Πείτε αντίο στην ουρολοίμωξη με απλά διατροφικά tips!
Εάν το τσούξιμο κατά την ούρηση ή ο πόνος χαμηλά κάτω από την κοιλιά, είναι γνώριμα συμπτώματα για εσάς δεν είστε μόνες!
Υπολογίζεται πως 1 στις 5 γυναίκες θα περάσει ουρολοίμωξη κάποια στιγμή στη ζωή της, ενώ οι πιθανότητες στους άνδρες είναι σαφώς μικρότερες. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί πως ανάμεσα στις γυναίκες που έχουν ήδη νοσήσει, ένα σημαντικό ποσοστό θα υποτροπιάσει και θα εμφανίσει ξανά ουρολοίμωξη ή κυστίτιδα.
Τι είναι η ουρολοίμωξη και πως αντιμετωπίζεται;
Ουρολοίμωξη είναι η κατάσταση κατά την οποία βλαβερά βακτήρια εισέρχονται και εγκαθίστανται στο ουροποιητικό σύστημα, προκαλώντας ερεθισμό, πρήξιμο και πόνο στην περιοχή. Το συνηθέστερο μικρόβιο που προκαλεί την ουρολοίμωξη είναι το E.coli, το οποίο προσκολλάται στα τοιχώματα του ουροποιητικού. Οι αιτίες εμφάνισης της ουρολοίμωξης είναι αρκετές και όχι τόσο ασυνήθιστες! Η ανατομία του γυναικείου φύλλου, η προσωπική υγιεινή, η σεξουαλική επαφή, η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, και άλλες ιατρικές καταστάσεις καθιστούν την ουρολοίμωξη, μία από τις συχνότερες λοιμώξεις στο γυναικείο φύλλο.
Ο συνήθης τρόπος αντιμετώπισης της ουρολοίμωξης είναι η λήψη αντιβιοτικών. Το ίδιο ισχύει ακόμα και όταν κανείς βρίσκεται ένα στάδιο πριν τη λοίμωξη, δηλαδή όταν εμφανίσει συμπτώματα υποτροπιάζουσας κυστίτιδας. Η αλόγιστη όμως χρήση των αντιβιώσεων σε συνδυασμό με την δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων, έχει οδηγήσει στην ανάγκη ανεύρεσης φυσικών λύσεων που θα δράσουν προληπτικά ή εναλλακτικά σε περιστατικά όπου η φαρμακευτική αγωγή δεν θεωρείται απαραίτητη.
Μπορεί να μην πηγαίνει το μυαλό σας, όμως οι διατροφικές συνήθειες παίζουν ξεχωριστό ρόλο στην υγεία του ουροποιητικού συστήματος. Τα συστατικά της διατροφής ενδέχεται να επηρεάσουν την παραγωγή ούρων, ενώ άλλα εμφανίζουν «αντιμικροβιακή» δράση.
Τα tips που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να προλάβετε την ουρολοίμωξη, αλλά και να ανακουφιστείτε από τυχόν πρώτα συμπτώματα της κυστίτιδας.
Νερό: ο καλύτερος φίλος σας
Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού είναι η βασικότερη συμβουλή για την υγεία του ουροποιητικού συστήματος εν γένει. Η κατανάλωση υγρών συμβάλλει στην παραγωγή ούρων, στη φυσική αραίωση του πλήθους των μικροργανισμών, «ξεπλένοντας» παράλληλα το «σύστημα».
- Πόσο νερό να πιώ; Οι γυναίκες συνιστάται να πίνουν 8 με 10 ποτήρια υγρών την ημέρα, ενώ οι άνδρες 10 με 12 ποτήρια. Προτιμείστε το νερό, το πράσινο τσάι και του χυμούς φρούτων. Περιορίστε τον καφέ, τα αναψυκτικά και το αλκοόλ.
Cranberry: ένας κόκκινος διατροφικός θησαυρός
Το cranberry έχει ουσιαστική θεραπευτική δράση σε καταστάσεις που αγγίζουν το ουροποιητικό σύστημα. Η μοναδική ομάδα φυσικών δραστικών ουσιών που περιέχει, οι προανθοκυανιδίνες τύπου Α, δρουν αποκολλώντας το βακτήριο E. Coli από τα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος, έχοντας ταυτόχρονα αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αποτέλεσμα της χρήσης του cranberry είναι η πρόληψη της ουρολοίμωξης σε περιόδους, όπως το καλοκαίρι, όταν ο κίνδυνος εμφάνισης αυτής είναι μεγαλύτερος. Επίσης, η κατανάλωσή του καταφέρνει να μειώσει συμπτώματα όπως η δυσκολία στην ούρηση, ακόμα και όταν λαμβάνονται παράλληλα με την αντιβίωση.
- Πόσο cranberry να πιώ και που να το βρώ; Τα cranberries μπορείτε να τα βρείτε είτε αποξηραμένα, είτε ως έτοιμο χυμό. Η πιο «συμπυκνωμένη» μορφή όμως, δηλαδή εκείνη που περιέχει τις φυσικές δραστικές του φρούτου σε μεγαλύτερη συγκέντρωση, είναι αυτή των συμπληρωμάτων διατροφής. Προτιμείστε 2 με 3 ποτήρια χυμού cranberry καθημερινά, ή εναλλακτικά επιλέξτε ένα υψηλής ποιότητας φυσικό συμπλήρωμα διατροφής.
Καφεΐνη: φίλος ή εχθρός;
Η καφεΐνη που περιέχεται τόσο στον καφέ, όσο και σε αναψυκτικά τύπου κόλα, φαίνεται πως «ερεθίζει» την ουροδόχο κύστη προκαλώντας έτσι την ανάγκη για ούρηση, και το γνωστό αίσθημα της ατελούς κένωσης της ουρήθρας. Επιπλέον το φωσφορικό οξύ των περισσότερων αναψυκτικών, δημιουργεί όξινο περιβάλλον στο ουροποιητικό σύστημα το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη των βλαβερών βακτηρίων.
- Πόσους καφέδες μπορώ να πιω; Οι μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα δεν συστήνουν τον αποκλεισμό των συγκεκριμένων ροφημάτων από τη διατροφή. Προτρέπουν όμως τους ενδιαφερόμενους να μην καταναλώνουν περισσότερα από 2 ροφήματα με καφεΐνη ημερησίως, σε περιόδους έξαρσης της κυστίτιδας ή της ουρολοίμωξης.
Προβιοτικά: οι καλοί μικροοργανισμοί
Πιθανά έχετε ακούσει πως στο έντερο και στους βλεννογόνους ζουν δισεκατομμύρια ωφέλιμοι προβιοτικοί μικροοργανισμοί, των οποίων ο ρόλος είναι να εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι πως ορισμένα είδη προβιοτικών κατοικούν και στο ουροποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Ο στόχος τους είναι τριπλός. Πρώτον, ενισχύουν το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα, δεύτερον δεν επιτρέπουν σε παθογόνους μικροοργανισμούς να ταξιδέψουν από το έντερο στο ουροποιητικό και τρίτον αποτρέπουν την προσκόλληση του E.coli στα τοιχώματα της ουρήθρας.
- Πόσα γαλακτοκομικά να φάω; Καλύτερη διατροφική πηγή προβιοτικών είναι το κεφίρ, με το «αυθεντικό» Ελληνικό γιαούρτι να ακολουθεί. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με καλές πηγές προβιοτικών καθημερινά, ή εναλλακτικά επιλέξτε την κατάλληλη φόρμουλα συμπληρώματος διατροφής.
Μερικές ακόμη συμβουλές είναι:
Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών, με στόχο να επιλύσετε προβλήματα δυσκοιλιότητας που συχνά συνδέονται με την εμφάνιση ουρολοίμωξης.
Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας με τροφές που περιέχουν βιταμίνη C, ψευδάργυρο ή βιταμίνη D3.
Κάντε τη σεξουαλική σας υγεία προτεραιότητα.
Μην αποφεύγετε τις επισκέψεις στην τουαλέτα όσο συχνά χρειάζεται.