10 σημάδια ότι ο θυρεοειδής αδένας σας, δεν είναι στα καλύτερά του...
Αν και συχνά δεν είναι το πρώτο πράγμα που εξετάζουμε, όταν παρατηρούμε κάτι στον οργανισμό μας, δεν είναι λίγες οι φορές που εκεί καταλήγουμε. Ο υπολειτουργικός ή υπερλειτουργικος θυρεοειδής αδένας είναι συχνό πρόβλημα στις γυναίκες, ειδικότερα άνω των 35 ετών, καθώς έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα στη λειτουργία του αδένα, απ’ ότι οι άντρες.
Εν ολίγοις, ο θυρεοειδής αδένας είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση, μεταξύ άλλων, της θερμοκρασίας του σώματος, του μεταβολισμού και των χτύπων της καρδιάς, ενώ η δυσλειτουργία του αδένα αφορά είτε μεγαλύτερη, είτε μικρότερη παραγωγή της σχετικής ορμόνης (TH).
Η ανώμαλη λειτουργία του αδένα, οφείλεται είτε σε γενετικούς λόγους, σε κάποια αυτοάνοση νόσο, είτε σε εγκυμοσύνη, άγχος, κακή διατροφή ή τις τοξίνες που υπάρχουν στο περιβάλλον που ζούμε. Δεδομένου ότι η θυρεοειδής ορμόνη σχετίζεται με πλειάδα λειτουργιών του οργανισμού είναι σχετικά δύσκολη η διάγνωση προβλήματος στην παραγωγή της. Παρακάτω, ακολουθούν μερικά συμπτώματα που συχνά οφείλονται σε προβλήματα του εν λόγω αδένα.
1. Είστε διαρκώς κουρασμένοι
Η φαινομενικά αναίτια κόπωση μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες, αλλά συχνά καταλήγει να συνδέεται με υποθυρεοειδισμό. Η υπολειτουργία του αδένα, μας κάνει να νιώθουμε κούραση, ακόμα και όταν έχουμε κοιμηθεί αρκετές ώρες, ώστε να μη μπορούμε λογικά να δικαιολογήσουμε μια τέτοια κόπωση. Σημάδια κούρασης είναι από τα πρώτα και συνηθέστερα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.
2. Δεν έχετε διάθεση
Η αδικαιολόγητη απώλεια διάθεσης μπορεί να είναι ακόμα ένα σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού. Η χαμηλή παραγωγή της TH, μοιάζει να επιδρά στα επίπεδα της σεροτονίνης, που είναι και η υπεύθυνη ορμόνη για την καλή μας διάθεση.
3. Έχει αλλάξει η όρεξη και η γεύση σας
Η αυξημένη όρεξη είναι ένδειξη υπερθυρεοειδισμού, καθώς η αυξημένη παραγωγή της TH, προκαλεί το διαρκές αίσθημα της πείνας. Το θετικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι επηρεάζει και τη θερμιδική πρόσληψη του οργανισμού, ώστε να μην καταλήγει η αυξημένη όρεξη σε αύξηση του βάρους. Ο υποθυρεοειδισμός από την άλλη, έχει επιπτώσεις στη γεύση και την οσμή του πάσχοντα.
4. Το μυαλό σας δεν «ανταποκρίνεται»
Και οι δυο περιπτώσεις δυσλειτουργίας του αδένα οδηγούν σε προβλήματα στις λειτουργίες του εγκεφάλου. Ο μεν υπερθυρεοειδισμός δημιουργεί προβλήματα συγκέντρωσης, ενώ ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζει προβλήματα στη μνήμη. Θέματα στις διανοητικές λειτουργίες συχνά συνδέονται με άλλες αιτίες, όπως είναι η εμμηνόπαυση στις γυναίκες, αλλά τις περισσότερες φορές πρόκειται απλά για θέμα του θυρεοειδή. Αυτό γίνεται περισσότερο εμφανές, όταν η σχετική αγωγή πρέπει να έχει άμεσα αποτελέσματα.
5. Η καρδιά σας «τρέχει»
Οι αυξημένοι παλμοί, που είτε τους νιώθετε στο στήθος σας, είτε τους μετράτε οι ίδιοι στον καρπό σας συχνά οφείλονται στην αυξημένη παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς και τον συνεπαγόμενο υπερθυρεοειδισμό.
6. Έχετε υψηλή χοληστερίνη
Τα υψηλά επίπεδα κακής χοληστερίνης, που δεν μοιάζουν να πέφτουν παρά τη διόρθωση των διατροφικών συνηθειών και τη φαρμακευτική αγωγή, είναι πιθανά σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού. Σε αυτή την περίπτωση, ο εντοπισμός του προβλήματος είναι επιτακτικής ανάγκης, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα.
7. Αντιμετωπίζετε πόνους στα άκρα και τους μύες
Μυστηριώδεις και ξαφνικοί πόνοι, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα σε χέρια, πόδια και παλάμες, ίσως είναι σημάδι υποθυρεοειδισμού. Μακροχρόνια χαμηλή παραγωγή της TH, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη στα νεύρα που στέλνουν τα σχετικά σήματα σε εγκέφαλο και σπονδυλική στήλη, καταλήγοντας σε αυτά τα ανεξήγητα μουδιάσματα.
8. Έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
Και ο υπερ- και ο υπο-θυρεοειδισμός είναι πιθανές αιτίες ανεβασμένης αρτηριακής πίεσης. Μεταξύ άλλων, τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό, έχουν διπλάσιες έως και τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση.
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης του θυρεοειδούς ρίχνουν τους χτύπους της καρδιάς, επηρρεάζοντας έτσι την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων και την άντληση του αίματος, οδηγώντας έτσι σε φαινόμενα ανεβασμένης πίεσης.
9. Έχετε αδύναμα μαλλιά
Φαινόμενα αδύναμης τρίχας και τριχόπτωσης είναι ένα από τα πιθανά σημάδια του υποθυρεοειδισμού. Χαμηλά ποσοστά της ορμόνης διακόπτουν την ανάπτυξη της τρίχας αδρανοποιώντας έτσι πολλούς θήλακες, καταλήγοντας σε τριχόπτωση σε όλα τα σημεία του σώματος και όχι μόνο στο κεφάλι. Ενώ, ο υπερθυρεοειδισμός εμφανίζεται με τη μορφή αδύναμης τρίχας μόνο στο κεφάλι. Χαρακτηριστικό αυτών των περιπτώσεων είναι ότι διαπιστώνονται πρώτα από τους κομμωτές που έχουν την καλύτερη δυνατή εικόνα του τριχωτού της κεφαλής.
10. Έχει αυξηθεί το βάρος σας
Αν και ο θυρεοειδής αδένας δεν είναι απαραίτητα ο μοναδικός ένοχος αύξησης του βάρους σας, η αύξηση του βάρους είναι ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού. Παρά τη δίαιτα και παρά τη γυμναστική που ακολουθούν πολλές γυναίκες, όχι μόνο δεν χάνουν βάρος, αλλά αντίθετα παίρνουν. Τέτοιες περιπτώσεις, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, οφείλονται σε ένα υπολειτουργικό θυρεοειδή αδένα. Από την άλλη μεριά, ξαφνική απώλεια βάρους ίσως είναι σημάδι υπερθυρεοειδισμού.
click@life