Οδηγίες για τον καύσωνα
Aποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους.
Όπως επισημαίνει, σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής και η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ρούχα.
Επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται κατά το δυνατό, η σωματική κόπωση, η κατανάλωση σακχαρούχων και ανθρακούχων ποτών και να προτιμάται το δροσερό νερό ή οι φυσικοί χυμοί.
Όσον αφορά στη διατροφή συστήνεται η λήψη ελαφράς, άλιπης, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα και η αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
Οι γιατροί τονίζουν ότι τα συχνά δροσερά λουτρά και η τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων βοηθούν στην ελάττωση της θερμοκρασίας του σώματος.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄αναστολείς και άλλα φάρμακα, καθώς θα πρέπει να είναι σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους, προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.
Προσεκτικοί θα πρέπει να είναι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, που πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία. Μάλιστα οι γιατροί λένε ότι είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.
Υπενθυμίζεται ότι οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού στον καύσωνα είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες καθώς και οι εργάτες, αγρότες, αθλητές κ.α.
Oι υπόλοιποι οφείλουν να επικοινωνήσουν αμέσως με τον γιατρό τους ή τις υγειονομικές αρχές εφόσον εμφανίσουν και το παραμικρό σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.α