Μένουμε ΙΟΝΙΟ: Τι δημοκρατία μπορούμε να έχουμε χωρίς πολιτικό έλεγχο;

Μια απροκάλυπτη επίθεση στη Δημοκρατία και στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτέλεσε η Υπουργική απόφαση για το νέο πρότυπο κανονισμό λειτουργίας των Περιφερειακών Συμβουλίων, δηλαδή πώς θα συνεδριάζουν και τι θέματα θα εισάγονται προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη. Εν προκειμένω όμως δεν είναι απλώς μια αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά μια μεθόδευση αποφυγής του πολιτικού ελέγχου.
Η Κεντρική Κυβέρνηση, με μια αυταρχική υπουργική απόφαση και με συνοπτικές διαδικασίες, κατήργησε το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να καταθέτει επερωτήσεις και κατ’ επέκταση κατήργησε το δικαίωμα των πολιτών να ζητούν εξηγήσεις για να γνωρίζουν πώς ασκείται η εξουσία που επηρεάζει τη ζωή τους. Συνένοχη σε όλο αυτό είναι βέβαια και η ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδος) που γνωμοδότησε ΘΕΤΙΚΑ στο νέο πρότυπο κανονισμό χωρίς παρατηρήσεις στο άρθρο που καταργεί τις επερωτήσεις.
Τι μας λέει όμως αυτό; Ότι οι ίδιοι οι Περιφερειάρχες ΔΕΝ θέλουν να λογοδοτούν και να ενημερώνουν δημόσια και επιλέγουν να κρύβονται πίσω από τη «λογοδοσία», δηλαδή μια συνεδρίαση που γίνεται μια φορά το δίμηνο με δικαίωμα κάθε Περιφερειακός Σύμβουλος να θέτει ένα θέμα, με μέγιστο τα 10 θέματα (συνολικά). Και για να το εξηγήσουμε ακόμη πιο αναλυτικά εκεί που μέσα σε ένα δίμηνο θα μπορούσε μια παράταξη να έχει ρωτήσει 10 διαφορετικά θέματα, τώρα θα μπορεί να ρωτήσει 2(!) (αν είναι τυχερή και κληρωθούν και τα δύο!). Κι όμως αυτό το θεωρούν επαρκές!
Αναρωτιόμαστε λοιπόν: Ποιον ενοχλεί η αλήθεια;
- Ενοχλεί το γεγονός ότι θα ρωτούσαμε για την εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων στα νησιά μας;
- Ενοχλεί ότι θα φέρναμε στο φως τις καθυστερήσεις σε κρίσιμα έργα υποδομών;
- Ενοχλεί ότι θα αποκαλύπταμε την αδιαφορία του κράτους για τις ανάγκες των νησιωτών;
- Ενοχλεί να ρωτάμε πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα πρόληψης και θωράκισης από φυσικές καταστροφές;
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από προσχήματα. Αυτή η απόφαση δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε αθώα. Είναι μια ξεκάθαρη προσπάθεια φίμωσης, μια συνειδητή επιλογή συγκεντρωτισμού και καταστολής της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως διακοσμητικό θεσμό, χωρίς ουσιαστική αρμοδιότητα και χωρίς δικαίωμα ελέγχου. Μας θέλει άβουλους θεατές, χωρίς φωνή και χωρίς δύναμη.
Αλλά ας τους θυμίσουμε κάτι: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι το υποτελές όργανο της κεντρικής εξουσίας. Είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες, πιο κοντά στα προβλήματά τους και πιο κοντά στις λύσεις. Και κάτι ακόμη πολύ ουσιαστικό, το «ανταρτικό» να μην χαρακτηρίζει μόνο την προεκλογική περίοδο των Περιφερειακών Αρχών αλλά και την γενικότερη στάση τους στις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης.
Και όσο κι αν προσπαθούν να μας φιμώσουν, όσο κι αν θέλουν να μας καταστήσουν αόρατους, εμείς θα είμαστε εδώ. Θα συνεχίσουμε να μιλάμε, να διεκδικούμε και να ελέγχουμε. Γιατί αυτό είναι το χρέος μας. Και γιατί η δημοκρατία δεν καταργείται με υπουργικές αποφάσεις.
Η φωνή των πολιτών μέσα από τη φωνή της Αυτοδιοίκησης, δεν σβήνει, δεν καταργείται και δεν εκφοβίζεται.
Προτείνουμε αν η Περιφερειακή αρχή είναι όσο δημοκρατική όσο διατείνεται ότι είναι, εκτός από τα λόγια θέλουμε και πράξεις. Στην διαπαραταξιακή επιτροπή που θεσμοθετήσαμε έχουμε δηλώσει όλες οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων νήσων «παρόν» να απαντήσουμε στις αντιδημοκρατικές πρακτικές τις Κυβέρνησης με ακόμη περισσότερη δημοκρατία στον κανονισμό μας.
Εδώ οι τοποθετήσεις των Περιφερειακών Συμβούλων την παράταξης «Μένουμε ΙΟΝΙΟ»:
{https://www.youtube.com/watch?v=9D91bqBlYxs&feature=youtu.be/}