7 πράγματα που κάνεις και πλήττουν την ψυχική υγεία σου χωρίς καν να το αντιλαμβάνεσαι

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 18:15

7 πράγματα που κάνεις και πλήττουν την ψυχική υγεία σου χωρίς καν να το αντιλαμβάνεσαι

Ενας στους έξι ενήλικες παγκοσμίως αντιμετωπίζουν πρόβλημα ψυχικής υγείας όπως κρίση άγχους ή κατάθλιψη.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία μας και μάλιστα συχνά εν αγνοία μας και δημιουργούν προβλήματα στην ψυχική μας υγεία.

Σίγουρα ένα άτομο είναι ισορροπημένο ψυχικά όταν έχει τη δυνατότητα να είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό στις υποχρεώσεις της καθημερινότητάς του. Ταυτόχρονα όταν βρίσκει νόημα στην ζωή του και μπορεί να την απολαμβάνει. 

Η ποιότητα του τρόπου ζωής κάθε ανθρώπου αντανακλά την ποιότητα της ψυχικής του υγείας.

Παρακάτω σας παραθέτουμε 7 κακές συνήθειες που πολλοί άνθρωποι υιοθετούν και τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουν πόσο κακό κάνουν στην ψυχική τους υγεία, όπως διαβάζουμε σε άρθρο του Insider.

1. Κοιμάσαι πολύ ή πολύ λίγο

Πολλοί ειδικοί τονίζουν ότι καλή μέρα από τον βραδινό ύπνο φαίνεται. Είναι γεγονός ότι ο βραδινός ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στην συνολική υγεία και την ευεξία του ανθρώπου. Οσο καλύτερα κοιμόμαστε, τόση περισσότερη ευεξία νιώθουμε την επόμενη ημέρα. Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε κακή απόδοση στην εργασία, αυξημένο κίνδυνο τραυματισμών και τροχαίων και συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας. Ο καλός ύπνος έχει ευεργετική επίδραση στη διάθεση.

2. Πίνεις πολύ αλκοόλ

Το αλκοόλ, εκτός από τα σωματικά συμπτώματα, μπορεί να ρίξει την διάθεση, με αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι να νιώθουν αρκετά «πεσμένοι» ψυχολογικά. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ για μεγάλο χρονικό διάστημα, μειώνει το μέγεθος των εγκεφαλικών κυττάρων, προκαλώντας βλάβη στον εγκέφαλο, με κύρια χαρακτηριστικά την αρνητική ψυχολογία και την απώλεια μνήμης. Γι' αυτό, καλό είναι να υπάρχει μέτρο στην κατανάλωση αλκοόλ. 

Shutterstock
Shutterstock

3. Είσαι εθισμένη με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Όσες περισσότερες ώρες περνάει κανείς στο Facebook και στο Instagram, τόσο πιθανότερο είναι στο τέλος να νιώσει κοινωνικά απομονωμένος. Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης τροφοδοτούν μια κρίση ψυχικής υγείας καθώς δίνουν μεγάλη έμφαση στην εικόνα, πράγμα που φαίνεται πως ενισχύει τα αισθήματα ανεπάρκειας και άγχους στους νέους.

4. Εστιάζεις περισσότερο στις αρνητικές σκέψεις

Μια αρνητική σκέψη μπορεί να μας χαλάσει τη διάθεση. Πόσο μάλλον ότι εστιάζουμε περισσότερο στις αρνητικές σκέψεις, παρά στις θετικές. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο τρόπος που σκεφτόμαστε επηρεάζει το σώμα μας και την υγεία μας. Οι αρνητικές σκέψεις εκτός από τις επιπτώσεις που έχουν στη σωματική μας υγεία, μας κάνουν να νιώθουμε θλίψη, θυμό, απογοήτευση, φόβο, αδικία.

5. Απομονώνεσαι από ανθρώπους που νοιάζονται για εσένα

 Η κοινωνική απομόνωση έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική υγεία μας. Τα στατιστικά δείχνουν ότι οι άνθρωποι που διατηρούν σταθερές κοινωνικές σχέσεις έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη. Οι υγιείς σχέσεις και οι σταθεροί κοινωνικοί δεσμοί δημιουργούν ένα «προστατευτικό πλέγμα» που κρατά μακριά την κατάθλιψη. 

6. Δεν ζητάς βοήθεια

Αυτό που πρέπει να έχει κατά νου κάθε άτομο που δυσκολεύεται ψυχικά είναι η έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας, προκειμένου να ανακουφιστεί, αλλά και να λάβει την απαραίτητη στήριξη ώστε να νιώθει καλά. Θέλει θάρρος και δύναμη να το κάνει, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να μην μείνει μόνος του και απομονωμένος. 

7. Τρέφεσαι με ανθυγιεινό φαγητό 

Η κακή διατροφή ενισχύει το φαύλο κύκλο της κατάθλιψης αφού μειώνει την ενέργεια του ατόμου, αλλά ταυτόχρονα μειώνει και την αυτοεκτίμησή του. Η σωστή διατροφή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία. Τροφές πλούσιες σε ω3 λιπαρά οξέα, τριπτοφάνη, βιταμίνες Β και C και ιχνοστοιχεία επηρεάζουν θετικά την ψυχική μας υγεία.

bovary.gr




00 inkefalonia general ad 300X250