Οι καλύτερες και χειρότερες τροφές για το θυρεοειδή

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 13:03

Οι καλύτερες και χειρότερες τροφές για το θυρεοειδή

Το τι επιλέγετε να τρώτε καθημερινά, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ή θετικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με αυτόν το βασικό αδένα, τα παρακάτω σίγουρα σας ενδιαφέρουν.


Το πιο σημαντικό «κόλπο» στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του θυρεοειδούς είναι να βρεθεί η αιτία, η οποία σύμφωνα με ειδικούς, μπορεί να προέρχεται από κάποιες βασικές κατηγορίες, οι οποίες περιλαμβάνουν: βαριά τοξικότητα, γενετική, έλλειψη ιωδίου και γλουτένη, μεταξύ άλλων. Γενικότερα, πρέπει να θυμάστε πως ό,τι κάνει κακό στον οργανισμό, κάνει και στο θυρεοειδή και περισσότερες από το 70% των περιπτώσεων υποθυρεοειδισμού –όταν ο αδένας δεν παράγει επαρκείς ορμόνες- οφείλονται σε κακές συνήθειες, όπως η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και ζάχαρης.

Τροφές που επηρεάζουν θετικά το θυρεοειδή

Τροφές πλούσιες σε ιώδιο
Ο θυρεοειδής χρειάζεται ιώδιο κι όταν δεν λαμβάνετε αρκετό, μπορεί να προκληθεί υποθυρεοειδισμός. Η κατανάλωση ιωδιούχου αλατιού και τροφών πλούσιων σε ιώδιο, όπως φύκια, θαλασσινά, αβγά, σπανάκι, παντζάρια σκόρδο, γιαούρτι, κασέρι, κονσέρβες κ.ά μπορούν να βοηθήσουν. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι ανάμεσα σε 5 και 10mg και πρέπει να προσέχετε να μην το παρακάνετε, καθώς η υπερκατανάλωση έχει αντίθετα αποτελέσματα, ενώ δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις προβλημάτων με το θυρεοειδή, για τα οποία πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Προτιμήστε τον καφέ και το τσάι σας βιολογικά και ελαφριά

Βιολογικός καφές και τσάι
Ο συμβατικός καφές και τσάι μπορεί να περιέχει μόλυβδο, γι’ αυτό προτιμήστε τα φρέσκα και βιολογικά, που κάνουν καλό, χάρη στα αντιοξειδωτικά τους. Κρατήστε την ποσότητα του καφέ στο 1 φλιτζάνι και προτιμήστε τον ελαφρύ, καθώς η καφεΐνη μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση των αντικαταστατών θυρεοειδικών ορμονών.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που συνεργάζεται με το ασβέστιο για να εμποδίσει την απώλεια οστικής μάζας και φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση των περιπτώσεων αυτοάνοσων ασθενειών. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto εντάσσεται κι αυτή στα αυτοάνοσα νοσήματα, αφού σε αυτή την περίπτωση, ο θυρεοειδής αδένας δέχεται επίθεση από το ανοσοποιητικό. Ο σολομός και τα μανιτάρια αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης D, που χρειάζεται να βάλετε στο διαιτολόγιό σας.

Μοσχάρι και κοτόπουλο
Χρειάζεστε μοσχάρι και κοτόπουλο, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος, όπως και ο χαλκός και το σελήνιο, είναι απαραίτητος για τη σύνθεση θυρεοειδικών ορμονών και η έλλειψή του στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό. Αντιστρόφως, οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι απαραίτητες για την απορρόφηση ψευδαργύρου κι έτσι ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη του.

 

Το ιώδιο και η βιταμίνη D τους ωφελούν

Αβγά
Τα αβγά είναι μια καλή πηγή ιωδίου και σεληνίου -16 και 20% αντίστοιχα της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης- ενώ είναι και καλή πηγή βιταμίνης D. Συν τοις άλλοις, τα καλά λιπαρά του κρόκου κάνουν καλό και στο θυρεοειδή και σε ολόκληρο τον οργανισμό σας.

Βραζιλιάνικα φιστίκια
Βρίσκονται ανάμεσα στις καλύτερες τροφές που μπορείτε να δώσετε στο σώμα και το θυρεοειδή σας. Μόλις 4-5 από αυτά θα σας χαρίσουν τη συνιστώμενη ημερήσια δόση σεληνίου (περίπου 200mg), το οποίο είναι άκρως σημαντικό για τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Μικρές ποσότητες σεληνίου είναι απαραίτητες για τα ένζυμα που κάνουν τις θυρεοειδικές ορμόνες να δουλέψουν σωστά. Ακόμη, τα κάσιους, τα αμύγδαλα και οι κολοκυθόσποροι αποτελούν εξαιρετική πηγή σιδήρου, ενός ακόμη θρεπτικού συστατικού που υποστηρίζει το θυρεοειδή.

Πείτε «ναι» στα αντιοξειδωτικά των μούρων

Μούρα
Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν αυξάνουν απότομα την ινσουλίνη και δεν οδηγούν σε αυξημένη αποθήκευση λίπους, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Είναι, ακόμη, πλούσια σε αντιοξειδωτικά που ωφελούν το θυρεοειδή, αφού σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι με θυρεοειδή που υπολειτουργεί παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα ελευθέρων ριζών, που σημαίνει ότι χρειάζονται αντιοξειδωτικά για να τις καταπολεμήσουν. Άλλες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι οι ντομάτες και οι πιπεριές.

Τροφές που επηρεάζουν αρνητικά το θυρεοειδή

Γλουτένη
Το πρώτο βήμα στη θεραπεία του αδένα είναι η αποφυγή των τροφών που περιέχουν γλουτένη, για όσους έχουν δυσανεξία. Όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να ανεχτεί τη γλουτένη, δημιουργεί αντισώματα για να της επιτεθεί. Όπως αυτά κυκλοφορούν στο αίμα, φτάνουν στο θυρεοειδή και του επιτίθενται, δημιουργώντας ζημιά. 

Σόγια
Λόγω του ότι η σόγια αποτελεί ένα από τα κυριότερα μεταλλαγμένα προϊόντα, μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή στον οργανισμό και να οδηγήσει σε θυρεοειδική ανισορροπία. Τα φυτοοιστρογόνα της, ακόμη, μπορούν να παρέμβουν στην ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιήσει τις θυρεοειδικές ορμόνες κι αν έχετε προβλήματα με το θυρεοειδή, καλύτερα να την αποφύγετε. Αν όχι, δεν θα σας δημιουργήσει προβλήματα.

Τα τηγανητά μπορεί να είναι νόστιμα, αλλά είναι ταυτόχρονα βλαβερά

Λιπαρές/τηγανητές τροφές
Ο οργανισμός χρειάζεται καλά λιπαρά, όπως τα ωμέγα-3 που βρίσκουμε στα ψάρια, το ελαιόλαδο, το έλαιο καρύδας κ.ο.κ. Όταν τηγανίζουμε τις τροφές, το λάδι γίνεται καρκινογόνο, γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγουμε αυτό τον τρόπο μαγειρέματος, καθώς τα λιπαρά γενικά επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς στην παραγωγή επαρκούς ορμόνης. Αποφύγετε τις μαγιονέζες, τις μαργαρίνες και τα λιπαρά κομμάτια του κρέατος κι αν πρέπει οπωσδήποτε να τηγανίσετε, χρησιμοποιήστε λάδι καρύδας.

Λαχανικά με βρογχοκηλογόνες ουσίες
Ο θυρεοειδής μπορεί να διογκωθεί και να οδηγήσει σε βρογχοκήλη, που μοιάζει σαν καρούμπαλο στο λαιμό. Ο γενικός κανόνας είναι να αποφεύγετε τροφές με βρογχοκηλογόνες ουσίες, όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τη λαχανίδα (kale), λόγω του ότι μπορεί να διαταράξουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Πολλοί ειδικοί, βέβαια, διαφωνούν, πιστεύοντας ότι τα λαχανικά είναι υγιεινά για πολλούς λόγους και κανείς δεν πρόκειται να πάθει υποθυρεοειδισμό από την κατανάλωσή τους.

Γλυκιά, αλλά ύπουλη συνήθεια η ζάχαρη

Επεξεργασμένη ζάχαρη
Η ζάχαρη είναι εξαιρετικά τοξική για τον οργανισμό. Αν ο θυρεοειδής σας είναι λιγότερο δραστήριος απ’ όσο θα έπρεπε, ο μεταβολισμός σας ίσως να είναι πιο αργός, που σημαίνει ότι θα παίρνετε πιο εύκολα βάρος, αν καταναλώνετε τροφές με επεξεργασμένη ζάχαρη –δηλαδή τροφές με αυξημένο θερμιδικό περιεχόμενο, χωρίς διατροφική αξία. Η πολλή ζάχαρη στον οργανισμό ξεκινά ένα φαύλο κύκλο με άσχημες συνέπειες για το σώμα, όπως υπερφορτωμένο συκώτι, υψηλή χοληστερίνη, προβλήματα μνήμης και κόπωση.

Αλκοόλ
Το αλκοόλ μπορεί να αποδειχθεί πολύ βλαβερό για το θυρεοειδή, αφού έχει τοξική επίδραση στον οργανισμό, άρα και στον αδένα, περιορίζοντας την ικανότητά του να παράγει ορμόνες. Αν ο θυρεοειδής σας είναι υγιής, βέβαια, λίγο κρασάκι δεν βλάπτει.

Επεξεργασμένες τροφές
Όλες οι επεξεργασμένες τροφές συνήθως έχουν πολύ αλάτι, το οποίο είναι κακό για ανθρώπους με υποθυρεοειδισμό. Ο «τεμπέλης» θυρεοειδής αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση και το νάτριο κάνει τα πράγματα χειρότερα.

clickatlife.gr




336 X 280

00 inkefalonia general ad 300X250