6 τρόποι να κάνουμε το περπάτημά μας πιο αποτελεσματικό
Μία καλή τεχνική περπατήματος μπορεί να μας προσφέρει περισσότερη άνεση, δύναμη και ταχύτητα.
Είτε είστε αρχάριοι, είτε θέλετε να βελτιώσετε την άσκησή σας μέσω του περπατήματος, τα παρακάτω 6 βήματα θα κάνουν τη διαφορά.
Οι περισσότεροι ξεκινάμε να ασκούμαστε μέσω περπατήματος χωρίς να σκεφτόμαστε τον σωστό τρόπο. Αναρωτιόμαστε άλλωστε αν υπάρχει σωστός τρόπος. Κι όμως υπάρχει, αφού η κίνηση, ο βηματισμός και η χρήση των χεριών βελτιώνουν κατά πολύ την ταχύτητα και παράλληλα την αποτελεσματικότητα του περπατήματος.
Αν λοιπόν μάθετε να χρησιμοποιείτε καλή στάση περπατήματος θα μπορείτε να αναπνέετε βαθύτερα, να χαλαρώνετε ώμους και αυχένα και να αποφεύγετε την πίεση σε μέση και γοφούς. Χρησιμοποιώντας τη σωστή κίνηση ποδιών – χεριών, θα προχωράτε με δύναμη και χωρίς προσπάθεια. Τέλος, θα έχετε την ίδια ευκολία τόσο στο πεζοδρόμιο και στο δρόμο, όσο και στην εξοχή.
6 τρόποι να κάνουμε το περπάτημά μας πιο αποτελεσματικό
1. Στάση του σώματος
Η στάση αποτελεί το πρώτο βήμα για να επιτύχουμε άνεση και περισσότερη ενέργεια κατά το βάδισμα. Στην καλή στάση του σώματος θα νιώσετε ότι μπορείτε άνετα να παίρνετε βαθιές αναπνοές, να χρησιμοποιείτε τους μύες του κορμού και να χρησιμοποιείτε τους μύες των ποδιών και των γλουτών για φυσικό βάδισμα. Επιπροσθέτως, δίνει τη λύση στο συχνό φαινόμενο του καμπουριάσματος που λίγο πολύ όλοι παρουσιάζουμε.
Η κακή στάση του σώματος συνεισφέρει στην εμφάνιση πόνου μετά το περπάτημα, ενώ η σωστή μπορεί αντιθέτως να μας ανακουφίσει από αυτόν. Στην αρχή κάθε βόλτας μας, ας σκεφτούμε για λίγα λεπτά τα καλύτερα βήματα για την επίτευξή της:
– Σηκωθείτε και σταθείτε όρθιοι με τα πόδια σας να είναι ανοιχτά σε άνετη θέση. Τα δάχτυλά σας χρειάζεται να δείχνουν μπροστά, αλλά και μια μικρή κλίση προς τα έξω είναι φυσιολογική.
– Φανταστείτε ότι μια κλωστή είναι περασμένη από την κορυφή του κεφαλιού σας και διαπερνά όλο σας το σώμα, κρατώντας σας ίσιους. Μην σκύβετε μπροστά.
– Μην κυρτώνετε πλάτη και μέση.
– Ρουφήξτε ελαφρά το στομάχι σας, χρησιμοποιώντας τους μύες του κορμού. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη σωστή στάση καθώς περπατάτε.
– Μαζέψτε ελαφρώς τους γλουτούς σας, πιέζοντάς τους ελάχιστα προς τα εμπρός. Αυτό θα βοηθήσει την κίνηση της μέσης σας.
– Εστιάστε το βλέμμα σας περίπου 6 μέτρα μπροστά σας. Το κεφάλι θα ακολουθήσει το σημείο που τα μάτια σας εστιάζουν.
– Κρατήστε το πηγούνι σας παράλληλα με το έδαφος. Όταν περπατάμε με το κεφάλι κάτω, πιέζουμε τον αυχένα μας.
– Κουνήστε τους ώμους σας και χαλαρώστε τους, γέρνοντάς τους ελαφρά προς τα πίσω. Αυτό θα σας βοηθήσει να απελευθερώσετε την ένταση.
2. Μετρήστε τα βήματά σας
Η έρευνα αποδεικνύει ότι όσοι φορούν βηματομετρητή, κάνουν περίπου 2.000 περισσότερα βήματα την ημέρα. Υπάρχουν και εφαρμογές που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό.
3. Εστιάστε τα μάτια σας στον ορίζοντα
Όταν το κεφάλι σας είναι ψηλά, το στήθος σας ανοίγει και παίρνετε βαθύτερες αναπνοές.
4. Κρατήστε ίσιο το σώμα σας
Διατηρήστε τα αυτιά και τους ώμους σας σε ευθεία με τους γλουτούς σας για να ενεργοποιήσετε τον κορμό σας. Το να στεκόμαστε ίσια έχει κι άλλα οφέλη. Αν προσέχετε τη στάση του σώματός σας, θα δείχνετε λεπτότεροι και νεότεροι και μπορεί να νιώσετε και περισσότερη ενέργεια.
5. Τα χέρια σας μια χαλαρή γροθιά
Αν έχετε τα χέρια σας με ανοιχτές παλάμες, σπαταλάτε ενέργεια που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε στο περπάτημά σας. Αφήστε τα χαλαρά και αυτά αυτόματα θα κλείσουν λίγο.
6. Κρατήστε το βήμα σας μικρό
Τα μεγαλύτερα βήματα δημιουργούν μεγαλύτερους κραδασμούς στο βάδισμά σας, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα τραυματισμού.
www.health.com