5 κοινοί μύθοι γύρω από τη διατροφή και τι ισχύει στην πραγματικότητα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 12:49

5 κοινοί μύθοι γύρω από τη διατροφή και τι ισχύει στην πραγματικότητα

Είναι το μαύρο ψωμί πιο light από το λευκό; Μπορώ να τρώω σοκολάτα υγείας και να μην αυξάνεται το βάρος μου; η διατροφολόγος Ζωή Σαμαρά δίνει τις απαντήσεις.

 Πολύ συχνά, εμείς οι διαιτολόγοι δεχόμαστε απορίες των πελατών/ασθενών μας για το πώς γίνεται να μην μπορούν να χάσουν βάρος ενώ τρώνε μαύρο ψωμί, ενώ δεν τρώνε κανένα γλυκό παρά μόνο σοκολάτα υγείας ή ενώ χρησιμοποιούν μόνο μέλι αντί για ζάχαρη. Τι ισχύει για αυτά τα τρόφιμα που τα έχουμε «αγιοποιήσει» στο μυαλό μας; Πόσα από αυτά μπορούμε να τρώμε ελεύθερα;

#1 Η μαύρη σοκολάτα έχει λιγότερες θερμίδες από τη σοκολάτα γάλακτος

Οι δύο αυτές σοκολάτες έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες. Η σοκολάτα γάλακτος έχει ανά 100 γρ. 530 θερμίδες ενώ η μαύρη έχει 525 θερμίδες. Όσο αφορά τα λιπαρά τους η μαύρη σοκολάτα έχει 30,5% λιπαρά, ενώ η γάλακτος 29% με τα κορεσμένα λιπαρά να είναι 18% και 17.5% αντίστοιχα.

Συμπέρασμα: Καταναλώστε οποιαδήποτε από τις δύο σοκολάτες σας αρέσει περισσότερο, καθώς έχουν τις ίδιες θερμίδες και τα ίδια λιπαρά. Σημείο προσοχής και στις δύο είναι η ποσότητα. Στο μόνο συστατικό που μπορούμε να πούμε πως διαφέρουν είναι το κακάο. Συγκεκριμένα, η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερο κακάο, άρα είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

#2 Το μαύρο ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες από το λευκό

Τα δύο ψωμιά έχουν ελάχιστες διαφορές σε θερμίδες. Μία φέτα είτε λευκού είτε ολικής αλέσεως ψωμιού έχει περίπου 70-80 θερμίδες. Μην προτιμάτε το ολικής άλεσης ψωμί θεωρώντας πως θα σας παχύνει λιγότερο, γιατί αυτό τις περισσότερες φορές έχει ως αποτέλεσμα να τρώτε μεγαλύτερη ποσότητα. Στο μόνο που διαφέρουν τα δύο είδη ψωμιού είναι οι φυτικές ίνες και ο γλυκαιμικός δείκτης. Το ολικής άλεσης ψωμί έχει περισσότερες φυτικές ίνες και άρα λίγο χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή δεν ανεβάζει όσο απότομα ανεβάζει το λευκό ψωμί, τη γλυκόζη αίματος μετά την κατανάλωσή του.

Συμπέρασμα: Προτιμάμε το ολικής άλεσης ψωμί γιατί έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ωστόσο προσέχουμε την ποσότητά του γιατί είναι ένα θερμιδικά πυκνό τρόφιμο.

# 3 Τα αναψυκτικά τύπου κόλα που ισχυρίζονται πως είναι light λένε ψέματα

Όλοι ξέρουμε πως τα αναψυκτικά είναι από τα λιγότερο υγιεινά τρόφιμα. Αυτό όμως που πρέπει να παραδεχτούμε, είναι πως οι light εκδοχές τους είναι όντως light. 330 ml αναψυκτικού που δεν είναι light έχουν 139 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα σε light έχει σχεδόν μηδενικές θερμίδες και καθόλου ζάχαρη.

Συμπέρασμα: Αν μιλάμε για υγιεινή διατροφή τα αναψυκτικά δεν έχουν θέση, είτε στις κανονικές εκδοχές τους, είτε στις light. Ωστόσο, αν παρευρεθείτε σε μία κοινωνική εκδήλωση και θελήσετε να πιείτε κάποιο, τότε σίγουρα προτιμήστε το light.

#4 Είναι πιο υγιεινός ο συσκευασμένος χυμός πορτοκαλιού παρά η πορτοκαλάδα με ανθρακικό

Μπορεί να πέσετε από τα σύννεφα, αλλά είτε μιλάμε για συσκευασμένο χυμό πορτοκαλιού, είτε για πορτοκαλάδα με αναψυκτικό, μιλάμε για το ίδιο πράγμα. Ένα ποτήρι 250 ml ανθρακούχα πορτοκαλάδα έχει 117 θερμίδες, ενώ ένα ποτήρι συσκευασμένος χυμός πορτοκάλι έχει 105 θερμίδες. Αναφορικά με τα σάκχαρα, ένα ποτήρι ανθρακούχας πορτοκαλάδας έχει 29,5 γραμμάρια σακχάρων, ενώ ένα ποτήρι συσκευασμένος χυμός πορτοκάλι έχει 22,5 γραμμάρια σακχάρων. Αν τώρα μιλήσουμε για συσκευασμένο φυσικό χυμό πορτοκάλι, τότε θα δούμε πως ένα ποτήρι του έχει 112 θερμίδες ενώ τα σάκχαρα είναι 25 γραμμάρια. Εύκολα μπορείτε να αντιληφθείτε πως έχουμε στο μυαλό μας αναψυκτικό οτιδήποτε ανθρακούχο, αλλά και οι συσκευασμένοι χυμοί δεν απέχουν πολύ από τα κοινά αναψυκτικά.

Συμπέρασμα: Ούτε η πορτοκαλάδα, αλλά ούτε και οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων είναι καλή επιλογή, καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα σακχάρων. Προτιμάτε ολόκληρα τα φρούτα παρά τους χυμούς τους. Οι χυμοί φρούτων είναι πλούσιοι σε θερμίδες, σάκχαρα και χάνουν πολλές από τις βιταμίνες του φρέσκου φρούτου!

#5 Το μέλι δεν έχει πολλές θερμίδες και είναι πιο ασφαλές για τους διαβητικούς σε σύγκριση με τη ζάχαρη

Ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι έχει 20-25 θερμίδες, το ίδιο περίπου με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Αν συγκρίνουμε το γλυκαιμικό δείκτη του μελιού με αυτόν της ζάχαρης, θα δούμε πως το μέλι έχει 61, ενώ η ζάχαρη έχει 66. Δηλαδή, το μέλι, ναι μεν έχει λίγο χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με τη ζάχαρη, ωστόσο η διαφορά είναι αμελητέα. Σε αυτό το σημείο, καλό θα ήταν να τονιστεί πως ο γλυκαιμικός δείκτης του μελιού διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία του μελιού, για παράδειγμα, το μέλι από εσπεριδοειδή έχει αρκετά πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Συμπέρασμα: Οι διαφορές του μελιού με τη ζάχαρη είναι αμελητέες. Το μέλι έχει αρκετά υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, οπότε δεν πρέπει να καταναλώνεται ελεύθερα από ασθενείς που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, εκτός κι αν γίνει περαιτέρω διερεύνηση για αγορά μελιού από συγκεκριμένες ποικιλίες, οπότε και μπορεί να ενταχθεί με ασφάλεια στη διατροφή ενός διαβητικού, δεδομένου πως ελέγχεται η ποσότητα.

Επικρατεί μεγάλη σύγχυση για το ποια τρόφιμα είναι υγιεινά, τι ποσότητα από τα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνουμε κ.ο.κ.. Αυτό που θα συμβούλευα είναι να μην αγιοποιούμε κάποια τρόφιμα και να μην δαιμονοποιούμε κάποια άλλα. Είθισται να βαφτίζουμε μία τροφή ως υγιεινή και να την καταναλώνουμε αλόγιστα, θεωρώντας πως δεν μπορεί να μας κάνει κακό. Αυτό που θα ήθελα να θυμάστε είναι πως καμία τροφή μεμονωμένα δεν μπορεί να μας κάνει κακό. Η λύση είναι να κοιτάμε την διατροφή μας ολιστικά και όχι μεμονωμένα, αναλύοντας συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Μπορούμε να τρώμε απ’ όλες τις τροφές, αρκεί να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί με την ποσότητά τους.

Ευχαριστούμε πολύ τη Ζωή Σαμαρά
Διαιτολόγο Διατροφολόγο, M.Sc

ladylike.gr




00 inkefalonia general ad 300X250