Δεν χρειάζεται πάντα θεραπεία ο καρκίνος του προστάτη
Σε μια μελέτη των ηλικιωμένων ανδρών που πέθαναν από άλλες αιτίες, εκτός του καρκίνου του προστάτη, σχεδόν οι μισοί βρέθηκαν να έχουν όγκους του προστάτη. "Η μελέτη δείχνει ότι η εξέλιξη του πρώιμου καρκίνου του προστάτη, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πιο επιθετικών μορφών της νόσου, είναι αναπόφευκτη κατά την διάρκεια ζωής ενός άνδρα, όμως πολλοί τέτοιοι όγκοι που βρέθηκαν σε άνδρες που πέθαναν δεν ευθύνονταν για τον θάνατό τους" είπε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Αλεξάντερ Ζιότα, διευθυντής ουρο-ογκολογίας στο Mount Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του εξέτασαν τους αδένες του προστάτη σε περισσότερους από 300 άνδρες άνω των 60 ετών που πέθαναν από διάφορες αιτίες, αλλά όχι από καρκίνο του προστάτη. Η αυτοψία έγινε σε 220 άνδρες στη Ρωσία και 100 στην Ιαπωνία, δύο χώρες όπου η εξέταση ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) δεν είναι τόσο ευρέως διαδεδομένη όπως, για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τα ευρήματα φάνηκε ότι σχεδόν το 40% των Ρώσων ανδρών, είχαν όγκους στον προστάτη, σε σύγκριση με 35% των Ιαπώνων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πιθανότητες να ζήσει κάποιος με καρκίνο του προστάτη είναι 17% ενώ ο κίνδυνος του θανάτου από καρκίνο του προστάτη είναι 3,4% .Αυτό δείχνει ότι πολλοί από τους όγκους του προστάτη δεν θα προχωρήσουν γρήγορα ή και καθόλου, και ο ασθενής είναι πιο πιθανό να καταλήξει σε θάνατο από κάποια άλλη αιτία παρά από τον καρκίνο στον προστάτη.
Το πρόβλημα βέβαια ξεκινά από το γεγονός ότι δεν είναι εφικτό ο ασθενής να γνωρίζει πιο όγκος είναι αβλαβής και ποιός όχι. Για αυτό είναι σημαντικό να γίνεται μια δοκιμασία προσυμπτωματικού ελέγχου, η οποία διαφοροποιεί τις πιο επικίνδυνες μορφές καρκίνου και τους μη θανάσιμους όγκους , αποφεύγοντας έτσι το κόστος και τους κινδύνους της θεραπείας και της ολικής αφαίρεσης (προστατεκτομή).