Προχωρά η εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα
Να προχωρήσει άμεσα η εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα συμφωνήθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών, Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Μιχελάκης, δόθηκαν στην ΚΕΔΕ 6+1 σημεία που αποτελούν ... βάση συζήτησης.
«Σε πρώτη φάση η ΚΕΔΕ αντιμετωπίζει το κείμενο αυτό θετικά. Έχουμε ζητήσει τις παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ και πιστεύω ότι μέχρι αύριο θα τις έχουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε την ερχόμενη εβδομάδα να κλείσουμε αυτό το σοβαρό θέμα» ανέφερε ο υπουργός.
Ο κ. Μιχελάκης δήλωσε ότι θα δοθεί λύση στο πρόβλημα της «χαοτικής» κατάστασης που επικρατεί στο ζήτημα των μετατάξεων στους δήμους και ότι θα προσφέρονται καλύτερες υπηρεσίες στον δημότη μέσα από τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών των δήμων.
Κ. Μητσοτάκης: «Πάντρεμα» προσφοράς και ζήτησης με βάση τις κενές θέσεις
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε ότι αναμένονται συγκεκριμένες παρατηρήσεις και ότι ευελπιστεί ότι η διαδικασία θα μπορέσει να ξεκινήσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η διαδικασία θα έχει και έναν πιλοτικό χαρακτήρα: «προσβλέπουμε ότι στο μέλλον όλες οι μετακινήσεις προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα γίνονται με αυτή τη λογική: θα υπάρχει δηλαδή ένα "πάντρεμα" προσφοράς και ζήτησης με βάση τις κενές θέσεις, αλλά και το πλεονάζον προσωπικό».
Σύμφωνα με τον υπουργό, με αυτό τον τρόπο θα λάβει τέλος ένα σύστημα μετατάξεων και αποσπάσεων το οποίο τελικά καταλήγει να είναι ένα σύστημα προσωπικών διευθετήσεων.
Από πλευράς του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, δήλωσε ότι στη συνάντηση συμφωνήθηκε να προχωρήσει άμεσα η πρόταση για τη διαδημοτική εθελοντική κινητικότητα, που ήταν ένα πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο θα τελειώσουμε μία για πάντα αυτές τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που ένας υπάλληλος από έναν δήμο για να πάει στον άλλον ήθελε 14 μήνες» τόνισε.
Κατά τον κ. Ασκούνη, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες, τις οποίες η ΚΕΔΕ θα επεξεργαστεί και «αν είναι δυνατόν και αύριο» θα δοθούν οι σχετικές παρατηρήσεις στα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα από αυτήν την διαδικασία αν επιλύσουμε προβλήματα στους δήμους που έχουν πλεονάζον προσωπικό σε σχέση με τους δήμους που έχουν μεγάλη έλλειψη προσωπικού, δεδομένου ότι μέχρι το 2016 απαγορεύονται οι προσλήψεις» κατέληξε ο κ. Ασκούνης.
Για ανάγκη σχεδίου, σοβαρότητας και ευρύτατων συναινέσεων, προκειμένου να υπάρξουν βαθιές τομές στους δήμους και στη ζωή των πολιτών έκανε λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης.
Καθεστώς διαθεσιμότητας για ένα μήνα - επανατοποθετήσεις, όχι απολύσεις
Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η εθελοντική κινητικότητα αποτελεί έναν τρόπο εξορθολογισμού της κατανομής του ανθρώπινου δυναμικού στους ΟΤΑ, που θα εξισορροπήσει τις πραγματικές ανάγκες των δήμων για εξειδικευμένο προσωπικό με τις πραγματικές προτιμήσεις τόπου και αντικειμένου εργασίας του υπαλλήλου.
- Βασικές προϋποθέσεις για την κινητικότητα είναι οι εξής:
- Βεβαίωση ύπαρξης πιστώσεων από κάθε δήμο υποδοχής, με απόφαση δημάρχου και Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
- Έγκριση από τον υπουργό Εσωτερικών των αιτιολογημένων αιτημάτων των φορέων υποδοχής για κάλυψη ή/ και σύσταση θέσεων ανά κατηγορία, κλάδο ή/και ειδικότητα, σύμφωνα με τις ανάγκες τους (με υπογραφή δημάρχου φορέα υποδοχής).
- Υποβολή στον υπουργό Εσωτερικών του πίνακα θέσεων ανά κατηγορία, κλάδο ή/και ειδικότητα, που δύναται να καταργηθούν στην περίπτωση μετάταξης προσωπικού του φορέα προέλευσης (με υπογραφή δημάρχου φορέα προέλευσης).
- Τήρηση αποκλειστικής προθεσμίας υποβολής των ως άνω αιτημάτων και εκθέσεων στον υπουργό Εσωτερικών.
- Διαθεσιμότητα ενός, περίπου, μήνα, ως συνέπεια της κατάργησης της θέσης τους, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης των πινάκων κατάταξης από το ΑΣΕΠ και λήξη την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης τοποθέτησης από τον υπουργό Εσωτερικών.
- Προσδιορισμός με ΚΥΑ υπουργείου Εσωτερικών και υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ, της μοριοδότησης γενικών και ειδικών κριτηρίων.
Όπως επισημαίνεται, η κινητικότητα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε απόλυση. Για χρονικό διάστημα περίπου ενός μήνα οι υπάλληλοι θα ενταχθούν στο καθεστώς διαθεσιμότητας, έτσι ώστε να προσμετρηθούν στην κινητικότητα του 2013, ωστόσο δεν πρόκειται να απολυθούν, αλλά να επανατοποθετηθούν. Επίσης, διευκρινίζεται ότι στη διαθεσιμότητα εντάσσονται μόνο οι υπάλληλοι που επιβεβαιωμένα θα μετακινηθούν από δήμο σε δήμο.
Στην ΚΕΔΕ για έκφραση γνώμης το σχέδιο νόμου για τα θεσμικά ζητήματα
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποσταλεί στην ΚΕΔΕ για έκφραση γνώμης, από το υπουργείο Εσωτερικών, το σχέδιο νόμου για τα θεσμικά ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στο αρχικό σχέδιο νόμου, που είχε αποσταλεί στην ΚΕΔΕ πριν από ένα μήνα, η Ένωση είχε φέρει αντίρρηση στις διατάξεις που αφορούσαν αλλαγές στον εκλογικό νόμο, στο χωροταξικό και στον θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη.
Κατά τη συνεδρίαση, ο Κ. Ασκούνης σημείωσε πως στο νέο νομοσχέδιο, που βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, δεν θα συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις για αλλαγές στην εκλογικό νόμο, ενώ σε ό,τι αφορά το χωροταξικό θα συμπεριλαμβάνεται μόνο ο διαχωρισμός δήμων σε Ρόδο, Σάμο, Λέσβο, Κεφαλονιά, Κέρκυρα.
Πηγή : naftemporiki.gr