Έργα υποδομής οι νέες λιμνοδεξαμενές στην Κεφαλονιά, τονίζει στον COSMOS 96,5 ο Κουρής
Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 και στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», φιλοξενήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου Σωτήρης Κουρής για το έργο:
«Ωρίμανση μελετών εγγειοβελτιωτικών έργων, λιμνοδεξαμενών, ομβροδεξαμενών και δικτύων άρδευσης για τις Π.Ε. Κέρκυρας, Π.Ε. Κεφαλονιάς και Π.Ε. Ζακύνθου»που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» Το κόστος της πράξης ανέρχεται στις 620.000 ευρώ και αφορά την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Για την Κεφαλονιά περιλαμβάνονται μελέτες για δύο Λιμνοδεξαμενές σε Κατελειό και Λυχνιά Ληξουρίου.
«Τις μελέτες τις εντάξαμε για να τις ωριμάσουμε» ανέφερε ο κ. Κουρής και αναφέρθηκε στον τρόπο χειρισμού του συγκεκριμένου έργου: «Από την αρχή που παρέλαβα πήγα στο Υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας, βρήκα όλες τις μελέτες που είχε κάνει το Υπουργείο για όλα τα ιόνια από το 1995 και μετά, πήρα αντίγραφα, είδαμε ποιες έχουν την δυνατότητα να γίνουν ουσιαστικά έργα, άλλες τις βάλαμε στο «Αντώνης Τρίτσης» που ήδη εντάχθηκαν, όπως είναι η Φιολίτη στην Ζάκυνθο, οι δύο λιμνοδεξαμενές της Κεφαλονιάς και η Ρεκίνι στην Κέρκυρα και συν χρήματα για να φτιάξουμε καινούριες ομβροδεξαμενές μικρές, για να μπορούμε να τις εντάξουμε σε έργα που έρχονται.
Οι 620 χιλιάδες ευρώ αφορούν τις μελέτες, τα έργα θα είναι μεγάλα, πχ η λιμνοδεξαμενή του Κατελειού φτάνει τα 4,5 εκατομμύρια μαζί με το δίκτυο. Είναι έργα μεγάλα, υποδομής και πρέπει να γίνουν.
Πρέπει πλέον τα νερά που χύνονται στη θάλασσα να τα μαζέψουμε, η με μεγάλες λιμνοδεξαμενές ,η με μικρές.
Κάνουμε ένα σχεδιασμό πάνω σε κόμπακτ ομβροδεξαμενές, διότι ήδη τρέχει ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής οικονομίας που η προκήρυξη του λήγει τον Μάιο για εντάξεις έργων ομβροδεξαμενών και δικτύων που μπορούν να καταθέσουν προτάσεις οι Περιφέρειες και οι Δήμοι. Και σ αυτό θα καταθέσουμε προτάσεις και στο επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027. Ετοιμάζουμε τώρα τις μελέτες. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε απόλυτη συνεργασία με όλους τους Δήμους, επισκέπτομαι όλους τους δημάρχους αυτή τη περίοδο, διότι ένα μεγάλο μέρος του πρωτογενούς τομέα το έχουν οι Δήμοι.»
Ο κ. Κουρής αναφέρθηκε και στην αγροτική οδοποιία την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική και η οποία είναι καθαρά θέμα Δήμων. Ενημέρωσε ότι αρκετοί Δήμοι της Περιφέρειας έχουν εντάξει ήδη προγράμματα αγροτικών δρόμων στο «Αντώνης Τρίτσης», αλλά τρέχει και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μία πρόταση που λήγει τέλος Μαρτίου και έχει ενημερώσει όλους τους Δημάρχους για να καταθέσουν προτάσεις έως και 500.00 ευρώ για αγροτικούς δρόμους. Δήλωσε ότι η Περιφέρεια πάντα στηρίζει τους Δημάρχους ουσιαστικά, τεχνικά, με ενημερώσεις είτε μέσω του Υπουργείου που ο ίδιος έχει άμεση επαφή για την ένταξη έργων.
Πρόγραμμα εξηλεκτρισμού
Αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα εξηλεκτρισμού το οποίο πάει πολύ καλά, όπως είπε, ήδη έχει συσταθεί η Επιτροπή Εξηλεκτρισμού στην Λευκάδα και συστήνεται τώρα η Επιτροπή Εξηλεκτρισμού στην Κεφαλονιά, η οποία θα αναλάβει σε συνεργασία με την ΔΕΗ που θα κάνει τις μελέτες, να προχωρήσει την όλη διαδικασία με τους κτηνοτρόφους. Στην Κεφαλονιά έχουν κατατεθεί 70 προτάσεις.
Καταφύγιο αδέσποτων
Για τα αδέσποτα ζώα ενημέρωσε ότι αναγκάστηκε να βγάλει απόφαση για Κεφαλονιά ,Ζάκυνθο και τώρα για Κέρκυρα για να πιεστούν οι Δήμοι να δημιουργήσουν τις νόμιμες δομές με τον κτηνίατρο τους, με στεγασμένους χώρους για τα ζώα ,βιολογικό καθαρισμό, για να προστατευτεί και η δημόσια υγεία, αλλά και τα ζώα. Ο Δήμος Αργοστολίου όπως ανέφερε έχει κάνει την μελέτη. Για το καταφύγιο στο Αργοστόλι είπε ότι δεν το έκλεισε ,απλώς δεν έδωσε την δυνατότητα να φιλοξενηθούν άλλα ζώα, γιατί ήταν ήδη υπεράριθμα και από την στιγμή που δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης, θα πρέπει να περάσουν σε μια νόμιμη και επαρκή δομή.
Πρωτογενής τομέας
Στο ερώτημα αν υφίστανται προβλήματα στον πρωτογενή τομέα, απάντησε ότι υπάρχουν, σε ένα μεγάλο ποσοστό υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες, στάνες η καταλύματα ζώων που είναι εγκατεστημένες μέσα σε ρέματα και πρέπει να μετεγκατασταθούν και να φτιάξουν σωστές μονάδες. Η Περιφέρεια θα τους στηρίξει για να κάνουν τις πρέπουσες αδειοδοτήσεις και να τους χρηματοδοτήσει στην συνέχεια για να φτιάξουν τις σωστές μονάδες τους. Το επόμενο θέμα αφορά την προώθηση των τοπικών προϊόντων ήδη κάνουν ένα μεγάλο πρόγραμμα προώθησης των οίνων της Περιφέρειας 2.000.000 για 2 χρόνια σε Αμερική Καναδά και Αγγλία , το οποίο θεωρεί ότι θα έχει μεγάλη απήχηση, γιατί έχει γίνει πάρα πολύ καλός σχεδιασμός. Ενημέρωσε επίσης ότι με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα έχει γίνει πολύ καλή συνεργασία για να δουν πως θα προωθηθούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το τυρί και το κρέας.
Παρότρυνε τους πολίτες να καταθέτουν τα ερωτήματα τους και τις προτάσεις τους και ενημέρωσε ότι στις προθέσεις τους είναι να λειτουργήσουν το ΕΠΑΛ πρωτογενούς παραγωγής και να φτιάξουν και το Δημόσιο ΙΕΚ τυροκομίας και κτηνοτροφίας σε συνεργασία με την πρακτική Γεωργική Σχολή Παναγή Βαλλιάνου. Αυτό είναι στο πρόγραμμα της Περιφέρειας και ήδη το Υπουργείο το έχει δεχθεί από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και είναι σε αναμονή της απόφασης του Υπουργού για να ιδρυθεί. Μετά την ίδρυση η όλη υποδομή θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια και θα το λειτουργήσει ο ΕΛΓΟ Δήμητρα.
Ενημέρωσε επίσης για το Κέντρο ζωονόσων, φιδονόσων και δημόσιας υγιεινής το οποίο επεξεργάζονται για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το οποίο θα είναι ένα μεγάλο και ουσιαστικό κέντρο το οποίο μάλλον θα λειτουργήσει στο Αργοστόλι και θα υπάρχουν δομές σε κάθε λιμάνι και σε κάθε αεροδρόμιο για να ελέγχονται φυτά και ζώα που θα εξέρχονται και θα εισέρχονται. Το κέντρο αυτό θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2021-2027.
Κληθείς τέλος να καταθέσει την άποψη του για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» απάντησε ότι ήδη το χρησιμοποιεί.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.