O Κεφαλονίτης Δρ. Ανδρέας Τζάκης ετοιμάζεται για δεύτερη μεταμόσχευση μήτρας
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Δρ Ανδρέας Τζάκης με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» στα πλαίσια της τελετής αποφοίτησης του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης που ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ, αποκάλυψε ότι ετοιμάζεται για τη δεύτερη μεταμόσχευση μήτρας. Είπε χαρακτηριστικά, πως «ελπίζω να επιτύχουμε με την επόμενη μεταμόσχευση μήτρας την οποία ετοιμάζουμε».
Στην ερώτηση πότε θα γίνει η επόμενη απόπειρα, είπε «πρώτα ο Θεός περιμένουμε έγκριση από το Νοσοκομείο και από την επιτροπή θεώρησης του νοσοκομείου» και πρόσθεσε πως «όλα αυτά είναι πολύ επίπονα και απαιτούν πολύ χρόνο, αλλά ό,τι χρειάζεται πρέπει να το κάνουμε για να γίνουν όλα όπως πρέπει και επιβάλλεται».
Υπενθυμίζεται ότι ο Δρ Τζάκης και η χειρουργική του ομάδα είχαν προβεί στην πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στις 24 Φεβρουαρίου και η οποία διήρκησε εννέα ώρες. Η δότρια ήταν μία γυναίκα 30 ετών για την οποία δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα, ενώ λήπτρια ήταν η Lindsey McFarland, 26 ετών, από την πόλη Lubbock του Τέξας, η οποία είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα. Και ενώ όλα φαίνονταν ότι έβαιναν καλώς και οι γιατροί ήταν ενθουσιασμένοι με την πορεία επί δύο εβδομάδες, ξαφνικά στις 7 Μαρτίου η γυναίκα άρχισε να έχει μεγάλη αιμορραγία και αναγκάστηκαν οι γιατροί να αφαιρέσουν τη μεταμοσχευμένη μήτρα.
Σε αποκλειστική του δήλωση τότε στον «Ε.Κ.» ο Δρ Ανδρέας Τζάκης είχε αναφέρει, ότι «δεν ήταν απόρριψη της μήτρας, αλλά λοίμωξη από μύκητα».
Τονίζεται ότι η μόλυνση προκλήθηκε από έναν μικροοργανισμό, ο οποίος συχνά βρίσκεται στο αναπαραγωγικό σύστημα των γυναικών και προκάλεσε πρόβλημα στην τροφοδοσία της μήτρας με αίμα. Ηταν μία σοβαρή επιπλοκή, δυνητικά απειλητική για τη ζωή της ασθενούς Lindsey McFarland, 26 ετών, από την πόλη Lubbock του Τέξας.
Οπως είχε γράψει ο «Ε.Κ.», οι μεταμοσχεύσεις μήτρας γίνονται για να αποκτήσουν παιδί γυναίκες που γεννήθηκαν χωρίς μήτρα, είτε αφαιρέθηκε λόγω ασθένειας ή τραυματισμού. Η μεταμόσχευση της μήτρας είναι προσωρινή και αφού αποκτήσουν παιδί οι γυναίκες τότε αφαιρείται ώστε να μην είναι ανάγκη να παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής τους για να μην αποβάλλει ο οργανισμός τους το μόσχευμα.
Ο Δρ Τζάκης είπε πως «έως ότου γίνουν οι απαραίτητες εγκρίσεις για την επομένη μεταμόσχευση της μήτρας συνεχίζουμε με τις μεταμοσχεύσεις ήπατος, νεφρών ή ό,τι άλλο χρειάζεται».
Οταν τον ρωτήσαμε πώς αισθάνεται με την τιμή που του έγινε από το Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή, με την ανακήρυξή του σε επίτομο διδάκτορα, είπε πως «είναι πραγματικά ιδιαίτερη αυτή η τιμή και δεν αισθάνομαι αντάξιός της, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ και την λαμβάνω.
Επίσης, είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ ανάμεσα στην οικογένειά μου, στην εκτεταμένη μου οικογένεια από τη Φλόριδα και επίσης στους ομογενείς και τους φίλους».
Ο Δρ Τζάκης τόνισε πως «όλες οι τιμές είναι ιδιαίτερες, αλλά αυτές που προέρχονται από τους δικούς μας ανθρώπους είναι πολύ πιο ιδιαίτερες». Και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους της οικογένειάς μου και εμένα τη Θεολογική Σχολή που μου έκανε αυτή την τιμή».
Ο Δρ Τζάκης είναι ένας μεγάλος επιστήμονας που ανοίγει νέες προοπτικές στην ιατρική επιστήμη. Γεννήθηκε το 1950 στον Πειραιά. Ο πατέρας του καταγόταν από την Κεφαλληνία και είναι ο πρώτος χειρουργός που πραγματοποίησε επιτυχή μεταμόσχευση παγκρέατος, καθώς και μεταμόσχευση ήπατος μπαμπουίνου σε άνθρωπο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όπως είχε γράψει στο παρελθόν ο «Εθνικός Κήρυξ».
Το όνομά του έχει γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες διότι έκανε την πρώτη μεταμόσχευση επτά οργάνων στην ιστορία του ιατρικού κόσμου. Εκανε σ’ ένα κοριτσάκι μόλις 10 μηνών μεταμόσχευση ήπατος, στομάχου, παγκρέατος, λεπτού και παχέως εντέρου και δύο νεφρών.
Ο Δρ Τζάκης σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αφού υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία έφυγε από την Ελλάδα για τη Νέα Υόρκη σε ηλικία 27 ετών για να συνεχίσει τις σπουδές του. Στη Νέα Υόρκη έκανε ειδικότητα Γενικής Χειρουργικής. Κάποια στιγμή θέλησε να ασχοληθεί με τη χειρουργική του ήπατος.
Τον προσέλαβε ο διάσημος καθηγητής και πρωτοπόρος στις μεταμοσχεύσεις, ο Δρ Τhomas Starzi, κι έκτοτε αναδείχθηκε κορυφαίος στον τομέα του σε παγκόσμιο επίπεδο. Διετέλεσε καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος Μεταμοσχεύσεων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο. Επί έντεκα χρόνια διευθυντής της Παιδιατρικής Ηπατολογίας και Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.
Το 1994 ανέλαβε τη Διεύθυνση του νεοσυσταθέντος χειρουργικού τμήματος ήπατος και μεταμοσχεύσεων της Ιατρικής Σχολής του Μαϊάμι όπου παρέμεινε μέχρι πρόσφατα, ενώ πριν λίγους μήνες διορίστηκε στο Cleveland Clinic στην πόλη Fort Lauderdale στη Φλόριδα. Ο Δρ Τζάκης έχει βοηθήσει εκατοντάδες ασθενείς ελληνικής καταγωγής εξ’ Αμερικής, αλλά και εξ Ελλάδος με εξειδικευμένες εγχειρήσεις μεταμοσχεύσεων.
πηγή : ekirikas.com