Ναυτία και αυτοκίνητο: 5 τρόποι να προλάβετε τη ναυτία στα οδικά ταξίδια!

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 29 Ιουνίου 2024 13:32

Ναυτία και αυτοκίνητο: 5 τρόποι να προλάβετε τη ναυτία στα οδικά ταξίδια!

Σχεδιάζετε ένα πολύωρο οδικό ταξίδι. Κάνατε κράτηση στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων για ένα άνετο και ωραίο αμάξι νομίζοντας, ότι αν ταξιδέψετε τόσο άνετα, δε θα ζαλιστούν οι επιβάτες. Τελικά λίγα χιλιόμετρα από την αφετηρία εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα σε κάποιον από τους επιβάτες.

  • Ζαλάδα
  • Κόπωση
  • Ίλιγγος
  • Ναυτία
  • Ανακάτεμα στο στομάχι ή/ και εμετός

Τι κάνετε ή για την ακρίβεια τι πρέπει να κάνετε για να προλάβετε την εμφάνισή της; Προτού όμως δείτε πως θα την προλάβετε, διαβάστε παρακάτω τι την προκαλεί.

Πως προκαλείται η ναυτία στο αυτοκίνητο

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε έρευνα από Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και της Βαρκελώνης, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο PNAS. Υπάρχουν λοιπόν κάποιοι νευρώνες, οι VGLUT2, που βρίσκονται στο εσωτερικό μέρος του αυτιού. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για να έχουμε ισορροπία αλλά και για τη στάση του σώματός μας.

Επίσης δίνουν το σήμα στον εγκέφαλο, ώστε να αντιλαμβάνεται τη θέση μας μέσα στον χώρο. Όταν τα σήματα που λαμβάνει είναι αντιφατικά, τότε ο εγκέφαλος δεν μπορεί να τα επεξεργαστεί, με αποτέλεσμα να προκύπτει η ζαλάδα από την αδυναμία «ανάγνωσης» των δεδομένων.

Στη διάρκεια ενός ταξιδιού είμαστε ακίνητοι στη θέση μας, αλλά το μάτι “διαβάζει” κίνηση (τα δένδρα/ κτήρια κλπ που μετακινούνται). Στέλνει αυτό το σήμα στον εγκέφαλο, που ξέρει ότι είναι σταθερός στο κάθισμα του αυτοκινήτου και μπερδεύεται.

Η ναυτία δημιουργείται για να “ξεμπεδέψουμε” τον εγκέφαλο!

Όταν επιλέγετε από την ενοικίαση αυτοκινήτου ένα ωραίο αυτοκίνητο για το ταξίδι σας, δε θα φανταζόσασταν, ότι η ναυτία προκαλείται για να “ηρεμήσετε”. Κι όμως λειτουργεί σαν την λύση του προβλήματος.

Στον παραπάνω μπερδεμένο εγκέφαλό μας προσθέστε και μια ορμόνη, τη χολεκυστοκινίνη (CCK), που εκκρίνεται από τους νευρώνες. Αυτή έχει τον ρόλο του νευροδιαβιβαστή, που μεταφέρει το σήμα του κορεσμού μέσω του νευρικού συστήματος.

Για αυτό και ένα από τα συμπτώματα της ζαλάδας είναι ο εμετός. Ο υπεύθυνος της έρευνας του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης εξηγεί: “Η σύγκρουση ανάμεσα στο οπτικό σύστημα και εκείνο που μας κρατά σε ισορροπία (του αυτιού) προκαλείται όταν τρώμε κάτι τοξικό”. Επομένως προκαλείται ζαλάδα κι εμετός για να αποβάλουμε το τοξικό. Αυτός ο μηχανισμός, όπως εξηγεί και ο ειδικός ενεργοποιείται, όταν τρώμε κάτι τοξικό. Παρόλα αυτά κινητοποιείται και από το αυτοκίνητο ακόμη κι όταν δεν έχουμε φάει.

Βέβαια υπάρχουν άνθρωποι με πιο ανθεκτικούς νευρώνες ή εκκρίνουν την ορμόνη χολεκυστοκινίνη πιο πολύ, οπότε δε ζαλίζονται. Κι αν δεν είστε από αυτούς τους τυχερούς, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να νικήσετε τη ναυτία, πριν εμφανιστεί!

 5 συμβουλές για να νικήσετε τη ναυτία στο αυτοκίνητο

  1. Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας

Είναι σύνηθες να ζαλίζονται οι επιβάτες και όχι ο οδηγός, γιατί ο εγκέφαλος του οδηγού χρησιμοποιεί τις εντολές κίνησης για να ελέγξει το όχημα. Οπότε αν ζαλίζεστε, πιάστε το τιμόνι.

  1. Προσέξτε τι καταναλώνετε

Όταν έχετε επιλέξει την ενοικίαση αυτοκινήτου Θεσσαλονίκη για τις μετακινήσεις σας και θέλετε να μετακινηθείτε και στην Περιφέρεια της Χαλκιδικής καλό θα ήταν να προσέξετε τι θα φάτε.

Αποφύγετε βαριά και λιπαρά φαγητά, τα καυτερά και τρόφιμα που γνωρίζετε, ότι έχετε δυσανεξία, καθώς το ταξίδι θα εντείνει τα συμπτώματα. Το ίδιο ισχύει και με φαγητά που έχουν δυνατή μυρωδιά. Αν δηλαδή είχατε σκοπό να φάτε μακαρόνια με πέστο, που έχει σκόρδο, καλύτερα να το αφήσετε για άλλη μέρα.

  1. Καθίστε στη θέση του συνοδηγού

Αν δεν είναι εύκολο να μπείτε στη θέση του οδηγού, όπως σας προτρέψαμε παραπάνω, καθίστε στη θέση του συνοδηγού. Έτσι θα έχετε καλύτερη αίσθηση του ελέγχου, από ότι αν καθόσασταν στα πίσω καθίσματα.

Αν και πάλι αυτό δεν είναι εύκολο υπάρχει η εξής απλή συμβουλή. Φροντίζετε να κοιτάζετε τον ορίζοντα μπροστά για να μη “συνειδητοποιείτε” την κίνηση. Δηλαδή βάλτε ένα σχετικά σταθερό σημείο στον ορίζοντα και κοιτάζετε σε αυτό μέχρι να κοπάσει η αίσθηση της ζαλάδας. Επίσης ανοίξτε το παράθυρο να σας χτυπά φρέσκος αέρας.

  1. Χρησιμοποιήστε αντιπερισπασμούς

Ξεκινήστε μια κουβέντα για ένα θέμα που σας αρέσει με τους άλλους επιβάτες του οχήματος ή βάλτε την αγαπημένη σας μουσική. Έτσι θα ξεχαστείτε και θα περιοριστεί το άγχος, που προκαλείται από το ότι δεν έχετε τον έλεγχο της κατάστασης.

Ειδικά αν επιλέξατε ενοικίαση αυτοκινήτου Αθήνα για τις μετακινήσεις σας και κινείστε στο κέντρο της πόλης, αυτό είναι ένα αποτελεσματικό κι εύκολο κόλπο για τους επιρρεπείς στη ναυτία. Απλώς βεβαιωθείτε, ότι δε συζητάτε για τη ζαλάδα, αλλά για ένα ελαφρύ κι ευχάριστο θέμα.

  1. Αυθυποβολή ή πως να σας πείσετε ότι δεν έχετε ναυτία!

Αυτό τώρα ακούγεται κάπως περίεργο, αλλά αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε. Πείτε στον εαυτό σας, ότι δεν πρόκειται να αρρωστήσετε. Δοκιμάστε επίσης τεχνικές χαλάρωσης με την ανάσα σας, που μπορείτε να κάνετε όσο είστε στο αμάξι. Οι ανάσες και η αυθυποβολή θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε και να χαλαρώσετε τα επίπεδα άγχους.

Images by Freepik




00 inkefalonia general ad 300X250