Τέλος στις καούρες και τους πόνους -Τι να φας και τι όχι ανάλογα με το στομάχι σου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017 09:45

Τέλος στις καούρες και τους πόνους -Τι να φας και τι όχι ανάλογα με το στομάχι σου

«Βαρυστομάχιασα!»


Μια λέξη που την έχεις πει εκατοντάδες φορές και έπειτα, αποδίδεις τις ευθύνες στη μεγάλη μερίδα φαγητού που μόλις κατανάλωσες με μανία.

Κι όμως μια τέτοιου τύπου δυσάρεστη αίσθηση δεν προκαλείται μόνο από το υπερβολικό φαγητό. Υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες που επηρεάζουν το πεπτικό σου σύστημα και αν δεν τους γνωρίζεις, δεν θα μπορέσεις να ενισχύσεις την καλή του λειτουργία, που συνεπάγεται τη γενικότερη καλή υγεία του οργανισμού σου.

Η διατροφολόγος και θεραπεύτρια Κλερ Μπαρνς έχει συγκεντρώσει τη λίστα με τα πέντε «είδη» πεπτικού συστήματος, αλλά και τις αλλαγές που θα πρέπει να κάνεις, αν εντοπίσεις κάποια κοινά συμπτώματα.

  • Το πεπτικό σύστημα με τα έντονα γαστρικά υγρά

Ισως αντιμετωπίζεις προβλήματα όπως φούσκωμα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Το μυστικό σύμφωνα με την ειδικό είναι να προετοιμάσεις το στομάχι σου προτού δεχτεί την τροφή, στέλνοντας μηνύματα στον εγκέφαλο σου. Αυτό μπορείς να το πετύχεις αν μυρίζεις ή παρατηρείς το φαγητό καθώς το μαγειρεύεις, γιατί με αυτόν τον τρόπο παράγονται περισσότερα σιελογόνα πεπτικά ένζυμα. Επίσης, θα πρέπει να αυξήσεις τον αριθμό των γευμάτων σου μέσα στη μέρα και να μην περιορίζεσαι σε τρία μεγάλα πιάτα. Προτίμησε να γευματίζεις συχνότερα μέχρι να επανέλθει ισορροπία. Καλό θα ήταν ακόμη, να πίνεις νερό πριν από το γεύμα και όχι κατά τη διάρκεια που καταναλώνεις το φαγητό. Απέφυγε τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα και κατανάλωσε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ανανά και μάνγκο.

  • Το πεπτικό σύστημα με το έντονο στρες

Η αϋπνία και η χαμηλή σεξουαλική διάθεση είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που θα προκαλούνται από αυτό. Για να φέρεις και πάλι τις ορμόνες του στρες σε ισορροπία δεν έχεις παρά να διατηρήσεις σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να αποφύγεις τον καφέ, το αλκοόλ, τους λευκούς υδατάνθρακες και να καταναλώσεις περισσότερη ποσότητα πρωτεΐνης. Βάλε στο πιάτο σου το σολομό, τα καρύδια, τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια.  

  • Ο μύκητας κάντιντα στο πεπτικό σύστημα

Η κάντιντα είναι ένας ζυμομύκητας που μπορεί να υπάρχει στα περισσότερα υγιή έντερα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως κατά τη διάρκεια της θεραπείας με αντιβιοτικά, ή όταν η διατροφή είναι κακή και υψηλή σε σάκχαρα, είναι πιθανό να αναπτυχθεί και να πολλαπλασιαστεί. Ανάμεσα στα συμπτώματα βρίσκονται το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), οι αλλεργίες, οι φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος, ο πόνος στις αρθρώσεις, η κακή αναπνοή και το πρήξιμο. Θα πρέπει να καταναλώσεις περισσότερα ζεστά φαγητά, όπως οι σούπες ή τα βραστά κρέατα και να προσθέτεις στις συνταγές σου μπαχαρικά ( κανέλα, τζίντζερ, πιπέρι), για να βοηθήσεις την πέψη. Φέρε σε ισορροπία τη μικροχλωρίδα αυξάνοντας τα καλά βακτήρια. 

  • Το πεπτικό σύστημα με τη συγκέντρωση τοξινών

Για να διώξεις τις τοξίνες από το σώμα σου, αλλά και τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σου που αποτελούν συχνό τους σύμπτωμα, θα πρέπει να πίνεις δύο λίτρα νερό την ημέρα και να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Πρόσθεσε ελαιόλαδο στις σαλάτες σου, κατανάλωσε μεγαλύτερη ποσότητα σκούρων πράσινων λαχανικών, πιες τσάι από μάραθο ή πικραλίδα. Αντιθέτως, θα πρέπει να αποφύγεις οπωσδήποτε τα τηγανιτά.

  • Το πεπτικό σύστημα με φλεγμονή

Αυτό μπορεί να παρουσιάζει τροφικές δυσανεξίες, αλλεργίες, πρήξιμο και πόνο. Προτίμησε την κατανάλωση χυμών, προβιοτικών και απέφυγε τα γαλακτοκομικά, τη σόγια, τη γλουτένη, τους ξηρούς καρπούς.

 

 




336 X 280

00 inkefalonia general ad 300X250