8 διατροφικά λάθη που μπορεί να βλάψουν τον θυρεοειδή σας και οι λύσεις τους
Άρθρο της Dr. Aviva Romm
Υγιής μεταβολισμός, ενέργεια, ορμονική ισορροπία και ψυχική ηρεμία βρίσκονται ανάμεσα στα οφέλη που κερδίζουμε από έναν λειτουργικά υγιή θυρεοειδή αδένα- και ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι για να είσαι ο καλύτερος σου εαυτός. Για την ακρίβεια, ο θυρεοειδής σου είναι κατά πολύ υπεύθυνος για πολλά πράγματα, από το βάρος μέχρι τη γονιμότητα σου και από τη διάθεση μέχρι την πνευματική συγκέντρωση και μνήμη σου.
Οι τροφές λοιπόν που καταναλώνουμε- ή δεν καταναλώνουμε- μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση στην υγεία του. Είτε στόχος σου είναι η πρόληψη, είτε η καταπολέμηση ενός προβλήματος στον θυρεοειδή, ειδικά η θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο, αυτά τα οκτώ κοινά λάθη μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο:
8 διατροφικά λάθη που μπορεί να βλάψουν τον θυρεοειδή σας
1. Απώλεια γευμάτων και όλων των υδατανθράκων
Η δουλειά του θυρεοειδή σου είναι η ρύθμιση της ενέργειας που σπαταλάς- ή αποθηκεύεις. Αυτό το πετυχαίνει με μηνύματα που λαμβάνει από τον εγκέφαλό σου, κάνοντας τη σύγκριση του πόσο χρειάζεσαι με το πόσο ξοδεύεις. Όταν έχει πολύ χαμηλά επίπεδα ενέργειας, επειδή κάνεις μια διατροφή με ελάχιστους έως καθόλου υδατάνθρακες, ή χάνεις γεύματα, επειδή είσαι απασχολημένος/η, ο εγκέφαλος σου δίνει σήμα στο θυρεοειδή να επιβραδύνει και έτσι να αποθηκεύεις ενέργεια και να μην ξοδεύεις. Το σώμα σου υπακούει και δεν είσαι μόνο κουρασμένος/η, αλλά αυξάνεται το βάρος σου και αποθηκεύεις κάθε διαθέσιμη ενέργεια με τη μορφή της ανθυγιεινής χοληστερόλης.
Λύση: Φάε τακτικά και μάθε να μην εξαιρείς τους καλούς υδατάνθρακες από τη διατροφή σου.
2. Κατανάλωση γλουτένης
Αν και δεν είναι όλοι δυσανεκτικοί στη γλουτένη, οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται από κοιλιοκάκη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν Χασιμότο, επειδή τα ίδια αντισώματα που παράγονται στην κοιλιοκάκη μπορούν να επιτεθούν και στον θυρεοειδή. Η κοιλιοκάκη δεν διαγιγνώσκεται συχνά και μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, από αναιμία, δερματικά συμπτώματα μέχρι και κατάθλιψη.
Λύση: Αν πάσχεις από αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς, βγάλε εντελώς τη γλουτένη από τη διατροφή σου, αφού η εξέταση για κοιλιοκάκη δεν είναι τόσο έγκυρη και ακόμα και η ελαφριάς μορφής δυσανεξία στη γλουτένη, μπορεί έστω και λίγο να επηρεάσει τον θυρεοειδή σου. Πώς θα καταλάβεις αν το πρόβλημα είναι η γλουτένη; Τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν μετά από λίγους μήνες χωρίς γλουτένη.
3. Υπερβολή στην κατανάλωση λαχανικών
Το ωμό κάλε και άλλα λαχανικά της οικογένειας των κραμβοειδών (ή σταυρανθών), όπως το μπρόκολο, το πράσινο και κόκκινο λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών δρουν αρνητικά στο θυρεοειδή, γιατί επιβραδύνουν τη λειτουργία του και προκαλούν διόγκωση του αδένα (βρογχοκήλη) με πρήξιμο του λαιμού.
Λύση: Όταν μαγειρεύονται, τα χημικά συστατικά στα συγκεκριμένα λαχανικά δε δημιουργούν κανένα πρόβλημα, οπότε κατανάλωσε το ωμό κάλε και το πράσινο χυμό σας μία, το πολύ δύο φορές την εβδομάδα αν στόχος σου είναι η πρόληψη, και λιγότερο ή και καθόλου αν προσπαθείς να καταπολεμήσεις τον αργό θυρεοειδή.
4. Παραβλέπουμε τη σημασία του ιωδίου
Το ιώδιο αποτελεί ένα από τα βασικότερα θρεπτικά στοιχεία, από τα οποία ο θυρεοειδή σου εξαρτάται, ώστε να παράξει την θυρεοειδική ορμόνη και δυστυχώς η διατροφή μας είναι συνήθως φτωχή σε ιώδιο.
Λύση: Μια καλή πηγή ιωδίου είναι το θαλασσινό αλάτι (εκτός βέβαια αν για άλλους λόγους, σου έχει περιορίσει την κατανάλωση του ο γιατρός). Ιώδιο επίσης περιέχεται στα γαλακτοκομικά, στα ψάρια του αλμυρού νερού, στα οστρακοειδή, στο γάλα σόγιας και στα αυγά. Μια καλή λύση αποτελεί και η πρόσληψη κάποιου πολυβιταμινούχου σκευάσματος που να περιέχει και την απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα ιωδίου. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση καλό είναι πριν να κάνεις τις απαραίτητες εξετάσεις, για να βεβαιωθείς ότι έχεις όντως χαμηλά επίπεδα ιωδίου.
5. Ψάρια με υψηλά επίπεδα υδραργύρου
Όσο και αν μπορεί να λατρεύεις το σούσι και τα ψάρια, είναι καλύτερο να αποφεύγεις τα ψάρια που περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου, γιατί ο υδράργυρος είναι βλαβερός για την υγεία μας. Μια από τις περιοχές που επηρεάζεται είναι ο θυρεοειδής, όπου μπορεί να προσδεθεί και να εμποδίσει την παραγωγή της θυρεοειδικής ορμόνης.
Λύση: Απόφυγε ή έστω περιόρισε τα ψάρια με μεγάλη ποσότητα υδραργύρου, όπως ο ξιφίας, η ιππόγλωσσα και ο φρέσκος τόνος. Οι σαρδέλες και ο σολομός αποτελούν τα πιο «ασφαλή» ψάρια ως προς την ποσότητα υδραργύρου.
6. «Κρυφά» αλογονίδια: πίτσα, πίτες και φθορίωση του νερού.
Ένα αλογονίδιο είναι ένα άτομο με αρνητικό φορτίο. Τα βρωμιούχο και το φθόριο αποτελούν στοιχεία (ναι, από τον περιοδικό πίνακα, όπως μαθαίναμε στο σχολείο) της ίδιας οικογένειας, στην οποία ανήκει και το ιώδιο, εκείνο το στοιχείο που χρειάζεται ο θυρεοειδής για να παράγει την ορμόνη του. Τυχαίνει επίσης και τα δύο αυτά στοιχεία να αλληλεπιδρούν με το θυρεοειδή, προσδενόμενοι πάνω του. Βρίσκονται σε καθημερινά προϊόντα. Το φθόριο υπάρχει στην οδοντόκρεμα και στο νερό της βρύσης (και ό,τι μαγειρεύουμε το αυτό) και το βρωμιούχο βρίσκεται σε διάφορα επεξεργασμένα προϊόντα με αλεύρι, από τη ζύμη της πίτσας μέχρι τα μάφινς.
Λύση: Διάβασε τις ετικέτες, ρώτησε και όταν έχεις αμφιβολίες, απόφυγε προϊόντα που περιλαμβάνουν «βρωμιούχο» αλεύρι· να πίνεις φιλτραρισμένο ή έστω εμφιαλωμένο νερό όταν μπορείς και απόφυγε τις οδοντόκρεμες που περιέχουν φθόριο.
7. Χρήση τεχνητών γλυκαντικών
Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το πόσο επικίνδυνα μπορούν να γίνουν τα τεχνητά γλυκαντικά, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται συχνά στη διατροφή μας· μπορεί να έχουν σοβαρότερες συνέπειες από τη ζάχαρη. Ως προς το θέμα μας όμως, δυστυχώς είναι επικίνδυνα και για το θυρεοειδή μας. Μια πρόσφατη έρευνα βρήκε ότι η συχνή χρήση τέτοιων γλυκαντικών, όπως η ασπαρτάμη ή η σουκραλόζη σχετίζεται με τη Χασιμότο.
Λύση: Αν πρέπει οπωσδήποτε να φάς κάτι γλυκό- κάντο φυσικά- χρησιμοποίησε ακατέργαστη ζάχαρη, μέλι ή σιρόπι από σφένδαμο. Απόφυγε οτιδήποτε τεχνητό.
8. Επιμένουμε να τρώμε τροφές που μας ενοχλούν
Αν γνωρίζεις ότι είσαι ευαίσθητος/η σε ορισμένες τροφές, ειδικά σε εκείνες που σου δημιουργούν και ενοχλητικά συμπτώματα (π.χ. φούσκωμα, κνίδωση, εξανθήματα, καούρες, δυσκοιλιότητα, λήθαργο κλπ.) μετά την κατανάλωση τους, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπορούν να σου προκαλέσουν φλεγμονές στο ανοσοποιητικό σου σύστημα όπως επίσης και αυτοάνοσες αντιδράσεις που να πυροδοτήσουν μεταβολές στο θυρεοειδή σου. Εκτός από τη γλουτένη, κοινές τροφές, που όμως μπορούν κατά περίπτωση να προκαλέσουν προβλήματα περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά, τα φασόλια (ειδικά τα κόκκινα) και οι ξηροί καρποί.
Λύση: Περιόρισε τις «ενοχλητικές» για εσένα τροφές και διόρθωσε άμεσα τα συμπτώματα που σου προκαλούν. Ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψεις ποιες είναι αυτές οι τροφές για εσένα είναι να κάνεις έναν περιορισμό των 30 ημερών στη διατροφή σου. Οι περισσότεροι έχουμε ευαισθησίες σε τροφές από μικρά παιδιά. όπως και να έχει το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ανισορροπίες στο γαστρεντερικό σύστημα, οι οποίες, μόλις θεραπευτούν, θα σου επιτρέψουν να τρώς σε μικρές βέβαια ποσότητες κάποιες από εκείνες τις τροφές ξανά.
enallaktikidrasi.com