Πότε πρέπει να κάνω εξέταση για την οστεοπόρωση;

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016 12:16

Πότε πρέπει να κάνω εξέταση για την οστεοπόρωση;

Τι είναι η οστεοπόρωση;



Η οστεοπόρωση θεωρείται σιωπηρή επιδημία της εποχής μας. Κι αυτό διότι είναι ασυμπτωματική μέχρι να συμβεί το πρώτο κάταγμα αλλά και γιατί αφορά μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Εκτιμάται ότι μία στις δύο γυναίκες, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση, πλήττονται από την ασθένεια.

Όπως δηλώνει και το όνομά της είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται στα οστά τα οποία γίνονται πορώδη, γεγονός που τα κάνει επιρρεπή στα κατάγματα.

Με ποια εξέταση διαγιγνώσκεται η οστεοπόρωση;

Με την απλή και ανώδυνη εξέταση της οστικής πυκνότητας. Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας είναι μια απεικονιστική εξέταση συγκεκριμένων περιοχών του σκελετού που γίνεται με ειδικά ακτινολογικά μηχανήματα, τα οστεοπυκνόμετρα. Αυτά παρέχουν πληροφορίες για την ποσότητα του οστού που υπάρχει σε κάθε μονάδα όγκου του. Η εξέταση αυτή επιτρέπει στον γιατρό να κάνει εκτίμηση του πιθανού κινδύνου οστεοπορωτικού κατάγματος στον/ στην ασθενή και αναλόγως να προχωρήσει στη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται;

Η διενέργεια της εξέτασης και η παραπομπή μιας / ενός ασθενούς για οστεοπυκνομέτρηση επαφίεται στην κρίση του θεράποντος ιατρού. Αν ο γιατρός υποψιαστεί οστεοπόρωση, μπορεί να ζητήσει να γίνει η εξέταση για να ελεγχθεί η δύναμη ή η πυκνότητα των οστών.

Αρκεί αυτή η εξέταση;

Επειδή η εκτίμηση του απόλυτου κινδύνου που διατρέχει κάποιος να πάθει ένα οστεοπορωτικό κάταγμα  εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες, εκτός από την οστική πυκνότητα, απαιτείται να συνυπολογίζονται από τον γιατρό κι άλλοι παράγοντες κινδύνου. 

Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες;

Ορισμένοι παράγοντες που κάνουν αυτή την διαφορά είναι οι εξής: η εμμηνόπαυση, η ηλικία, η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων κα. Έτσι, συνιστάται η μέτρηση της οστικής πυκνότητας στις γυναίκες προεμμηνοπαυσιακής φάσης  που έχουν υποστεί κάταγμα με μικρή βία, καθώς επίσης στις γυναίκες που πάσχουν από νοσήματα που σχετίζονται με την οστεοπόρωση ή που λαμβάνουν φάρμακα που προκαλούν οστεοπόρωση (π.χ. κορτιζόνη).

Επίσης, συνιστάται σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 45 ετών, εφόσον αναφέρουν παράγοντες κινδύνου για πρόκληση οστεοπορωτικών καταγμάτων, κυρίως εφόσον έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού που πάσχουν από οστεοπορωτικά κατάγματα. Συνιστάται σε όλες τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση ανεξάρτητα από την ύπαρξη άλλων παραγόντων κινδύνου.

πηγή: boro.gr




336 X 280

00 inkefalonia general ad 300X250