Άγχος: 6 άγνωστες, δυσάρεστες αλλαγές που προκαλεί στο σώμα σου
Aς πούμε ότι το άγχος έχει μία ανοδική τάση. Ακόμα και εκείνοι που ήταν ζεν, η καραντίνα και η μετά- Covid 19 εποχή έχει προκαλέσει σε όλους μας μία αναταραχή.
Είναι οκ να νιώθεις στρες, αλλά μέχρι ενός σημείου. Λειτουργεί σαν μηχανισμός επιβίωσης και ο εγκέφαλος ενημερώνει το υπόλοιπο σώμα για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Παρ’ όλα αυτά, η καθημερινότητα σού δίνει πολλούς λόγους για να νιώθεις άγχος και να κάνεις το σώμα σου να παράγει συνέχεια αδρεναλίνη. Πράγμα όμως που δεν είναι καλό, ούτε για την ψυχική αλλά ούτε και για τη σωματική σου υγεία. Ξέρεις πολύ καλά ότι το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους. Επειδή όμως δεν είναι πάντα εύκολο να αντιληφθείς πότε το άγχος έχει φτάσει στο σώμα σου, οι παρακάτω ενδείξεις σε προειδοποιούν.
Αν έχεις γεμίσει σπυράκια λίγο πριν από ένα σημαντικό meeting, ήταν δώρο από το άγχος σου. «Όταν νιώθεις φουλ στρεσαρισμένη, απελευθερώνεται πολλή κορτιζόλη και στη συνέχεια και άλλες ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη. Αυτή, με τη σειρά της, οδηγεί σε μαύρα στίγμα, μπλοκαρισμένους πόρους και λιπαρό δέρμα», εξηγεί η δερματολόγος Sapna Palep.
Το άγχος λεπταίνει την τρίχα
Η αυξημένη λιπαρότητα δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα, αλλά και τα μαλλιά σου. Εκτός από δερματίτιδα, μπορεί να παρατηρήσεις ότι χάνεις τούφες και ότι η τρίχα λεπταίνει αισθητά.
Μυική ξηρότητα
Αν πονάει συνέχεια ο αυχένας σου και νιώθεις τους ώμους σου πιασμένους, το άγχος σίγουρα έχει μερίδιο ευθύνης. «Όταν στρεσάρεσαι, το διάφραγμα στενεύει και δεν μπορείς να αναπνεύσεις σωστά. Προσπάθησε να πάρεις μικρές ανάσες που ξεκινούν από ψηλά, στους ώμους. Γενικώς, κάνε focus στη σωστή αναπνοή ξεκινώντας από τις μικρές και ρηχές, και κατάληξε στις βαθιές και μεγάλες», τονίζει ο χειροπρακτικός Michael Hobbs.
Καμία διάθεση για σεξ
Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι η απώλεια της ερωτικής επιθυμίας σχετίζεται με το άγχος σου. «Κλασικό φαινόμενο που έφερε η πανδημία. Το σώμα δεν καταλαβαίνει τη διαφορά μεταξύ του κορονοϊού και πότε κινδυνεύεις από την επίθεση από αρκούδα. Για τον οργανισμό, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο», λέει η κλινική ψυχολόγος Δρ. Britney Blair.
Το άγχος αλλάζει τον κύκλο σου
Ο υποθάλαμος, που βρίσκεται στον εγκέφαλο, ελέγχει τις ορμόνες στις ωοθήκες σου και τη μήτρα μέσα από το ενδοκρινολογικό σύστημα. Όταν το άγχος είναι σε υψηλά επίπεδα, σταματάς να παράγεις τις ορμόνες τις γονιμότητας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η περίοδός σου καθυστερεί, έρχεται πρόωρα ή δεν έρχεται καθόλου.
Τρίζεις τα δόντια σου
Αν έχεις κοιμηθεί στο ίδιο δωμάτιο με άνθρωπο που τρίζει τα δόντια του, ξέρεις. Είναι κλασικός τρόπος εκδήλωσης του άγχους, αλλά με όχι καλά αποτελέσματα για τα δόντια, το σαγόνι ή τους πιθανούς πονοκεφάλους σου.
ladylike.gr