Στο επίκεντρο το μέλλον του «Μεταξάτειου» κληροδοτήματος - Σωτήρης Κουρής στον COSMOS 96,5
Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή φιλοξενήθηκε ο περιφερειακός Σύμβουλος Σωτήρης Κουρής ο οποίος μίλησε για το «Μεταξάτειο» κληροδότημα και την φοιτητική εστία στην Λάσση Αργοστολίου.
«Μετά τη διαθήκη της Μαρίας Μεταξάτου το 1959, παρελήφθη από το 1960 από τα τρία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα , Πανεπιστήμιο Αθηνών , Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Σχολή καλών Τεχνών, για να το διαχειριστούν ως φοιτητική εστία, όπως όριζε η διαθέτιδα, για την στέγαση φοιτητών κατά προτίμηση Κεφαλλήνων και Κωνσταντινουπολιτών.
Η Μαρία Μεταξάτου ήταν από την Κωνσταντινούπολη και ο σύζυγος της Νικόλαος Μεταξάτος ήταν Κεφαλονίτης. Αυτό το κτήριο είναι Ιωάννου Δροσοπούλου και Λέλας Καραγιάννη γωνία κοντά στο Πεδίον του Άρεως, ένα παραδοσιακό ωραίο κτήριο. Έγινε το 1968 μία μελέτη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στοίχιζε η επισκευή του και η μετατροπή του σε φοιτητική εστία 3.280.000 δραχμές, όμως από τότε δεν έγινε τίποτα.
Στην συνέχεια παρουσιάζεται το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1977 να θέλει να το γκρεμίσει αλλάζοντας τους όρους της διαθήκης και να το μετατρέψει σε πολυκατοικία , δίνοντας το αντιπαροχή. Τότε επενέβησαν ο Διονύσης Κουγιανός τότε πρόεδρος της Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιώς και ο Αλέκος Καλαφάτης που ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Κεφαλλήνων φοιτητών «Μαρίνος Αντύπας» και έγινε ένσταση. Παραστάθηκαν όλοι οι Κεφαλονίτες, δύο βουλευτές ο Μεσσάρης, ο Γεράκης, ο Δήμαρχος Αργοστολίου Κοσμετάτος, Κεφαλονίτικα σωματεία της Αθήνας και κερδήθηκε το Δικαστήριο. Έκτοτε παραμένει σ αυτή την κατάσταση».
Οι ενέργειες που έχει κάνει ο ίδιος έως τώρα: «Εγώ έχω κάνει πολλές παραστάσεις, έχω πάει και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όταν ήταν Αντιπρύτανης ο κ. Ναπολέων Μαραβέγιας για να το διαχειριστούμε, γίνανε κάποιες προσπάθειες και το έχω φέρει και τρείς φορές στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να δούμε τι θα γίνει. Το έχω φέρει στην Περιφέρεια, γιατί είναι μία οντότητα που μπορεί να αναλάβει κατά την άποψη μου τον όλο συντονισμό της προσπάθειας. Το έχω φέρει και επί Σπύρου και επί Γαλιατσάτου και πέρσι στην σημερινή Περιφερειακή Αρχή της κ Κράτσα. Πρότεινα να γίνει μία επιτροπή από τα τρία ιδρύματα , την Περιφερειάρχη, την Αδελφότητα Κεφαλλήνων , την Ένωση Δήμων Κεφαλονιάς και τον κ. Μαραβέγια ο οποίος ήξερε το θέμα. Είπε η κ Περιφερειάρχης και βγάλαμε μία απόφαση ότι θα αναλάβει μόνη της το θέμα και τώρα κάνω μία επερώτηση στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο για το τι ενέργειες έχει κάνει μέχρι τώρα για αυτό το θέμα Και οι προηγούμενοι Περιφερειάρχες το θέμα του ¨Μεταξάτειου» κληροδοτήματος το είχαν δεχτεί ομόφωνα, αλλά καμία ενέργεια δεν είχε γίνει.
Εγώ δεν θα μείνω αδρανής , γιατί ενδιαφέρει όλους τους Κεφαλονίτες και το κτήριο ερημώνει και είχε γίνει και δύο φορές κατάληψη από αναρχικούς κλπ. Αυτή τη στιγμή δεν τελεί υπό κατάληψη, αλλά είναι ένα κτήριο που πρέπει να αξιοποιηθεί , μπορεί να γίνει μία φοιτητική εστία 80 θέσεων και να εξυπηρετήσει ογδόντα άπορους φοιτητές Κεφαλλήνες και Επτανήσιους και είναι και σε κεντρικότατο σημείο».
Στην ερώτηση πως ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών προέβη στην απόφαση να το δώσει αντιπαροχή σε αντίθεση με τους όρους της διαθήκης, απάντησε: «Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κάθε πρύτανης δεν σκέφτεται όπως εμείς που σκεφτόμαστε με την ψυχή και τη καρδιά μας αλλά σκέφτεται τεχνοκρατικά πως θα ξεπουλήσει αυτό που του έχουν αφήσει για το καλό του πανεπιστημίου του. Με το δικαστήριο όμως που έγινε έκλεισε αυτή η υπόθεση. Ήταν μεγάλη νίκη των Κεφαλλήνων που επενέβησαν τότε με τη πρωτοκαθεδρία του Διονύση Κουγιανού καταγόμενου εκ της Πυλάρου και πολιτικού μηχανικού. Από τότε έχει μείνει δυστυχώς στην ίδια κατάσταση».
Ο κ. Κουρής κατέθεσε την άποψη του για τον τρόπο αξιοποίησης του κληροδοτήματος:
«Η Περιφερειάρχης θα μας πει την Παρασκευή τι ενέργειες έχουν γίνει. Μπορεί η Περιφέρεια κατά την άποψη μου να συντονίσει τα τρία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και να αναλάβει και τη χρηματοδότηση αυτού του μεγάλου έργου σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Αττικής που μπορεί να χρηματοδοτήσει, γιατί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, δεν μπορεί να επέμβει στην Αθήνα.
Το να δώσει 2-3 εκ. η Περιφέρεια Αττικής με ένα τεράστιο πρόγραμμα που έχει δισεκατομμυρίων του τεχνικού της προγράμματος, πιστεύω ότι δεν είναι τίποτα για να αξιοποιηθεί ένα τέτοιο ίδρυμα, το οποίο πραγματικά είναι άξιο λόγου και θα δώσει μία οντότητα και στη φοιτητική ζωή των Κεφαλλήνων στην Αθήνα. Θα συνεχίσω αυτή την πρωτοβουλία».
Για την φοιτητική εστία στη Λάσση: «Η επόμενη κίνηση μου είναι για τη φοιτητική εστία στη Λάσση, την οποία είχα πάρει το 2011 από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητος που μου το είχε παραχωρήσει για 30 χρόνια, για να δημιουργήσω φοιτητική εστία. Είχαμε κάνει και μελέτη , είχαμε πάρει όλες τις άδειες , είχαμε προκηρύξει το έργο με 250 χιλιάδες ευρώ τότε, για να δημιουργηθούν δίκλινα δωμάτια με μπάνιο και να φτιαχτούν τα ηλεκτρολογικά , τα υδραυλικά και η στέγη. Προέκυψε μια δυσκολία με το Ελεγκτικό Συνέδριο , γιατί ζήτησε την οικοδομική άδεια του κτηρίου για να μας δώσει την άδεια και μέχρι να γίνει η όλη διαδικασία από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητος που είχε την οικοδομική άδεια, εγώ έφυγα από την Αντιπεριφέρεια. Ανέλαβε ο κ Δρακουλόγκωνας , δεν ξέρω τι δυσκολίες είχε, στην επερώτηση που είχα κάνει τότε ,είχε πει ότι θα το συνεχίσει, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα. Εγώ και σ αυτό θα επιμείνω για να δημιουργηθεί η φοιτητική εστία στο Αργοστόλι , η τόσο απαραίτητη».
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.