Καρδιοπάθειες κι εγκεφαλικά καραδοκούν από το ασταθές πρόγραμμα ύπνου

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2024 12:45

Καρδιοπάθειες κι εγκεφαλικά καραδοκούν από το ασταθές πρόγραμμα ύπνου

Είστε όλη τη μέρα στη δουλειά κατάκοποι και ονειρεύεστε μαξιλάρια ύπνου και άνετα στρώματα για να γυρίσετε και να ξεκουραστείτε. Μόνο που όταν φτάνετε στο σπίτι και καταφέρνετε επιτέλους να ξαπλώσετε και τότε αντί να κοιμηθείτε και να ξεκουραστείτε, στριφογυρνάτε στο κρεβάτι διαρκώς. Οι σκέψεις, το άγχος, η καθημερινότητα επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου σας.

Και αυτή η αστάθεια στον ύπνο έρχεται με τη σειρά της να προκαλέσει διάφορα θέματα στην υγεία μας, όπως φανερώνουν έρευνες που δημοσιεύονται στον Guardian. Το ποια ώρα πηγαίνουμε για ύπνο και ποια ώρα ξυπνάμε καθημερινά επηρεάζει και την υγεία μας, λένε οι ειδικοί. Πάμε να δούμε πως, αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε την υγεία μας φροντίζοντας τη ρουτίνα του ύπνου μας.

Τι λένε οι ειδικοί για την υγεία μας

Τη μια μέρα μείναμε έξω λίγο πιο αργά για ένα ποτό με φίλους, την άλλη περνούσαμε ωραία στο πάρκο με τα παιδιά. Μια έτσι, μια αλλιώς καταλήγουμε να μην έχουμε ένα σχετικά σταθερό πρόγραμμα ύπνου.

Κι ενώ εμείς οι ίδιοι το μεταφράζουμε απλώς σε κούραση την άλλη μέρα, οι έρευνες το ονομάζουν σε αυξημένο κίνδυνο κατά 26% για εγκεφαλικό, καρδιακές παθήσεις ακόμη και έμφραγμα. Μάλιστα το ανησυχητικό είναι, ότι τα νέα αυτά αφορούν ακόμη και όσους έχουν γεμάτο ύπνο χωρίς διακοπές όλο το βράδυ.

Τι αλλάζει στη σύσταση για 7-9 ώρες ύπνου στα κρεβάτια μας

Προηγούμενες μελέτες εστίασαν στη σύνδεση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και της κατάστασης της υγείας. Εξ ου και βγήκε η σύσταση των ειδικών να πέφτουμε στα κρεβάτια μας για ύπνο για περίπου 7-9 ώρες ύπνου.

Η συμβουλή σαφώς και ισχύει. Τώρα όμως η διαφορά είναι, ότι οι ειδικοί εστιάζουν στο μοτίβο του ύπνου και συγκεκριμένα στον αντίκτυπο, που έχει ο ακανόνιστος ύπνος, καθώς η διαφορετική ώρα που επιλέγει καθένας να κοιμηθεί και να ξυπνήσει επηρεάζει την υγεία μας.

Η νέα μελέτη λοιπόν βρήκε, ότι το να μην έχουμε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου κάθε μέρα, συνδέονταν με υψηλότερο ρίσκο εκδήλωσης καρδιοπαθειών. Όπως είδαμε και παραπάνω, ακόμη και οι 8 ώρες ύπνου είναι ανεπαρκείς για να αποφύγουμε τις επιβλαβείς συνέπειες του ασταθούς προγράμματος στον ύπνο.

Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Epidemiology and Community Health, συμμετείχαν 72.269 άτομα ηλικίας 40 με 79 ετών. Δεν όριζε ακριβώς πόσο χρονικό διάστημα είναι εντάξει να απέχει η ώρα, που θα πάτε για ύπνο από την ώρα που θα ξυπνήσετε. Απλώς εξηγούσε, ότι όσο περισσότερο απέχει η ώρα, που ξαπλώνετε για ύπνο τη μια μέρα σε σύγκριση με την επόμενη, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιου προβλήματος υγείας.

Παρόλα αυτά ο επικεφαλής της έρευνας, Jean-Philippe Chaput, of the University of Ottawa δίνει κάποιες χρήσιμες διευκρινίσεις για το πότε θα πρέπει να πέφτουμε στα στρώματα μας για ύπνο. “Πρέπει να στοχεύουμε να ξυπνάμε και να κοιμόμαστε, αν όχι την ίδια ώρα κάθε μέρα, τουλάχιστον με διαφορά όχι μεγαλύτερη των 30 λεπτών, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Έτσι αν τη μια μέρα κοιμόμαστε στις 10:30 και την άλλη στις 11:00, αυτό είναι εντάξει”. Προσθέτει επίσης, ότι και μια ώρα αργότερα να πάμε για ύπνο δεν είναι φοβερό, αλλά καλύτερα στα 30 λεπτά και ακόμη καλύτερα να κοιμόμαστε ακριβώς την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Σταθερό πρόγραμμα ύπνου σημαίνει καλύτερη υγεία

Ύστερα από αυτά οι ερευνητές συστήνουν σε άτομα από 18 ως 64 ετών να κοιμούνται 7-9 ώρες κάθε βράδυ και 7-8 ώρες για όσους είναι 65 και πάνω. Επιπρόσθετα σύμφωνα με την έρευνα το 61% όσων διατηρούσαν ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου είχαν και καλύτερη ποιότητα ύπνου σε σχέση με το 48% όσων είχαν ασταθές πρόγραμμα.

Παρόλα αυτά μια σημαντική διαφορά είναι, ότι ο 8ωρος ύπνος δε σώζει από καρδιακές παθήσεις εκείνους, που κοιμούνται μεν πολύ και ποιοτικά, αλλά δεν έχουν σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Σύμφωνα με τα ευρήματα τα προβλήματα υγείας εμφανίζονται άσχετα με το αν τα συνιστώμενες ώρες ύπνου καλύπτονται.

Ο σκοπός της μελέτης δεν είναι αποκλειστικά να μας στέλνει στα μαξιλάρια μας μια ώρα νωρίτερα. Στόχος ήταν να εντοπίσει τη σχέση αιτίας- αποτελέσματος αναγνωρίζοντας τους διάφορους περιορισμούς όπως αυτοί υπάρχουν σε κάθε πείραμα.

Image by Freepik




336 X 280

00 inkefalonia general ad 300X250