Θεραπεία με λεμφοκύτταρα έσωσε ασθενείς από τον καρκίνο
Σταθμό στην μάχη κατά του καρκίνου θεωρείται και επίσημα πλέον η θεραπεία T-Cell.
Σταθμό στην μάχη κατά του καρκίνου θεωρείται και επίσημα πλέον η θεραπεία T-Cell. Οπως ανακοινώθηκε ασθενείς με καρκίνο του αίματος σε προχωρημένο στάδιο οι οποίοι δεν είχαν πάνω από πέντε μήνες ζωή, υποβλήθηκαν στην συγκεκριμένη θεραπεία και πλέον 18 μήνες μετά η νόσος είναι σε πλήρη ύφεση.
Οι δοκιμές έγιναν σε 35 ασθενείς με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και στο 90% η νόσος είναι σε πλήρη ύφεση. Σε δύο άλλες κλινικές δοκιμές που περιελάμβαναν περίπου 40 ασθενείς με non-Hodgkin λέμφωμα ή χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, πάνω από το 80% των ασθενών ανταποκρίνονται στη θεραπεία. Λεπτομερή ευρήματα των κλινικών δοκιμών θα δημοσιευτούν εντός του έτους αλλά τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών συζητήθηκαν σε αμερικανικό συνέδριο στην Ουάσιγκτον.
Τι είναι η τεχνική T-Cell Therapy
Εφαρμόζεται για την ώρα κυρίως σε ασθενείς με λευχαιμία ή κάποιους τύπους λεμφωμάτων. Σε αυτούς τους ασθενείς, λαμβάνεται αρχικά ποσότητα αίματος από την οποία διαχωρίζονται τα Τ-λεμφοκύτταρα.
Κατόπιν, τα λεμφοκύτταρα τροποποιούνται γενετικά στο εργαστήριο έτσι ώστε να στοχοποιούν μία πρωτεΐνη που απαντάται στα καρκινικά κύτταρα και αναπαράγονται τεχνητά ώστε να διοχετευτούν πίσω στον ασθενή. Πρόκειται δηλαδή για μία συνδυασμένη τεχνική γενετικής ανοσοθεραπείας η οποία χρησιμοποιεί λεμφοκύτταρα του ίδιου του ασθενή έτσι ώστε το ανοσοποιητικό του σύστημα να στοχοποιεί και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα.
Αλλοι ειδικοί πάντως εμφανίσθηκαν πιο επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι η νέα θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική σε όλους. Επίσης μερικοί ασθενείς -μετά τον αναπρογραμματισμό (τροποποίηση) του ανοσοποιητικού συστήματός τους- εμφανίζουν παρενέργειες όπως πυρετό, υπόταση, νευροτοξικότητα κ.α., ενώ δύο πέθαναν. Από την άλλη, πάντως, όλοι σχεδόν χαρακτήρισαν «άνευ προηγουμένου» τις βελτιώσεις που εμφάνισαν ορισμένοι ασθενείς, οι οποίοι μάλιστα προηγουμένως δεν είχαν ανταποκριθεί σε καμία άλλη θεραπεία.
Η Λάιλα Ρίτσαρντς
Ενα κοριτσάκι ενός έτους από τη Βρετανία ήταν η πρώτος ασθενής στον κόσμο, όπου επιτεύχθηκε ανάσχεση της λευχαιμίας του χάρη σ τη νέα πειραματική θεραπεία. Οι γιατροί θεώρησαν ότι έζησε από θαύμα καθώς ο καρκίνος της μικρής ήταν πολύ επιθετικός.
Το κορίτσι είχε διαγνωσθεί με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, την πιο συχνή μορφή παιδικής λευχαιμίας, όταν ήταν μόλις τριών μηνών. Έκανε χημειοθεραπεία και μεταμόσχευση μυελού των οστών αλλά ο καρκίνος, μετά από την υποχώρησή του, επανεμφανίσθηκε και οι γιατροί αρχικά προετοίμασαν τους γονείς για το μοιραίο. Η μικρή είναι πλέον υγιής.
Τεστ σάλιου ανιχνεύει τον καρκίνο σε δέκα λεπτά
Στο ίδιο συνέδριο, ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή ογκολογίας Ντέηβιντ Γουόνγκ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν ένα τεστ σάλιου, που μέσα σε δέκα μόνο λεπτά είναι σε θέση να ανιχνεύσει τον καρκίνο.
Το τεστ, που μπορεί να γίνει σε ένα ιατρείο ή ακόμη και στο σπίτι, εντοπίζει το DNA τυχόν όγκων, το οποίο κυκλοφορεί μέσα στα σωματικά υγρά του οργανισμού. Η διαδικασία άμεσης ανίχνευσης γενετικών μεταλλάξεων σε υγρά είναι γνωστή και ως «υγρή βιοψία».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το τεστ -που δεν χρειάζεται πάνω από μια σταγόνα σάλιου- είναι ακριβές σχεδόν 100%, πανεύκολο στη χρήση του και φθηνό, καθώς στοιχίζει γύρω στα 20 δολάρια. Σήμερα υπάρχουν μόνο τεστ αίματος για την ανίχνευση του καρκίνου και χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να βγουν τα αποτελέσματά τους.
Το τεστ σάλιου θα αξιολογηθεί αργότερα εντός του 2016 σε κλινικές δοκιμές με ασθενείς που έχουν καρκίνο των πνευμόνων. Αναμένεται έγκρισή του από την αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), εντός της επόμενης διετίας.
thetoc.gr