Μπορώ να χρησιμοποιήσω το περσινό αντηλιακό μου;
unsplash
Yπάρχουν οι τσάντες μας και η τσάντα παραλίας. Για το ρόλο της δεύτερης (aka τσάντα παραλίας) συνήθως επιλέγουμε μία, την πιο/ από τις πιο μεγάλες και άνετες τσάντες που χωρούν να αποθηκεύσουμε τα πάντα- όλα όσα αφορούν δηλαδή, μία εξόρμηση (ανεξαρτήτως ημερών και ωρών) στην παραλία: Μαγιό, παρεό, πετσέτες, νεσεσέρ και φυσικά το αντηλιακό. Για την ακρίβεια, πολλά αντηλιακά.
Είναι η τσάντα που μπαίνει στην ντουλάπα τέλη Αυγούστου/ αρχές Σεπτέμβρη (θεωρητικά πάντα) και βγαίνει ξανά, αρχές του επόμενου καλοκαιριού, «γεμάτη» από πράγματα. Και κάπου εκεί- στην επάνοδό της, τη νέα χρονιά- το ερώτημα που τίθεται είναι ένα: «Τι κάνω με το περσινό αντηλιακό μου; Μπορώ να το χρησιμοποιήσω με ασφάλεια; Μήπως να τελειώσω πρώτα αυτό και έπειτα να αγοράσω ένα καινούργιο για φέτος; Χαλάει το αντηλιακό;» Οι σκέψεις εύλογες και πολλές, δεδομένου πως σε κανέναν δεν αρέσει να πετάει κάτι που έχει αγοράσει και έχει βολευτεί. Ποια είναι η απάντηση όμως;
Μπορώ να χρησιμοποιήσω το περσινό αντηλιακό μου;
Όπως έχω ξαναπεί, τα αντηλιακά, όπως και τα καλλυντικά μας, όπως και γενικά πολλά πράγματα σ’ αυτή τη ζωή έχουν ημερομηνία λήξης. Συνήθως τα αντηλιακά έχουν πάνω στη συσκευασία τους το χαρακτηριστικό σύμβολο -αναζήτησε ένα βαζάκι με ένα νούμερο δίπλα- που δείχνει τη διάρκεια ζωής τους μετά το άνοιγμά τους. Οπότε, αν στην ένδειξη δεις τον αριθμό 12 καταλαβαίνεις πως αυτά τα αντηλιακά έχουν διάρκεια ζωής ένα έτος. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ΟΧΙ, δεν μπορείς να χρησιμοποιείς το περσινό, ανοιγμένο αντηλιακό σου, καθώς, μετά το πέρασμα αυτής της ημερομηνίας, γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό, γεγονός που σημαίνει πως οι πιθανότητες ηλιακών εγκαυμάτων, εμφάνισης καφέ κηλίδων και ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος είναι αυξημένες.
Επίσης, όταν ανοίξεις το αντηλιακό σου είναι σίγουρο ότι θα έχει μείνει από την προηγούμενη χρονιά λίγη άμμος, κάποια σκόνη που σημαίνει ότι παρά το διάστημα που δεν έχει χρησιμοποιηθεί μπορεί η σύνθεσή του να έχει αλλοιωθεί.
Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα αντηλιακά έχουν σχεδιαστεί για να διαρκούν περίπου τρία χρόνια αν δεν έχουν ανοιχτεί και φυλάσσονται σε σκιερό μέρος, σύμφωνα με τους δερματολόγους. Βέβαια, υπάρχει περίπτωση ένα αντηλιακό να θεωρηθεί ακατάλληλο ακόμη κι αν δεν έχει περάσει επισήμως η ημερομηνία λήξης του, όπως όταν αποθηκεύεται σε ένα μέρος με αρκετά υψηλή θερμοκρασία ή σε ένα σημείο που το «βλέπει» συνέχεια ο ήλιος, π.χ δίπλα στο παράθυρο, στο αυτοκίνητο ή στην παραλία.
ladylike.gr