Τι εξετάσεις πρέπει να κάνουν οι άνδρες;

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 13 Αυγούστου 2013 11:11

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνουν οι άνδρες;

Αλήθεια γνωρίζετε ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνει ο κάθε άνδρας απαραίτητα στη ζωή του; Αν πρέπει να ελέγχει, τακτικά την πίεση του; Τον προστάτη του μετά τα 40; Ενημερωθείτε πλήρως για όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, που πρέπει να κάνουν όλοι οι άνδρες για να αποφύγουν ή καλύτερα να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις.

Ποτέ άλλοτε οι άνθρωποι δε ζούσαν περισσότερο. Το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται συνεχώς. Η υγεία του πληθυσμού θα μπορούσε να είναι καλύτερη, ενώ πολλά μπορούν να γίνουν για την πρόληψη της νοσηρότητας και της πρόωρης θνητότητας. Στη βελτίωση αυτών των συνθηκών στοχεύουν και οι προληπτικοί έλεγχοι τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Για τους άνδρες, η πρόληψη περιλαμβάνει αφενός τον έλεγχο σε παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μελλοντικές ασθένειες, αφετέρου την έγκαιρη επισήμανση παθολογικών εξετάσεων που, αν αφεθούν χωρίς εκτίμηση και αντιμετώπιση, αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

- Υπέρταση:

Όταν η αρτηριακή πίεση είναι μεγαλύτερη από 140/90 mm/Hg. Η αποτελεσματική θεραπεία προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, την καρδιακή ανεπάρκεια, τα αγγειακά εγκεφαλικά, τη νεφρική ανεπάρκεια.

 

- Σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ):

Όταν τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας είναι πάνω από 125 mg/dl ή το μεταγευματικό σάκχαρο είναι μεγαλύτερο από 200 mg/dl. Τιμές γλυκόζης νηστείας 110-125 mg και μεταγευματικου σακχάρου 140-200 mg/dl χαρακτηρίζουν τον ασθενή ως προδιαθεσικό σε ΣΔ ή αλλιώς με διαταραχή στην ανοχή γλυκόζης. Αρρύθμιστο σάκχαρο συνεπάγεται καρδιαγγειακά επεισόδια, νεφροπάθεια, νευροπάθεια, οφθαλμοπάθεια, αγγειοπάθεια.

- Δυσλιπιδαιμία (υπερχοληστερολαιμία – υπερτριγλυκεριδαιμία):

Οδηγεί σε αρτηριοσκλήρυνση και κατά συνέπεια σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Σημαντικούς δείκτες κινδύνου αρτηριοσκλήρυνσης αποτελούν η LDL χοληστερόλη, με τιμές από 100 έως 160 για χαμηλού έως υψηλού κινδύνου ασθενείς αντίστοιχα, καθώς και η αναλογία ολικής χοληστερόλης προς HDL χοληστερόλης (Φ.Τ. <4).

- Πολυποδίαση και καρκίνος παχέος εντέρου:

Πλέον η κολονοσκόπηση συνιστάται για όλους τους άνδρες άνω των 50 χρόνων και αποσκοπεί στην έγκαιρη εύρεση πολυπόδων και την αφαίρεσή τους.

 

- Καρκίνος προστάτη:

Ο έλεγχος του προστατικού αντιγόνου PSA και η δακτυλική εξέταση προστάτη ενδείκνυται σε όλους τους άνδρες άνω των 40 χρονών (Φ.Τ. <4). Αύξηση του PSA κατά 0,75mg/dl ετησίως χρήζει πιθανής βιοψίας.

- Γλαύκωμα:

Μέτρηση ενδοφθάλμιας πίεσης σε άνδρες άνω των 40 χρονών για πρόληψη μη αναστρέψιμης διαταραχής της όρασης.

- Καρκίνος ουροδόχου κύστεως:

Ανίχνευση αίματος στη γενική ούρων σε όλους τους πρώην και νυν καπνιστές.

 

- Καρκίνος δέρματος:

Έλεγχος σε σπίλους που έχουν αλλάξει χρώμα και μέγεθος.

- Όσον αφορά τον εργαστηριακό έλεγχο θα πρέπει να περιλαμβάνει:

Γενική αίματος, σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, τρανσαμινάσες, ουρικό οξύ, χοληστερίνη, HDL, LDL, τριγλυκερίδια, ολικά λιπίδια, γενική ούρων από την ηλικία των 18 ετών και άνω για όσους έχουν κληρονομικό ιστορικό και 23 και άνω για όσους έχουν ελεύθερο κληρονομικό ιστορικό.

Από τον Σπύρο Μουρτζούκο, Ειδικό Παθολόγο και επιστημονικό συνεργάτη του www.iator.gr .

click@life




336 X 280

00 inkefalonia general ad 300X250