso. Τα προβιοτικά «βοηθούν στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου, επιφέροντας με φυσικό τρόπο ένα ισχυρότερο και υγιέστερο πεπτικό σύστημα συνολικά», εξηγεί η δρ. Lam. «Ανακουφίζουν επίσης από τη διάρροια, τα αέρια, το φούσκωμα και τη δυσπεψία».

3. Κάντε λίγη γιόγκα

Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασκήσεις της γιόγκα προάγουν την πέψη. Ειδικότερα, μια μελέτη του Δεκεμβρίου 2016 στο Clinical Gastroenterology and Hepatology διαπίστωσε ότι η γιόγκα μείωσε τα εντερικά συμπτώματα και το άγχος σε 273 άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Μια άλλη μελέτη του Δεκεμβρίου 2016 στο International Journal of Environmental Research and Public Health διαπίστωσε ότι η γιόγκα μείωσε τις κοιλιακές κράμπες και το φούσκωμα σε άτομα με προεμμηνορροϊκά συμπτώματα. Τέλος, μια δημοσίευση του 2013 στο International Journal of Yoga υποδηλώνει ότι η γιόγκα μπορεί επίσης να επηρεάσει τις στομαχικές ενοχλήσεις, βοηθώντας στην αποσυμπίεση από το άγχος, κάτι που, με τη σειρά του, μπορεί να βελτιώσει την πέψη.

4. Πιείτε άφθονο νερό

Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων νερού είναι μια πραγματικά απλή, αλλά θαυματουργή λύση για πολλές ασθένειες, μεταξύ των οποίων και η δυσπεψία, που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

5. Αποφύγετε το αλκοόλ

«Το αλκοόλ μειώνει την πίεση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα και καθυστερεί τη γαστρική κένωση, κάτι που ενθαρρύνει την παλινδρόμηση οξέος», τονίζει ο γαστρεντερολόγος Mark Epstein. Εξαιτίας αυτού και του ότι μπορεί να αυξήσει την αφυδάτωση, ο ειδικός συνιστά να το αποφεύγετε πλήρως, μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα.

6. Περιορίστε τα ανθρακούχα ροφήματα

Όπως το αλκοόλ, έτσι και τα ανθρακούχα ροφήματα μπορούν να μειώσουν την πίεση του οισοφαγικού σφιγκτήρα, η οποία επιτρέπει στο οξύ να ρέει προς τα πίσω, από το στομάχι στο λαιμό, ενώ παράλληλα ενισχύουν το φούσκωμα και τα αέρια, εξηγεί ο δρ. Epstein. Μια μελέτη του Ιουνίου 2012 στο BMC Gastroenterology διαπίστωσε ότι τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που έπιναν ανθρακούχα ποτά σε τακτική βάση ανέφεραν πιο σοβαρά συμπτώματα στομαχικής δυσφορίας.

7. Διακόψτε το κάπνισμα

«Το κάπνισμα χαλαρώνει την πίεση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα και μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα σε οξύ στον οισοφάγο», επισημαίνει ο δρ. Epstein, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει ενόχληση στο λαιμό και να αυξήσει την αίσθηση οξύτητας στο στομάχι. Γι’ αυτό, είναι προτιμότερο να αποφύγετε το κάπνισμα μέχρι να νιώσετε καλύτερα.

8. Μειώστε ή κόψτε τα γαλακτοκομικά

Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, το 65% των ενηλίκων έχουν κάποια μορφή δυσανεξίας στη λακτόζη και πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην το γνωρίζουν. Βασικός στόχος στις στομαχικές διαταραχές είναι η διευκόλυνση της πέψης, επομένως η κατανάλωση γαλακτοκομικών ενέχει ένα ρίσκο. Ο δρ. Epstein συνιστά να απέχετε από προϊόντα που περιέχουν λακτόζη (αγελαδινό γάλα, γιαούρτι, παγωτό) για τουλάχιστον 7-14 ημέρες.

9. Αποφύγετε να ξαπλώνετε

Οι άνθρωποι που τείνουν να έχουν στομαχικές διαταραχές τη νύχτα θα πρέπει να «αποφεύγουν να ξαπλώνουν ή να κοιμούνται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 3 ωρών από το βραδινό τους γεύμα», λέει ο δρ. Epstein. Η οριζόντια θέση αυξάνει την πιθανότητα το οξύ του στομάχου να κινηθεί προς τα πάνω και να προκαλέσει καούρα, οδηγώντας σε στομαχικές διαταραχές. Ο ειδικός συνιστά να ξαπλώσετε τοποθετώντας μαξιλάρια, έτσι ώστε το κεφάλι, ο λαιμός και το πάνω μέρος του στήθους να είναι ανασηκωμένα.

Τι να αποφύγετε

«Το μηλόξυδο είναι μία από τις παλαιότερες και πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες σπιτικές θεραπείες για το “αναστατωμένο στομάχι”», λέει ο δρ. Epstein. Παρ’ όλο που ανεπίσημες αναφορές δείχνουν ότι η κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα αέρια και το φούσκωμα, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να το υποστηρίζουν. Σίγουρα, πάντως, δεν είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση της παλινδρόμησης οξέος, καθώς είναι όξινο και μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για το λευκό ξύδι.

Επιπροσθέτως, πολλοί ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση χυμού αλόης βέρα είναι φάρμακο για τον στομαχόπονο, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. «Μπορεί να ωφελήσει ορισμένα άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει διάρροια και κράμπες», διευκρινίζει ο δρ. Epstein.

Τέλος, ο κουρκουμάς είναι ένα ακόμη συστατικό που χρησιμοποιείται στη θεραπεία στομαχικών προβλημάτων εδώ και χιλιάδες χρόνια, καθώς οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ενώσεις του πιστεύεται ότι βοηθούν στη διευκόλυνση της πέψης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτή την πεποίθηση. Η δρ. Lam συνιστά τον κουρκουμά ως πεπτικό βοήθημα, αλλά προειδοποιεί ότι τα οφέλη μπορεί «συχνά να εξαρτώνται από τη δόση, επειδή οι ενώσεις του δεν είναι ανεκτές από όλους τους οργανισμούς». Επομένως, δοκιμάστε μικρές ποσότητες.

Πότε να απευθυνθείτε σε γιατρό

Μερικές φορές, οι σπιτικές θεραπείες απλά δεν αρκούν. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή χειροτερεύουν, αλλά και σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή τραυματισμού, καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Επιπλέον, εάν ο στομαχόπονος συνοδεύεται από πρήξιμο, πυρετό, ναυτία ή εμετό ή δύσπνοια η συμβουλή ενός γιατρού κρίνεται απαραίτητη.

Πηγή: ygeiamou.gr 




336 X 280

00 inkefalonia general ad 300X250