Πώς η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με το κάπνισμα;

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016 09:27

Πώς η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με το κάπνισμα;

H αιτία που όσοι πίνουν πολύ κάνουν μεγάλη προσπάθεια να σταματήσουν το κάπνισμα μπορεί να οφείλεται στο ότι η μεγάλη κατανάλωση ποτού επιταχύνει το ρυθμό που το σώμα τους διασπά τη νικοτίνη, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

“Η έρευνα μας προτείνει ότι η χρόνια μεγάλη κατανάλωση ποτού μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του ρυθμού με τον οποίο μεταβολίζεται η νικοτίνη, το οποίο μπορεί να εξηγεί τα χαμηλά ποσοστά διακοπής καπνίσματος σε όσους πίνουν πολύ”, ανέφερε συγγραφέας της έρευνας.

Ο μεταβολισμός της νικοτίνης είναι όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει πόσο γρήγορα ένα σώμα διασπά αυτή την εξαρτητική ουσία. Για τους ανθρώπους που διασπούν τη νικοτίνη πιο αργά μπορεί να είναι ευκολότερο να διακόψουν το κάπνισμα επειδή η νικοτίνη παραμένει στο σώμα περισσότερο. Αλλά οι ερευνητές βρήκαν ότι το αλκοόλ εμφανίζεται να επιταχύνει το ρυθμό διάσπασης της νικοτίνης.

Για τις ανάγκες της έρευνας μετρήθηκαν δείκτες όπως η κοτινίνη που υποδείκνυαν τα ποσοστά νικοτίνης ανδρών καπνιστών στην Πολωνία που προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της εξάρτησης από το αλκοόλ. Οι μετρήσεις έγιναν αμέσως μόλις είχαν σταματήσει να πίνουν και τέσσερις με εφτά εβδομάδες αργότερα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ο ρυθμός μεταβολισμού της νικοτίνης επέστρεψε σε φυσιολογικά επίπεδα την τέταρτη εβδομάδα από τότε που σταμάτησαν να πίνουν, σύμφωνα με Επίκουρο Καθηγητή Ογκολογίας σε Ινστιτούτο για τον Καρκίνο στη Νέα Υόρκη και τους συνεργάτες του.

Η έρευνα δεν απέδειξε ότι η μεγάλη κατανάλωση ποτού καθιστά δυσκολότερο το να σταματήσει κανείς το κάπνισμα αλλά “είναι σημαντικό εύρημα αφού ένας υψηλότερος ρυθμός μεταβολισμού νικοτίνης είχε σε προηγούμενες έρευνες συνδεθεί με το κάπνισμα περισσότερων τσιγάρων τη μέρα, εντονότερα συμπτώματα από την έλλεψη νικοτίνης και μικρή αποτελεσματικότητα στην προσπάθεια αντικατάστασης της νικοτίνης σε περίπτωση διακοπής καπνίσματος. Βρήκαμε επίσης ότι όταν οι καπνιστές σταματούσαν να πίνουν ο μεταβολισμός της νικοτίνης έπεφτε” υπογράμμισε το δελτίο τύπου του ινστιτούτου. Μόλις αυτό συνέβαινε η νικοτίνη έμενε περισσότερο στο σώμα τους, οπότε τα συμπτώματα από τη διακοπή δεν ήταν τόσο έντονα.

Αλλος συγγραφέας της έρευνας, Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Φρανσίσκο είπε ότι τα ευρήματα “μπορούν να έχουν σημαντικές συνέπειες για την κατανόηση της συμπεριφοράς των καπνιστών και τη βελτίωση των παρεμβάσεων αναφορικά με τη διακοπή καπνίσματος σε ενεργούς και πρώην πότες. Επιπλέον θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στο χρονικό σημείο ή την απόφαση διακοπής καπνίσματος σε θεραπείες όσων αναρρώνουν από τον αλκοολισμό.”

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό για την Εξάρτηση από τις ουσίες και το αλκοόλ.

Ενας από τους ερευνητές πήρε ερευνητική υποτροφία από την Pfizer Inc., και ο άλλος είναι σύμβουλος επί πληρωμή σε φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν στην αγορά ή ετοιμάζουν φαρμακευτικές αγωγές για τη διακοπή καπνίσματος και έχει υπάρξει επί πληρωμή πραγματογνώμονας σε δικαστικούς αγώνες εναντίον της βιομηχανίας καπνού.




00 inkefalonia general ad 300X250