Η ΕΕ απαγορεύει τη δισφαινόλη: Τι είναι το BPA που δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τα τρόφιμα
Σε ισχύ τέθηκε χθες Δευτέρα κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύει την χρήση της δισφαινόλης Α σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε επίσημα τη Δευτέρα την χρήση της δισφαινόλης Α (BPA) σε κάθε προϊόν που έρχεται σε επαφή με τρόφιμα. Η ουσία που ενοχοποιείται για ορμονικές διαταραχές βρίσκεται συνήθως σε κονσέρβες, δοχεία τροφίμων και μπουκάλια νερού.
Οι νέοι κανονισμοί επεκτείνονται πλέον στην χρήση της BPA στην κατασκευή κόλλας, ελαστικών, ρητινών ανταλλαγής ιόντων, πλαστικών, μελανιών εκτύπωσης, σιλικόνης, βερνικιών και επιστρώσεων που μπορεί να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα. Δεδομένης της ευρείας παρουσίας της BPA στα υλικά αυτά, η απαγόρευσή της σηματοδοτεί ένα κρίσιμο βήμα για τη μείωση σημαντικών πηγών έκθεσης.
«Η δισφαινόλη Α περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ουσιών που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία βάσει του REACH, της εμβληματικής νομοθεσίας της ΕΕ για τα χημικά προϊόντα, από το 2006 για την αναπαραγωγική τοξικότητά της και από το 2017 για τις ενδοκρινικές διαταραχές που προκαλεί στην ανθρώπινη υγεία», εξηγεί η Sandra Jen, επικεφαλής του προγράμματος για την υγεία και τα χημικά προϊόντα της HEAL (Health and Environment Alliance).
«Συνδέεται με προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος του μαστού, οι νευροσυμπεριφορικές διαταραχές και ο διαβήτης», προσθέτει.
Η απαγόρευση αυτή ακολουθεί τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) το 2023, η οποία διαπίστωσε ότι η έκθεση στη BPA μέσω της διατροφής αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών όλων των ηλικιών.
Σημειώνεται πως η BPA έχει ήδη απαγορευτεί σε προϊόντα που προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά - όπως τα μπιμπερό - από το 2011.
Παρότι η ΕΕ πρωτοστατεί στην απαγόρευση των δισφαινολών, η Sandra Jen σημειώνει ότι η διαδικασία αυτή υπήρξε στην πραγματικότητα αργή.
«Οι επιστήμονες ζητούν την απαγόρευση της δισφαινόλης Α εδώ και πάνω από δέκα χρόνια», ενώ και «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τις ανησυχίες που εγείρει η δισφαινόλη Α πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια», επισημαίνει η ίδια.
«Επομένως, η διαδικασία ήταν μακρά και ελπίζουμε τώρα ότι οι αποφάσεις και τα μέτρα παρακολούθησης σχετικά με τη χρήση της δισφαινόλης σε άλλα καταναλωτικά προϊόντα θα ληφθούν γρήγορα».
Η Συμμαχία για την Υγεία και το Περιβάλλον ελπίζει τώρα πως η ΕΕ θα επεκτείνει σύντομα την απαγόρευση και σε άλλα προϊόντα, όπως τα παιχνίδια, καθώς συνεχίζει να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής των κανονισμών για τη δισφαινόλη Α.
Πηγή: Euronews