Κίνηση Επτανήσιων Πολιτών: Ανεπαρκής και επικίνδυνη η απερχόμενη περιφερειακή αρχή
Κίνηση Επτανήσιων Πολιτών - Αλέξανδρος Δεσύλλας Μετά την διαπιστωμένη πλέον ανικανότητα της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής, να απορροφήσει τα υπάρχοντα στη διάθεση της κονδύλια του Κοινοτικού Προγράμματος ΕΣΠΑ που την τοποθέτησαν στην τελευταία θέση στην σχετική αξιολόγηση των 13 Περιφερειών της χώρας μας, που η απορρόφηση τους θα είχε οδηγήσει στην ολοκλήρωση των συνεχιζόμενων από τους προκατόχους της βασικών έργων υποδομής και απόδοσης τους στην εκμετάλλευση αλλά και στην ουσιαστική συνέχιση νέων έργων αναγκαίων για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της τουριστικής οικονομίας της ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, προστίθενται καθημερινά στο παθητικό της και νέες κραυγαλέες ολιγωρίες.
Οι απειροελάχιστες η μηδενικές απορροφήσεις των υπαρχόντων και πάλιν κονδυλίων των διασυνοριακών προγραμμάτων του INTEREG, που έχουν δημιουργήσει θύελλες αντιδράσεων εναντίον της Περιφέρειας μας, στους άλλους Κοινοτικούς και μη εταίρους των προγραμμάτων αυτών, έρχονται και αυτές να αποδείξουν την ανεπάρκεια της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ακόμη περισσότερο κραυγαλέα αλλά και ύποπτη είναι απάθεια της στο δράμα των κατοίκων της Περιφέρειας μας, από την πολύ κακή βατότητα του οδικού μας δικτύου αποκλειστικά της δικής της αρμοδιότητας.
Ενώ διαπιστώνεται ότι είχε στη διάθεση από τον Δεκέμβρη του 2012 και 2013 κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος κονδύλια που υπερβαίνουν αθροιστικά τα 10 εκατομμύρια Ευρώ για την συντήρηση του οδικού δικτύου της αρμοδιότητα της, δεν προχώρησε ως είχε υποχρέωση, στην προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού, αλλά ετοιμάζεται σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει στον κατακερματισμό και την διάσπαση της υπάρχουσας πίστωσης σε μικρότερα έργα και στην απευθείας ανάθεση τους, προφανώς και για προεκλογικούς σκοπούς σε περισσότερους εργολάβους, με ότι αυτό θα σημαίνει για την ποιότητα και την οικονομία του έργου.
Η δημοπράτηση του συνόλου της πίστωσης σε ένα έργο και σε ένα εργολάβο, θα είχε πιθανότατα ως αποτέλεσμα την επίτευξη μεγαλύτερης έκπτωσης, άρα την εκτέλεση μεγαλύτερου έργου, όπως επίσης και την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της ποιότητας των εκτελουμένων εργασιών.
Όμως η κυοφορούμενη από την απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή διάσπαση του έργου, θα έχει και έννομες συνέπειες.
Η διάσπαση ενός έργου σε μικρότερα και οι απευθείας αναθέσεις, επιτρέπονται μόνο σε περίπτωση απροβλέπτων γεγονότων. όπως μετά από φυσικές καταστροφές και όχι όταν οι πιστώσεις υπάρχουν από πολλούς μήνες κατατεθειμένες στην Τράπεζα της Ελλάδος!!!
Ευθύνες βέβαια που δεν περιορίζονται μόνο στην ηγεσία της Περιφέρειας αλλά και σε όλους αυτούς που είτε από ανεπάρκεια ειδικών γνώσεων είτε συνδεδεμένοι με την « αμειβόμενη θέση » αδυνατούν η δεν θέλουν να κοιτάξουν κατάματα, το ασήμαντο έργο που επιτέλεσε η υποστηριζόμενη από αυτούς απερχόμενη πλέον Περιφερειακή Αρχή.