9 από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες του χειμώνα! Tips για να μην τις κολλήσετε...
Φαρρυγγίτιδα, λαρρυγγίτιδα, ωτίτιδα, βρογχίτιδα, αμυγδαλίτιδα, γρίπη! Είναι μερικές μόνο από τις πιο συνηθισμένες λοιμώξεις που... καιροφυλακτούν όσο διαρκεί ο χειμώνας. Ποια συμπτώματα θα σου δείξουν τι έχεις; Τι μπορείς να κάνεις πριν επισκεφτείς τον παθολόγο σου; "Οι συνήθεις λοιμώξεις που αντιμετωπίζονται κατά την κλινική πράξη στην Ελλάδα, κατά την χειμερινή περίοδο, μεταδίδονται μέσω αναπνοής και μολυσμένων αντικειμένων" επισημαίνει η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Διάβασε τις πιο συχνές ασθένειες που μπορεί να... πέσουν στο δρόμο σου τώρα το χειμώνα και ανακάλυψε ποια συμπτώματα προκαλούν. Σημείωσε βασικά health tips που θα σε βοηθήσουν να προστατευτείς, πριν αφεθείς στην φροντίδα του γιατρού που θα σου συστήσει εξειδικευμένη θεραπεία.
1. ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ
Πάνω από δέκα γένη ιών εμπλέκονται στην παθογένεια του κοινού κρυολογήματος. Συνήθως η ίωση κάνει ένα κύκλο τριών με πέντε ημερών, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, διαρκεί πάνω από εννέα ημέρες.
Συμμπτώματα: Μπούκωμα, καταρροή, πόνος στο λαιμό, χαμηλός πυρετό και βήχας. Σε κάποιες περιπτώσει ενδέχεται να υπάρχουν συμπτώματα από την κοιλιά, όπως πόνος ή διάρροια.
Στην ιατρική εξέταση υπάρχει ερυθρότητα φάρυγγα, φυσιολογικές αμυγδαλές, φυσιολογικό αναπνευστικό ψιθύρισμα.
2. ΦΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ
Όπως το λέει και το όνομά της, σε αυτή την περίπτωση ο ιός βρίσκεται στο φάρυγγα.
Συμμπτώματα: Πονόλαιμος, πυρετός, βήχας και διόγκωση αδένων
Στην ιατρική εξέταση υπάρχει ερυθρότητα φάρυγγα αμυγδαλών, φυσιολογικό αναπνευστικό ψιθύρισμα στην ιατρική εξέταση.
Health Tip: Ο χειμώνας είναι πρωταθλητής στις λοιμώξεις. Τι πρέπει να κάνεις για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο; Πολύ καλή υγιεινή είναι η απάντηση. Το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την πρόληψη των ασθενειών. |
3. ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΑ
Στην αμυγδαλίτιδα, αναπτύσσεται λοιμώδης φλεγμονή των αμυγδαλών.
Συμμπτώματα: Πονόλαιμος, πυρετός, πρήξιμο αδένων, κακουχία
Στην ιατρική εξέταση οι αμυγδαλές είναι εξέρυθρες και στην επιφάνειά τους μπορεί να υπάρχει πύον ή εξίδρωμα, ενώ το αναπνευστικό ψιθύρισμα (ο ήχος από την εξέταση του αναπνευστικού με στηθοσκόπιο) είναι φυσιολογικό.
4. ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ
Το λοιμογόνο (ο ιός ή το βακτήριο δηλαδή) εντοπίζεται στον λάρυγγα και προκαλεί αλλοίωση στην λειτουργία των φωνητικών χορδών.
Συμπτώματα: Βράχνιασμα, αφωνία, δύσπνοια, σφύριγμα, μπούκωμα, καταρροή, πόνος στο λαιμό, χαμηλός πυρετός και βήχας
Στην ιατρική εξέταση υπάρχει ερυθρότητα φάρυγγα και λάρυγγα, ακρόαση λαρυγγόσπασμου και φυσιολογικό κατά τα λοιπά αναπνευστικό ψιθύρισμα.
Health Tip: Kάνει κρύο και θέλεις να κλειστείς μέσα και να χουχουλιάσεις στα ζεστά με τηλεόραση, βιβλίο ή καλή παρέα. Μην ξεχάσεις να αερίσεις τον χώρο σου καλά, πριν κλείσεις ερμητικά πόρτες και παράθυρα και ανεβάσεις τη θέρμανση. |
5. ΓΡΙΠΩΔΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗ
Η κλασσική εποχική γρίπη προκαλείται από τον ιό της γρίπης και χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού. Ο πυρετός εμφανίζει ταχεία άνοδο κατά το πρώτο 24ωρο και πέφτει βαθμιαία σε διάστημα δύο – τριών ημερών, αν και περιστασιακά διαρκεί επί μία εβδομάδα. Η νόσος γενικά λύεται εντός δύο με πέντε ημερών.
Συμπτώματα: Αυξημένος πυρετός 38-41 βαθμούς, πόνοι στους μύες, πονοκέφαλος, βήχας, πρήξιμο αδένων, ρίγη, αίσθημα κακουχίας
Στην ιατρική εξέταση υπάρχει ερυθρότητα φάρυγγα και αναπνευστικό ψιθύρισμα με ποικίλα ευρήματα.
6. ΩΤΙΤΙΔΑ
Η ωτίτιδα συνήθως οφείλεται σε ιούς, gram αρνητικά μικρόβια, μύκητες, πνευμονιόκοκκο, αιμόφιλο, στρεπτόκοκκους. Πρόκειται φυσικά για φλεγμονή στο αυτί.
Συμπτώματα: Πόνος στο αυτί, μπούκωμα, καταρροή, πόνος στο λαιμό, χαμηλός πυρετός, βήχας, έκκριση αυτιού
Στην ιατρική εξέταση ανευρίσκεται ερυθρότητα τυμπάνου και φάρυγγα με φυσιολογικό αναπνευστικό ψιθύρισμα.
Health Tip: Kαλό είναι αν θέλεις να γλιτώσεις από πονόλαιμους, πυρετούς και δυσφορίες, καλό είναι να πεις όχι και στα... πάρτι! Τι εννοώ; Πως ακριβώς επειδή οι λοιμώξεις είναι στα... “φόρτε” τους καλό είναι να αποφεύγεις τον συνωστιμό. |
7. ΠΑΡΑΡΡΙΝΟΚΟΛΠΙΤΙΔΑ
Μην σε τρομάζει το όνομα! Πρόκειται για φλεγμονή που εμφανίζεται στο εσωτερικό της μύτης. Η πιο συχνή πάθηση, που σίγουρα θα έχεις ακούσει είναι η ιγμορίτιδα.
Συμπτώματα: Ρινική έκκριση, πόνος στο πρόσωπο, πόνος στα δόντια ή πονοκέφαλος
Στην ιατρική εξέταση διαπιστώνεται ερυθρότητα φάρυγγα, ευαισθησία κόλπων της μύτης, ενώ το αναπνευστικό ψιθύρισμα παραμένει συχνά φυσιολογικό.
Health Tip: Πόσο εύκολα ενδίδεις στα διάφορα αποσυμφορητικά (σπρέι που βοηθούν την αναπνοή από τη μύτη); Η κατάχρηση τοπικών αποσυμφορητικών και μάλιστα χωρίς συνταγή ιατρού, οδηγούν σε χρόνια φαρμακευτική ρινίτιδα, κακή οξυγόνωση και επικίνδυνες επιμολύνσεις. |
8. ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ
Τα λοιμογόνα μικρόβια προκαλούν αλλοιώσεις στο επίπεδο των βρόγχων. Βρόχγοι είναι οι διακλαδώσεις της τραχείας ενώς ανθρώπου που οδηγούν στους πνεύμονες.
Συμπτώματα: Βήχας, πυρετός, δύσπνοια
Στην ιατρική εξέταση διαπιστώνεται ερυθρότητα φάρυγγα και ακρόαση βρογχόσπασμου.
Health Tip: Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία. Ειδικά αν είσαι ήδη αδιάθετη. Η παθητική ή ενεργητική έκθεση σε καπνό κατά την διάρκεια της λοίμωξης αλλοιώνει σημαντικά την άμυνα της αναπνευστικής λειτουργίας και την συστηματική άμυνα του σώματος. |
9. ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ
Πρόκειται για οξεία φλεγμονή του πνεύμονα. Τα αίτια που προκαλούν την πνευμονία είναι ποικίλα με πιο συχνό τον πνευμονιόκοκκο της κοινής πνευμονίας.
Συμπτώματα: Βήχας, πυρετός, πτύελα είναι συνήθη συμπτώματα. Σε αρκετά άτομα (κυρίως ηλικιωμένα ή άτομα με ανοσοκαταστολή) ο βήχας, ο πυρετός και τα πτύελα μπορεί να απουσιάζουν.
Στην ιατρική εξέταση διαπιστώνονται τρίζοντες (χαρακτηριστικός ήχος των πενυμόνων) και πτώση οξυγόνου.
Health Tip: Δείξε μου το πρόγραμμα διατροφής σου, να σου πω αν θα αρρωστήσεις. Η καλή διατροφή που περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων είναι εγγύηση για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Σε περιπτώσεις χρονίως πασχόντων πρέπει να ακολουθείται διατροφικό πρόγραμμα συμβατό με το νόσημά του. |
ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην αμελείς τα συμπτώματα γιατί μπορεί να γίνουν χειρότερα. Οι λοιμώξεις αυτές ενδέχεται να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές από μια ποικιλία οργάνων όπως: Μηνιγγίτιδα, αναπνευστική ανεπάρκεια, καρδιακές αλλοιώσεις, μικροβιακές επιμολύνσεις, σοβαρή πνευμονία. Λάβε όλα τα μέσα προφύλαξης, φρόντισε τον εαυτό σου και φυσικά συμβουλέψου τον παθολόγο για εξειδικευμένη αγωγή.
Πηγή: Tlife.gr