Κακοσμία, τερηδόνα, ουλίτιδα: Η τροφή-σύμμαχος της στοματικής υγείας
Ένα στα τέσσερα άτομα υποφέρουν τακτικά από κακοσμία του στόματος, ενώ 19 στους 20 εκδηλώνουν ουλίτιδα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Η κακοσμία του στόματος είναι ένα κοινό πρόβλημα που οφείλεται στο συλφίδιο του υδρογόνου.
Σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες η κατανάλωση μιας συγκεκριμένης τροφής, μπορεί να μειώσει κατά 80% τα επίπεδα του συλφιδίου του υδρογόνου, προσφέροντας παράλληλα ισχυρή προστασία από τερηδόνα και ουλίτιδα.
Οι 24 εθελοντές που πήραν μέρος στη μελέτη, έλαβαν σαφείς οδηγίες για τη στοματική υγιεινή, τη διατροφή και τη λήψη φαρμάκων. Για δυο εβδομάδες απέφευγαν την κατανάλωση γιαουρτιού και όμοιων προϊόντων, όπως για παράδειγμα το τυρί.
Οι επιστήμονες πήραν δείγματα σιέλου και επίχρισμα από τη γλώσσα για να υπολογίσουν τα επίπεδα των βακτηρίων και των συστατικών που προκαλούν την οσμή, περιλαμβανομένων και του συλφιδίου του υδρογόνου.
Στη συνέχεια οι εθελοντές κατανάλωσαν 90 γραμμάρια γιαουρτιού την ημέρα για έξι εβδομάδες.
Στο τέλος της μελέτης, ελήφθησαν και πάλι δείγματα, από την επεξεργασία των οποίων προέκυψε ότι τα επίπεδα του σουλφιδίου του υδρογόνου ήταν μειωμένα στο 80% των συμμετεχόντων. Επίσης τα επίπεδα της οδοντικής πλάκας και της ουλίτιδας είχαν μειωθεί σημαντικά μεταξύ των καταναλωτών γιαουρτιού.
Το κλειδί στη «θαυματουργή» δράση του γιαουρτιού είναι τα ενεργά βακτήρια και συγκεκριμένα ο Lactobacillus bulgaricus και ο Streptococcus thermophilus.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το γιαούρτι αποτελεί αναμφίβολα καλύτερο σνακ από μια σοκολάτα ή ένα γλυκό.
Ο καλύτερος τρόπος όμως για να καταπολεμήσει κάποιος την κακοσμία είναι η υιοθέτηση ενός προγράμματος στοματικής υγιεινής, που θα περιλαμβάνει βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα, μείωση της συχνότητας κατανάλωσης σακχαρωδών σνακ και ποτών, χρήση οδοντικού νήματος και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.