Έτοιμος ο νέος ΚΟΚ: Πότε οι οδηγοί θα χάνουν το δίπλωμα οδήγησης για 7 χρόνια
Aλλαγές έρχονται για τα μηχανάκια με το νέο ΚΟΚ και τη διήθηση, καθώς αυτή θα επιτρέπεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αλλάζουν τα όρια ταχύτητα μέσα στις πόλεις. Στον οδηγό τα πρόστιμα και όχι στο αυτοκίνητο.
Μεγάλες αλλαγές φένει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι παραδιάσεις του «κόκκινου», οι οδηγοί μπορεί να χάνουν το δίπλωμα οδήγησης για 7 χρόνια και μάλιστα θα πρέπει να δώσουν ξανά εξετάσεις για να οδηγήσουν αυτοκίνητο. Αλλαγές έρχονται για τα μηχανάκια και τη διήθηση, καθώς αυτή θα επιτρέπεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Οι ποινές αφορούν κυρίως στον οδηγό (χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση άδειας οδήγησης, βαθμοί ποινής ΣΕΣΟ) και όχι στο όχημα (αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας), καθώς αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται από περισσότερους από έναν οδηγούς.
Οι ποινές πρέπει να είναι ανάλογες των παραβάσεων και κατατάσσονται ως προς την επικινδυνότητά τους σε:
- αυτές που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα (π.χ. η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η υπερβολική ταχύτητα ή η αντικανονική προσπέραση, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ).
- λιγότερο επικίνδυνες παραβάσεις (π.χ. παράνομη στάθμευση και διοικητικές παραβάσεις, όπως η οδήγηση χωρίς ο οδηγός να φέρει μαζί του τα νόμιμα έγγραφα).
Επιπλέον, προβλέπεται κλιμάκωση των ποινών για τους οδηγούς που υποπίπτουν συχνά σε παραβάσεις.
Στο ίδιο πνεύμα, ορίζεται ο τρόπος πληρωμής των προστίμων έτσι ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία αποπληρωμής τους χωρίς σύνθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Ιδιαίτερη μέριμνα αποδίδεται στην επιβολή ποινών και την είσπραξη προστίμων για παραβάσεις επαγγελματιών οδηγών άλλων χωρών, με επιτόπου ολοκλήρωση της διαδικασίας στο σημείο ελέγχου και καταγραφής της παράβασης.
Παράλληλα, προσδοκάται ότι η μείωση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας των οχημάτων εντός κατοικημένων περιοχών από τα 50 χλμ/ώρα στα 30 χλμ/ώρα (εκτός αν ορίζεται αλλιώς με ειδική σήμανση) θα επιφέρει σημαντική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στις αστικές περιοχές, εκεί όπου παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία ευπαθών χρηστών της οδού (πεζοί, ποδήλατα, ΕΠΗΟ, μοτοσικλέτες) και καταγράφονται τα περισσότερα ατυχήματα.
Διευκρινίζεται ότι σε μονόδρομους στους οποίους υπάρχουν δύο τουλάχιστον λωρίδες κυκλοφορίας διαχωριζόμενες με κατά μήκος διαγραμμίσεις και σε οδούς διπλής κατεύθυνσης, μέσα στις κατοικημένες περιοχές, διατηρείται το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των 50 χιλιομέτρων την ώρα, εκτός αν άλλως ορίζεται με ειδική σήμανση.
Τέλος, ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τους ευάλωτους χρήστες της οδού (πεζοί, μεταφορά παιδιών, κ.λπ.), οι οποίοι έχουν αυξημένες ανάγκες ασφάλειας που πρέπει να καλύπτονται από ειδικές ρυθμίσεις.
Συνοπτικά, τα βασικά σημεία στο Σχέδιο Νόμου «Νέο Κυρωτικό Πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και Λοιπές Διατάξεις για την Ασφαλή Κινητικότητα», συνοψίζονται στα εξής:
Ο εξορθολογισμός των ποινών και η κατηγοριοποίηση των παραβάσεων ανάλογα με την επικινδυνότητα, καθώς και η επιβολή κυρώσεων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις και ενισχύουν τον αποτρεπτικό χαρακτήρα τους.
Η κατηγοριοποίηση των παραβάσεων σε τρεις βασικές κατηγορίες καθιστά το κυρωτικό πλαίσιο ρεαλιστικότερο και ευκολότερα εφαρμόσιμο από τα όργανα ελέγχου και πιο κατανοητό από τους πολίτες.
Για τις σοβαρότερες παραβάσεις που αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων τίθενται αποτρεπτικές κυρώσεις (πρόστιμα και διοικητικά μέτρα) προκειμένου να περιοριστούν δραστικά.
Η θέσπιση της υποτροπιάζουσας παραβατικής και αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς και η αυστηροποίηση - κλιμάκωση του κυρωτικού πλαισίου για την αποτροπή τους αποσκοπεί στη βελτίωση της ασφαλούς οδικής συμπεριφοράς.
Η απενοχοποίηση του οχήματος (δεν αφαιρούνται τα στοιχεία του οχήματος) για παραβάσεις που αφορούν σε επικίνδυνες οδηγικές συμπεριφορές για τις οποίες πλέον τιμωρείται μόνο ο παραβάτης οδηγός (χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση άδειας οδήγησης, βαθμοί ποινής ΣΕΣΟ).
Η μείωση της ανώτατης ταχύτητας κίνησης εντός του αστικού ιστού και σε οδούς γειτονιάς στα 30 χλμ/ώρα, υπό τις ειδικές προϋποθέσεις που προβλέπονται κατά περίπτωση.
Η διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης αστικής κινητικότητας μέσω της μείωσης της ταχύτητας ενισχύεται με την παραχώρηση ζωτικού χώρου σε οχήματα μικροκινητικότητας και μηχανοκίνητα δίκυκλα στην κυκλοφορία και τη στάθμευση (κανόνες για υπό όρους διήθηση, χώρος αναμονής στις διασταυρώσεις, πρόβλεψη χώρων στάθμευσης).
Συνδυαστικά με το ανωτέρω, αυστηροποιείται το κυρωτικό πλαίσιο για τα οχήματα μικροκινητικότητας και τα μηχανοκίνητα δίκυκλα, καθώς η χρήση του κράνους και η τήρηση των ορίων ταχύτητας είναι αδιαπραγμάτευτα και τιμωρούνται αυστηρά.
Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη διεύρυνση της δυνατότητας αξιοποίησης τεχνικών ή ηλεκτρονικών μέσων για τη διαπίστωση των παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (κάμερες στα λεωφορεία).
Το διάστημα της δημόσιας διαβούλευσης ορίστηκε σε τρεις εβδομάδες.
Άρθρο 17 - Τι αλλάζει με τα μηχανάκια
Επιτρεπτή αλλαγή λωρίδας και κίνηση μοτοποδηλάτων και μοτοσυκλετών σε πυκνή κυκλοφορία, κατηγορίες παραβάσεων και κυρώσεις για μη επιτρεπτό προσπέρασμα, κίνηση σε στοίχους, κίνηση μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών σε πυκνή κυκλοφορία – Τροποποίηση παρ. 9 και αντικατάσταση παρ. 11 άρθρου 17 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 9 του άρθρου 17 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί προσπεράσματος – κυκλοφορίας σε στοίχους, αντικαθίσταται ως εξής:
«9. Αν η πυκνότητα της κυκλοφορίας είναι τέτοια ώστε τα οχήματα να καταλαμβάνουν ολόκληρο το πλάτος του οδοστρώματος προς την κατεύθυνση της κυκλοφορίας και κινούνται με την ταχύτητα του προπορευόμενου αυτών οχήματος, επιτρέπονται:
α) η αλλαγή λωρίδας μόνο προκειμένου το όχημα να στρίψει δεξιά ή αριστερά ή να σταθμεύσει,
β) η κίνηση μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών μεταξύ των λωρίδων κυκλοφορίας της ίδιας κατεύθυνσης (διήθηση) σε οδούς με τουλάχιστον δύο (2) λωρίδες κυκλοφορίας κατά κατεύθυνση, αν η ταχύτητά τους δεν υπερβαίνει τα τριάντα (30) χιλιόμετρα την ώρα και
βα) τα λοιπά οχήματα είναι ακινητοποιημένα ή
ββ) η ταχύτητα αυτών είναι μικρότερη της ταχύτητας της διήθησης.
Κατά τη διενέργεια της διήθησης οι οδηγοί μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών παραχωρούν προτεραιότητα, τηρούν ασφαλή πλευρική απόσταση από τα υπόλοιπα οχήματα, μειώνουν ταχύτητα και ακινητοποιούνται, αν είναι αναγκαίο για την αποφυγή ατυχήματος και κάθε κινδύνου για τους υπόλοιπους οδηγούς ή πεζούς.».
Τα όρια ταχύτητας
Στην παρ. 1 του άρθρου 20 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί ορίων ταχύτητας, προστίθενται δεύτερο και τρίτο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των αυτοκινήτων οχημάτων, μέσα στις κατοικημένες περιοχές, ορίζεται σε 50 χιλιόμετρα την ώρα, εκτός αν άλλως ορίζεται με ειδική σήμανση. Από την 1η Νοεμβρίου 2025 το όριο αυτό ορίζεται σε τριάντα (30) χιλιόμετρα την ώρα, εκτός αν άλλως ορίζεται με ειδική σήμανση. Σε μονόδρομους στους οποίους υπάρχουν δύο (2) τουλάχιστον λωρίδες κυκλοφορίας διαχωριζόμενες με κατά μήκος διαγραμμίσεις και σε οδούς διπλής κατεύθυνσης, μέσα στις κατοικημένες περιοχές, διατηρείται το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των πενήντα (50) χιλιομέτρων την ώρα, εκτός αν άλλως ορίζεται με ειδική σήμανση.».
Στην παρ. 3 του άρθρου 20 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
Η παρ. 6 του άρθρου 20 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Με βάση μελέτες που έχουν εκπονηθεί ή εγκριθεί από ή για λογαριασμό των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών και με απόφαση του οικείου Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου και μετά από έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σύμφωνα με τις διαδικασίες της παρ. 1 του άρθρου 52 του παρόντος Κώδικα, δύναται να καθορίζονται και να μεταβάλλονται τα ανώτατα όρια ταχύτητας στις οδούς για τις οποίες έχουν την αρμοδιότητα επίβλεψης και συντήρησης. Τα όρια αυτά πρέπει να είναι κατώτερα των ανωτάτων ορίων που προβλέπονται στην παρ. 2 του παρόντος. Ειδικά στις περιπτώσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του δευτέρου εδαφίου της παρ. 1, τα όρια της παρούσας μπορούν να ανέρχονται έως και τα πενήντα (50) χιλιόμετρα την ώρα.».
Στην παρ. 7 του άρθρου 20 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, αα) οι λέξεις «Ειδικά για τους αυτοκινητοδρόμους, τους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και το πρωτεύον εθνικό οδικό δίκτυο, όπως αυτό ορίζεται» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Για τους αυτοκινητοδρόμους, όπως ορίζονται», αβ) μετά από τις λέξεις «από μελέτη και» διαγράφεται η λέξη «μόνο», β) το τελευταίο εδάφιο διαγράφεται και η παρ. 7 διαμορφώνεται ως εξής:
«7. Για τους αυτοκινητοδρόμους, όπως ορίζονται με τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, τα όρια ταχύτητας, εκτός των ανωτάτων επιτρεπόμενων ορίων, που προβλέπονται από το άρθρο αυτό, καθορίζονται και μεταβάλλονται ύστερα από μελέτη και με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.».
Στο άρθρο 20 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, προστίθεται παρ. 7Α ως εξής:
«7Α. Για τις οδούς ταχείας κυκλοφορίας και το πρωτεύον εθνικό οδικό δίκτυο, όπως αυτό ορίζεται με τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, τα όρια ταχύτητας, εκτός των ανωτάτων επιτρεπόμενων ορίων του παρόντος, καθορίζονται και μεταβάλλονται ύστερα από μελέτη των τεχνικών υπηρεσιών των φορέων που έχουν την αρμοδιότητα συντήρησης των οδών αυτών και μετά από έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 52. Τα όρια ταχύτητας που ορίζονται στις αποφάσεις που εκδίδονται σύμφωνα με την παρούσα και τις παρ. 6 και 7 εφαρμόζονται από την τοποθέτηση των προβλεπόμενων πινακίδων στις ανωτέρω οδούς.».
Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 11 του άρθρου 20 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, μετά από τις λέξεις «Προστασίας του Πολίτη» προστίθενται οι λέξεις «, Ψηφιακής Διακυβέρνησης» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 11 διαμορφώνεται ως εξής:
«11. Ο έλεγχος της ταχύτητας των οδικών οχημάτων μπορεί να γίνεται από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές και με ειδικές συσκευές. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές των ειδικών αυτών συσκευών ως και κάθε άλλη λεπτομέρεια αναγκαία για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.».
Η παρ. 12 του άρθρου 20 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, περί ορίων ταχύτητας, αντικαθίσταται ως εξής:
«12. α) Η παράβαση της υπέρβασης του ανώτατου ορίου ταχύτητας έως είκοσι (20) χιλιόμετρα την ώρα, κατατάσσεται στην κατηγορία Ε2-Α.
β) Η παράβαση της υπέρβασης του ανώτατου ορίου ταχύτητας πάνω από είκοσι (20) χιλιόμετρα την ώρα έως και τριάντα (30) χιλιόμετρα την ώρα, κατατάσσεται στην κατηγορία Ε2-Β.
γ) Η παράβαση της υπέρβασης του ανώτατου ορίου ταχύτητας πάνω από τριάντα (30) χιλιόμετρα την ώρα έως και πενήντα (50) χιλιόμετρα την ώρα κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Β.
δ) Η παράβαση της υπέρβασης του ανώτατου ορίου ταχύτητας πάνω από πενήντα (50) χιλιόμετρα την ώρα κατατάσσεται στην κατηγορία Ε4 και στον παραβάτη επιβάλλονται διοικητικό πρόστιμο επτακοσίων (700) ευρώ και το διοικητικό μέτρο της επιτόπου αφαίρεσης της άδειας οδήγησης για τριάντα (30) ημέρες.
ε) Η παράβαση της κίνησης οχημάτων στους αυτοκινητόδρομους με ταχύτητα πάνω από εκατόν πενήντα (150) χιλιόμετρα την ώρα κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Β.
στ) Η παράβαση της κίνησης οχημάτων στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα πάνω από εκατόν τριάντα (130) χιλιόμετρα την ώρα κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Β
ζ) Η παράβαση της κίνησης οχημάτων στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο με ταχύτητα πάνω από εκατόν είκοσι (120) χιλιόμετρα την ώρα κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Β.
η) Η παράβαση της οδήγησης με ταχύτητα κατώτερη του ελάχιστου επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας και η παράβαση της παρ. 9 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α.».
«Άρθρο 107
Υποτροπή – Σύστημα ελέγχου συμπεριφοράς των οδηγών
Ως υποτροπή νοείται η διάπραξη της ίδιας παράβασης εντός χρονικού διαστήματος που ορίζεται στην απόφαση της παρ. 2, ανεξάρτητα από την τοπική ή χρονική εγγύτητα από την τέλεση της προηγούμενης παράβασης και ανεξάρτητα από την επίδοση ή μη των εκθέσεων βεβαίωσης παραβάσεων. Ειδικά για την περίπτωση της παράνομης στάθμευσης του άρθρου 34, όταν αυτή συνεχίζεται πέραν των τριών (3) ωρών, βεβαιώνεται νέα παράβαση και υφίσταται υποτροπή.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη καθιερώνεται Σύστημα Ελέγχου της Συμπεριφοράς των Οδηγών (Σ.Ε.Σ.Ο) όλων των μηχανοκίνητων οχημάτων, με τη συγκέντρωση και καταχώρηση των στοιχείων για τις διαπραττόμενες από αυτούς παραβάσεις του παρόντος και του συνδυασμού κατηγορίας και υποκατηγορίας αυτών, σύμφωνα με το άρθρο 105Α. Με την απόφαση αυτή καθορίζονται ιδίως:
α) ο τρόπος συγκέντρωσης και καταχώρησης των στοιχείων των παραβάσεων,
β) το σύστημα βαθμολόγησης των παραβάσεων και τα επιβαλλόμενα διοικητικά μέτρα στην περίπτωση συγκέντρωσης ορισμένης βαθμολογίας,
γ) οι παραβάσεις για τις οποίες προβλέπεται υποτροπή, οι αυξημένες ποινές που επιβάλλονται και το χρονικό διάστημα από την προηγούμενη παράβαση πέραν του οποίου δεν νοείται υποτροπή και
δ) οι όροι εκπαίδευσης και εξέτασης των οδηγών στους οποίους αφαιρέθηκε η άδεια οδήγησης, κατ’ εφαρμογή του Σ.Ε.Σ.Ο., προκειμένου να τους επαναχορηγηθεί η άδεια οδήγησης.
Σε περίπτωση διάπραξης των παραβάσεων του παρόντος:
α) που συνδέονται με:
αα) την οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, άρθρο 42,
αβ) τη Ρυθμιστική Πινακίδα Ρ-2 Υποχρεωτικής διακοπής πορείας (STOP), παρ. 3 και 11 του άρθρου 4,
αγ) τον ερυθρό φωτεινό σηματοδότη, περ. β), ε), η) και ι) της παρ. 1 του άρθρου 6,
αδ) την οδήγηση οχημάτων για επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, παρ. 8 του άρθρου 8, ή τον συναγωνισμό στην ταχύτητα, παρ. 5 του άρθρου 19,
αε) τη μη χρήση ζώνης και κράνους ασφαλείας από τους οδηγούς, παρ. 5 και 6 του άρθρου 12,
αστ) τη μη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας κατά τη μεταφορά παιδιών, παρ. 5 του άρθρου 12 και περ. β) και γ) της παρ. 2 του άρθρου 33,
αζ) τη χρήση κινητού κατά την οδήγηση, παρ. 2 του άρθρου 13 και παρ. 1 του άρθρου 40,
αη) την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, άρθρο 20,
αθ) τη χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.), παρ. 9 του άρθρου 29,
αι) τη στάση ή στάθμευση σε θέση όπου βρίσκεται ράμπα διάβασης ατόμων με αναπηρία, περ. ιστ) της παρ. 2 του άρθρου 34, ή σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία, παρ. 3 του άρθρου 4 περί ρυθμιστικών πινακίδων Ρ-71 και Ρ-72 και περ. ιζ) και ιη) του άρθρου 34,
ιαια) την οδήγηση χωρίς ο οδηγός να κατέχει την προβλεπόμενη ισχύουσα άδεια οδήγησης, παρ. 4 και 5 του άρθρου 94,
για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ενός (1) έτους, στον παραβάτη οδηγό επιβάλλονται αυξημένο διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1000) ευρώ και το διοικητικό μέτρο της αφαίρεσης της άδειας οδήγησης έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες.
β) που συνδέεται με την οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, όταν ο οδηγός καταλαμβάνεται να οδηγεί υπό την επήρεια οινοπνεύματος, κατά τη νέα παράβαση για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ενός (1) έτους, με ποσοστό αλκοόλ άνω του ορίου της περ. γ) της παρ. 7 του άρθρου 42, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2000) ευρώ και διοικητικό μέτρο της αφαίρεσης της άδειας οδήγησης έως δύο (2) έτη.
γ) που συνδέονται με:
γα) την οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, άρθρο 42,
γβ) τη Ρυθμιστική Πινακίδα Ρ-2 Υποχρεωτικής διακοπής πορείας (STOP), παρ. 3 και 11 του άρθρου 4,
γγ) τον ερυθρό φωτεινό σηματοδότη, περ. β), ε) η) και ι) της παρ. 1 του άρθρου 6,
γδ) την οδήγηση οχημάτων για επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, παρ. 8 του άρθρου 12, ή τον συναγωνισμό στην ταχύτητα, παρ. 5 του άρθρου 19,
για τρίτη φορά της ίδιας παράβασης μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για επτά (7) έτη.
Για τις περιπτώσεις της παρ. 4 ο παραβάτης οδηγός υποχρεούται σε εκπαίδευση και εξέταση για τη χορήγηση της άδειας οδήγησης, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση της παρ. 2. Το δικαίωμα συμμετοχής στην εξέταση του πρώτου εδαφίου κατοχυρώνεται μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος αφαίρεσης της άδειας οδήγησης, μόνο με την προσκόμιση του αποδεικτικού καταβολής των διοικητικών προστίμων, σύμφωνα με το άρθρο 103, κατά περίπτωση.
Τα διοικητικά μέτρα του παρόντος επιβάλλονται και εκτελούνται παράλληλα και ανεξάρτητα με τις ποινικές κυρώσεις.».
dnews.gr