Η ομιλία της Άντζελας Γκερέκου στο Ληξούρι

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 11 Μαΐου 2014 09:00

Η ομιλία της Άντζελας Γκερέκου στο Ληξούρι

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ τους ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΙΚΗΣ

Για τις αιτήσεις στεγαστικής συνδρομής:

  • Μίλησα με τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, τον κ. Χρυσοχοϊδη, και, μεταξύ άλλων, προωθούμε λύσεις για το θέμα του τοπογραφικού διαγράμματος που περιλαμβάνεται στα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την  επιχορήγηση της ανακατασκευή και της επισκευής σεισμόπληκτων ακινήτων.
  • Σε πρώτη φάση καταφέραμε την επόμενη εβδομάδα να εκδοθεί  ερμηνευτική εγκύκλιος από το Υπουργείο, με την οποία θα διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση έκδοσης αδειών επισκευής μικρής κλίμακας δεν απαιτείται η προσκόμιση νέου τοπογραφικού διαγράμματος, το οποίο πράγματι συνεπάγεται μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη.
  • Για τις άλλες άδειες, η αλλαγή του τύπου του τοπογραφικού διαγράμματος προϋποθέτει αλλαγή του υφιστάμενου νόμου από το ΥΠΕΚΑ, τον κ. Μανιάτη, η οποία θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου. Από προχθές είναι σε συνεννόηση οι νομικοί σύμβουλοι των δύο Υπουργών.

Για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και του λιμανιού του Ληξουρίου βάσει της τελευταίας ενημέρωσης από το ΥΠΜΕΤ

  • Έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου και της Περιφέρειας  για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, συνολικού ποσού 24.500.000,00 Ευρώ. Το έργο αφορά στους οδικούς άξονες Αργοστολίου – Ληξουρίου και Αργοστολίου Άσου, στο εσωτερικό οδικό επαρχιακό δίκτυο της Παλικής, στο δρόμο του Μύρτου και στο δρόμο των Πετανών. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και η τοποθέτηση βραχοπαγίδων, έργο που συζητείται χρόνια. Μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου θα προχωρήσει και η αποκατάσταση οδοστρωμάτων, επιχωμάτων και άλλων ύψους 17,5 εκατ. ευρώ.
  • Εκτελείται ήδη η Α’ Φάση αποκατάστασης του Λιμανιού του Ληξουρίου, ποσού 660.000 Ευρώ. Η μελέτη ολοκληρώθηκε και ο ανάδοχος αναμένεται να εγκατασταθεί άμεσα στο νησί ώστε το έργο να ολοκληρωθεί εντός 40 ημερών.
  • Προετοιμάζεται η Β’ Φάση για το Λιμάνι ποσού 4.000.000,00. Πληροφορήθηκα σε συνομιλία μου με το Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ότι η δημοπρασία ορίστηκε για τις 3/6 και αφορά στην πλήρη αποκατάσταση των κρηπιδωμάτων και της χερσαίας ζώνης του λιμανιού.
  • Παράλληλα το Υπουργείο έχει προβεί σε διαδικασία εκπόνησης για το MASTER PLAN του λιμανιού.

Για την ανάγκη δημιουργίας ενός Σχεδίου Ανασυγκρότησης της περιοχής

  • Ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει, όχι μόνο την ανακατασκευή και επισκευή των πληγέντων υποδομών, αλλά και την αναμόρφωση της περιοχής. Να δώσουμε πνοή ανάπτυξης και ευημερίας για την επόμενη 20ετία. Πρέπει λοιπόν να ξαναφανταστούμε το Ληξούρι, να ξαναφανταστούμε την Παλική:  για να χρησιμοποιήσω έναν  όρο, θέλουμε ένα «Rethink Ληξούρι», «Rethink Παλική»!
  • Είμαστε σήμερα εδώ για να δούμε πως όλοι μαζί, εσείς οι κάτοικοι που ζείτε 12 μήνες το χρόνο εδώ, και εμείς, το Μεγάλο Ιόνιο, ως πλειοψηφική δύναμη στην Περιφέρεια, να φτιάξουμε μια άλλη Παλική. Θέλουμε να  σας πούμε τις σκέψεις μας, να τις ακούσετε, να τις σχολιάσετε, να τις συμπληρώσετε. Θέλουμε να ακούσουμε τις δικές σας σκέψεις, να τις ακούσουμε, να τις σχολιάσουμε, να τις συμπληρώσουμε, να τις υλοποιήσουμε.
  • Να διαμορφώσουμε ένα Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης με όνομα: ΠΑΛΙΚΗ 2030, με ετήσιους αλλά και μακροπρόθεσμους, προδιαγεγραμμένους, μετρήσιμους, ρεαλιστικούς στόχους. Κάθε χρόνο, απολογισμός. Και αναπροσαρμογή, όπου και εφ’ όσον χρειάζεται. Δεκαέξι χρόνια, οργανωμένης, συστηματικής αναπτυξιακής προσπάθειας. Πολλά από τα αυτά που πρέπει να υλοποιηθούν θα αφορούν σε αρμοδιότητες άλλων φορέων, εκτός της Περιφέρειας. Η βασική όμως αρμοδιότητα της Περιφέρειας είναι ο ίδιος ο Αναπτυξιακός Σχεδιασμός. Που θα γίνει σε συνεργασία με το Δήμο, τα Υπουργεία και όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς.
  • Και εδώ ερχόμαστε στο πώς ένα καταστροφικό συμβάν, όπως αυτό του σεισμού, μπορεί να λειτουργήσει σαν μια ευκαιρία για να επανασχεδιάσουμε τη ζωή στην Παλική. Παράδειγμα στη χώρα μας αποτέλεσε τη δεκαετία του ’80 η Καλαμάτα. Ο σεισμός ήταν η αφετηρία της μεταμόρφωσης της πόλης. Η Καλαμάτα σήμερα είναι μια από τις πιο όμορφες πόλης στην Ελλάδα. Γιατί όχι και το Ληξούρι; Γιατί η Παλική να μην γίνει από μόνη της ένας ξεχωριστός τουριστικός προορισμός, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  • Να κατασκευαστούν εξ αρχής νέες Εργατικές Κατοικίες, ως σύγχρονο πρότυπο συγκρότημα βιοκλιματικών κατοικιών. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν γραφειοκρατικά προβλήματα που θα βοηθήσουμε να ξεπεραστούν.
  • Να δημιουργηθεί Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο με έδρα στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου, αφού θα γίνει η επισκευή του κτιρίου αρχιτεκτονικής Μπάουχαουζ, τηρώντας αυστηρά τους κανονισμούς στατικής επάρκειας. Οραματιζόμαστε να γίνει ένα κέντρο γνώσης, δωδεκάμηνης λειτουργίας, υποστηριζόμενο από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελλάδας και του Εξωτερικού.  Φανταστείτε την πόλη του Ληξουρίου, ως κέντρο επίσκεψης φοιτητών, επιστημόνων και τεχνολόγων από όλο τον κόσμο, όλο το χρόνο. Να πώς μπορεί να αναπτυχθεί εκτός των άλλων, ο επιστημονικός τουρισμός.
  • Να γίνει το κτίριο του Μουσείου Ληξουρίου, που ακόμα δεν έχει χρησιμοποιηθεί, ως Μουσείο Σεισμού, μοναδικό στην Ελλάδα. Στο χώρο θα στεγαστούν όλα τα αρχεία των σεισμών της Κεφαλονιάς, όργανα και αντικείμενα σεισμολογικού χαρακτήρα. Το Μουσείο και το Σεισμολογικό Κέντρο θα αποτελέσουν ένα βασικό πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής, επιστημονικής γνώσης και τουρισμού.
  • Να διερευνηθεί η διατήρηση σεισμόπληκτων κτιρίων, ώστε να αποτελέσουν Ανοιχτό Υπαίθριο Μουσειακό Χώρο και αντικείμενο μελέτης από φοιτητές. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους και με τα απαιτούμενα ανταποδοτικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων.
  • Επίσης, σκοπεύουμε, ως Περιφέρεια, να προκηρύξουμε – και το έχουμε ήδη εντάξει στις προτεραιότητες του προγράμματός μας - Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την ανάπλαση και την αξιοποίηση:

του Παραλιακού Μετώπου της πόλης του Ληξουρίου, από τον Άγιο Σπυρίδωνα μέχρι  το Νεκροταφείο

των Εισόδων της Πόλης

του ποταμιού της Πόλης

των πλατειών και οικοπέδων (Παλαιό Γήπεδο, Βίλα Τυπάλδου κα)

Σχετικά με τον Πολιτισμό

  • Πρώτα απ’ όλα, θέλουμε να αναδείξουμε το σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα της Παλικής:

της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης όπου φιλοξενείται εκτός των άλλων και το αρχειακό υλικό της Σχολής της Χάλκης,

της Βιβλιοθήκης Δαμωδού,

του Ανδρέα Λασκαράτου,

των αδελφών Λειχούδη, ιδρυτών του πρώτου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Ρωσίας, της Σλαβο – Γραικο – Λατινικής Ακαδημίας της Μόσχας, που ουσιαστικά μετέφεραν στη Ρωσία το ιδεώδες της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης,

του μηχανικού Μαρίνου Χαρμπούρη,

των Μυκηναϊκών Τάφων Ριφίου και Κοντογεννάδας

αλλά και του έργου των σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως για παράδειγμα της Αντωνακάτου και του Γαβριελάτου.

  • Θέλουμε επίσης να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τη Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου, από τις καλύτερες στην Ελλάδα.
  • Ακόμη, να διερευνήσουμε πώς μπορούν να αποκατασταθούν οι εκκλησίες που επλήγησαν από το σεισμό. Μια ιδέα θα ήταν η «υιοθέτηση» αυτών των εκκλησιών από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και την Ορθόδοξη Ρωσική Εκκλησία, αλλά και τα άλλα Πατριαρχεία, ώστε να χρηματοδοτήσουν την αποκατάσταση τους.
  • Σκεφτόμαστε να προτείνουμε στα Πολιτιστικά Ιδρύματα της χώρας, όπως της Τράπεζας Ελλάδας, της  Τράπεζας Πειραιώς, του Ιδρύματος Ωνάση, αλλά και του εξωτερικού, να αναλάβουν την αναστύλωση και ανάπλαση της Μονής Κηπουραίων. Θα χτυπήσουμε την πόρτα Πολιτιστικών Ιδρυμάτων και της Ρωσίας, με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος του μουσειακού θησαυρού της Μονής είναι Ρωσικής προέλευσης, από την εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης. Πέραν αυτών, σκοπεύουμε να εντάξουμε τις εκκλησίες και τη Μονή Κηπουραίων στην «Πύλη» που θα δημιουργήσουμε για την προβολή και την προώθηση του Ιόνιου Πολιτισμού και του πολιτιστικού τουρισμού. Να αποτελέσουν, δηλαδή, τη βάση για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή.
  • Παράλληλα, θέλουμε να φτιάξουμε διαδρομές ιστορικού, θρησκευτικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Τουριστικά Μονοπάτια, που θα περνάνε από ορεινά χωριά, παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά μνημεία και μνημεία της φύσης, σύμφωνα και με προηγούμενες μελέτες του Ε.Ο.Τ.

Σχετικά με τον πρωτογενή τομέα και την παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων

  • Πρώτα απ’ όλα, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία δικτύων μεταξύ παραγωγών, τους ονομάζουμε «Δρόμους Ανάπτυξης», και να ενισχύσουμε την προβολή τους με σκοπό την καλύτερη προώθηση των τοπικών προϊόντων και των εξαγωγών.
  • Επίσης, θα υποστηρίξουμε παραγωγούς και μεταποιητικές επιχειρήσεις για το σχεδιασμό νέων προϊόντων και την πιστοποίησή τους, με τη θεσμοθέτηση «τοπικών σημάτων ποιότητας».
  • Θα ενισχύσουμε δράσεις για τη διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής, με την μεταποίηση και τον τουρισμό για τη δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών προϊόντων, όπως ο αγροτουρισμός και ο γαστρονομικός τουρισμός αλλά και την ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας της περιοχής.
  • Σημαντικό κομμάτι για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής είναι και οι υποδομές. Η κατασκευή του Φράγματος στη Κατωγή, που διαθέτει έτοιμες μελέτες και αδειοδοτήσεις θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην αγροτική παραγωγή.
  • Η επέκταση του υπάρχοντος αρδευτικού δικτύου του Σχηνιά στην Ανωγή επίσης θα βοηθήσει την αγροτική παραγωγή των γύρω χωριών. Ένα άλλο έργο, που συζητείται εδώ και πολλά χρόνια, είναι το Αλιευτικό καταφύγιο στην Κουνόπετρα. Επιτέλους θα πρέπει να αρχίσει να σχεδιάζεται.

Σχετικά με τη διαχείριση του νερού και των λυμάτων

  • Βασική προτεραιότητα για την ύδρευση του Ληξουρίου είναι να υλοποιηθεί το δυνατόν συντομότερα το έργο που έχει δρομολογηθεί, της αντικατάστασης του παλιού κεντρικού δικτύου από αμίαντο.
     
  • Μετά είναι η επέκταση των αποχετευτικών δικτύων του βιολογικού καθαρισμού Ληξουρίου σε όλα τα χωριά, και κυρίως στις τουριστικές ζώνες, στη Λέπεδα, την Κουνόπετρα και τον Ξι -Μέγα Λάκο.
  • Υπάρχουν και άλλες ανάγκες, και άλλες προτάσεις: για την κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για την ίδρυση και λειτουργία ΒΙΟΠΑ, και για άλλα θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας του Δήμου, που δεσμεύομαι ότι θα προωθήσουμε από κοινού για την ένταξή τους στο Πρόγραμμα της Περιφέρειας. Το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο και τα ΤΕΙ, που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, όχι μόνο για τη συνέχιση της ύπαρξής τους, αλλά για την ενίσχυση του ρόλου τους.
  • Οφείλουμε για όλη την Κεφαλονιά, αλλά ιδιαίτερα για τη σεισμόπληκτη περιοχή της Παλικής, τη δημιουργία ειδικών μέτρων στο Νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.
  • Σημαντικό εργαλείο για όλες τις αναπτυξιακές δράσεις αποτελεί ο Χωροταξικός Σχεδιασμός και οι Χρήσεις Γης.



336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250