Κορυφώνεται η επιδημία γρίπης το επόμενο δεκαπενθήμερο-Πώς να προστατευθείτε

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016 09:41

Κορυφώνεται η επιδημία γρίπης το επόμενο δεκαπενθήμερο-Πώς να προστατευθείτε

Μεγάλη προσοχή συνιστούν οι επιδημιολόγοι σε μικρούς και μεγάλους που εκδηλώνουν συμπτώματα γρίπης.


Η γρίπη γεμίζει νοσοκομεία και ιατρεία πρωτοβάθμιας φροντίδας, με το 49,4% των «ύποπτων» δειγμάτων που αναλύονται εργαστηριακά να είναι θετικά στον ιό. Συστάσεις για τήρηση των κανόνων υγιεινής.
 

Η επίσκεψη στον γιατρό είναι επιβεβλημένη, ειδικά για όσους έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα. Η χορήγηση ειδικών αντι-ιικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατό. Τα εν λόγω σκευάσματα χορηγούνται χωρίς συμμετοχή και από ιδιωτικά φαρμακεία, αρκεί να υπάρχει απλή ιατρική συνταγή.

Οδηγίες για τη διαχείριση περιστατικών γρίπης στα σχολεία εξέδωσε χθες και το υπουργείο Παιδείας. Παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης θα αναμένουν σε χώρο όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.

Τα θύματα του ιού διπλασιάστηκαν μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, ενώ κορύφωση της επιδημίας αναμένεται το επόμενο δεκαπενθήμερο. Μέχρι χθες το απόγευμα, οι νεκροί με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη είχαν ανέλθει στους 60, από 34 που ήταν την περασμένη Δευτέρα.

Οι ασθενείς
Αλλοι 112 άνθρωποι νοσηλεύονταν χθες σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Από την αρχή της περιόδου, 252 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί στην εντατική με σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Ενας στους τρεις είναι υγιής, δηλαδή δεν εμφανίζει κάποιο άλλο πρόβλημα. Η μέση ηλικία τους είναι τα 53 έτη, ενώ 16 από τους νοσηλευθέντες ήταν παιδιά κάτω των 16 ετών.

Η γρίπη γεμίζει νοσοκομεία και ιατρεία πρωτοβάθμιας φροντίδας. Τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δείχνουν ότι μία στις επτά επισκέψεις στον γιατρό (14%) αφορούν συμπτώματα γρίπης. Οι μισοί από τους ασθενείς αυτούς έχουν γρίπη, καθώς το 49,4% των «ύποπτων» δειγμάτων που αναλύονται εργαστηριακά βρίσκονται θετικά στον ιό.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ προτείνουν καλή τήρηση των ατομικών κανόνων υγιεινής και μετάδοσης της νόσου. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται το τακτικό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Να αποφεύγεται η κοινή χρήση μολυβιών, στυλό και άλλων προσωπικών αντικειμένων στο σχολείο. Σε βήχα ή φτέρνισμα, να καλύπτεται η μύτη και το στόμα με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.

Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων. Οι μαθητές δεν πρέπει να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

Εγκαιρα τα φάρμακα
Κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού πρέπει να γίνεται έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές, ανεξάρτητα από το εάν έχουν εμβολιαστεί και χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να μειώσουν σημαντικά τους κινδύνους επιπλοκών και την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Μεγάλες ποσότητες των εν λόγω σκευασμάτων έχουν διατεθεί στα δημόσια νοσοκομεία και από εκεί και στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο - Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Τι να κάνω για να αποφύγω τη γρίπη

  • Αποφεύγουμε την άμεση επαφή με ασθενείς.
  • Πλένουμε τα χέρια μας συχνά.
    Χρειάζεται πλύσιμο των χεριών με σαπούνι τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, δεν παραλείπουμε τις πτυχές των δακτύλων, τις περιοχές κάτω από τα νύχια.
  • Αποφεύγουμε να αγγίζουμε μάτια, μύτη και στόμα.
  • Όταν φτερνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα  και τη μύτη μας με χαρτομάντιλο. Αν δεν έχουμε, προτιμούμε να βήξουμε ή να φτερνιστούμε στο εσωτερικό του αγκώνα μας.
  • Αερίζουμε τους κλειστούς χώρους.

Τι να κάνω αν έχω γρίπη

Εάν είμαστε άρρωστοι παραμένουμε στο σπίτι, μακριά από το χώρο εργασίας ή το σχολείο για να μη διασπείρουμε τον ιό. Περιορίζουμε τις επαφές μας.

Πότε πρέπει να πάω στον γιατρό;

Αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
  • Δύσπνοια
  • Πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
  • Λιποθυμικά επεισόδια
  • Σύγχυση
  • Πολλοί ή παρατεινόμενοι εμετοί

Έχω γρίπη ή κοινό κρυολόγημα;

Τα συμπτώματα της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος μοιάζουν. Υπάρχουν όμως σημαντικές διαφορές στη βαρύτητα των συμπτωμάτων που μπορούν να μας υποψιάσουν.

Συμπτώματα Κοινό κρυολόγημα Γρίπη
Πυρετός Σπάνια στους ενήλικες και στα μεγαλύτερα παιδιά. Μπορεί να είναι υψηλός (έως 39⁰ C στα βρέφη και στα μικρά παιδιά. Συνήθως υψηλός πυρετός, έως 40⁰ C που διαρκεί 3-4 μέρες
Πονοκέφαλος  Σπάνια. Έντονος, με απότομη έναρξη
Μυικοί πόνοι  Μέτριας βαρύτητας Συνήθως έντονοι
Αίσθημα κόπωσης  Μέτριας βαρύτητας Συχνά έντονο. Μπορεί να διαρκέσει 2 ή περισσότερες εβδομάδες
Έντονη εξάντληση Όχι Έντονη, με ξαφνική έναρξη
Καταρροή  Συχνά Μερικές φορές
Φτέρνισμα  Συχνά Μερικές φορές
Πονόλαιμος  Συχνά Μερικές φορές
Βήχας  Μέτριας βαρύτητας, παροξυσμικός Έντονος



00 inkefalonia general ad 300X250