“Οργή” Φόρτε για το νέο ΦόΔΣΑ: “Ο Παρίσης σε ρόλο γραμματοκομιστή της Κυβέρνησης - Συμπεριφορά Αρχιλοχία η Κράτσα - “Απερίγραπτης ξεφτίλας” οι συνεδριάσεις της ΠΕΔΙΝ με Γραφάκο”
Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 103,9 και στον Γιώργο Xαλαβαζή ,μίλησε ο Μάκης Φόρτες, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στον Δήμο Αργοστολίου “Για την Επόμενη Μέρα”, με αφορμή τα όσα συνέβησαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΕΔΙΝ, αναφορικά με τον νέο ΦΟΔΣΑ.
Συνοπτικά:
Για τα όσα αναφέρθηκαν από την πλευρά του στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου, αναφορικά με τον νέο ΦΟΔΣΑ και την στάση του κ.Παρίση, συνοπτικά είπε τα εξής: “Με πολύ θλίψη κατήγγειλα την συμπεριφορά του κ Παρίση για το ότι δεν προασπίζεται τα συμφέροντα της Κεφαλονιάς σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα” είπε χαρακτηριστικά ξεκινώντας την αναφορά του ο κ. Φόρτες. ”Τον εκτιμώ, δεν είχα ποτέ προσωπικές η πολιτικές κόντρες μαζί του,δεν ήμασταν ποτέ μαζί σε κάποιο όργανο,η κοινή πολιτική πορεία μας ξεκίνησε στην παρούσα Δημοτική περίοδο, και στην ΠΕΔΙΝ που είναι πρόεδρος.
“Με αφορμή το θέμα της ΕΔΑΚΙ και όλων των συναφών που από τον Μάιο μας ταλανίζουν και με την εμπειρία πού φέρω από την αυτοδιοίκηση ,ομολογώ ότι έχω πέσει από τα σύννεφα,γιατί αυτή η ιστορία είναι τραγική για την αυτοδιοίκηση,για την Κεφαλονιά,για τον Δήμο Αργοστολίου και τούς υπόλοιπους δήμους.
Ο κ.Παρίσης ως πρόεδρος της ΠΕΔΙΝ ,παίζει έναν ρόλο,που του τον είπα ευθέως -πολιτικά μιλώ-,του γραμματοκομιστή της Κυβέρνησης ,του κ. Γραφάκου του γραμματέα συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων και της κ. Κράτσα, την οποία έχω χαρακτηρίσει ευθέως και κατ'επανάληψη το “μακρύ χέρι” της κυβέρνησης στην περιφέρεια.
Προβάλλουν το ψευτοδίλημμα και το επαναλαμβάνει ο κ.Παρίσης μη έχοντας γνώση τι λέει,ότι δεν έχει σημασία ποιός θα κάνει την δημοπρασία,ότι δεν τον ενδιαφέρει.
Επαναλαμβάνει αυτό που του έχει πει ο κ.Γραφάκος και η κ.Κράτσα.
Το πραγματικό ερώτημα, το πραγματικό δίλημμα είναι αν ξεπουλιέται η όχι η περιουσία του Κεφαλονίτη στούς επίγονους του Μπόμπολα και στην συνέχεια στα Ολλανδικά Fund.
Για τον ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς εργαστήκαμε πολλοί και γεννάται και το ερώτημα αν μπορεί την περιουσία του Δήμου να την παίρνει ο οποιοσδήποτε. Που βρισκόμαστε;
Ο κ. Παρίσης στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο είπε άλλα αντ' άλλων,άλλα κατάλαβε.
Η ιδιοκτησία παραμένει εάν την έχεις αγοράσει με ανταποδοτικά τέλη,δηλαδή χρήματα όλων των Κεφαλονιτών και έτσι έχουν αγορασθεί δύο οικόπεδα,το ένα το 2005 και ένα το 2009 στα οποία θα γίνει η παρέμβαση της ολοκληρωμένης διαχείρισης που συζητάμε τώρα.
Έρχεται λοιπόν ξαφνικά η κ.Κράτσα και λέει”δικό μου” Τι δικό σου;.
Ο κ.Γραφάκος πρίν λίγες μέρες ,επειδή άρχισαν να στριμώχνονται και σε συνταγματικής φύσεως ζητήματα όπως είναι τα ιδιοκτησιακά,είπε ότι ναι,η κυριότητα παραμένει στον ιδιοκτήτη,αλλά η χρήση περνά στον νέο ΦΟΔΣΑ.
Δεν πρέπει όμως να πάρει απόφαση ο ιδιοκτήτης ,δηλαδή ο Δήμος Αργοστολίου;Αποφασίζουν λοιπόν χωρίς εμάς,και όχι μόνον αυτό,αλλά όταν πήραμε την απόφαση ότι δεν δίνουμε τίποτα , έστειλε και εξώδικο η κ.Κράτσα στον Δήμαρχο.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο τι μέλλει γενέσθαι (κατά τον ίδιο) με την διαχείριση των αποβλήτων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο
“Είναι ένα από τα μεγαλύτερα “εγκλήματα” που έχουν γίνει στην Κεφαλονιά και θα το δείτε τα επόμενα χρόνια και ιδιαίτερα αν επαληθευθούν αυτές οι εξελίξεις πού τρέχουν και ελάχιστοι μπορούν να τις έχουν καταλάβει και τις ανέφερα στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο κ.Γραφάκος είναι πρώην δήμαρχος,κυβερνητικό στέλεχος αυτή τη στιγμή στον περίγυρο του Μαξίμου,δεξί χέρι του κ. Χατζηδάκη του Υπουργού Περιβάλλοντος και διαχειρίζεται έναν από τούς πλέον ευαίσθητους και με πάρα πολλά εκατομμύρια-δισεκατομμύρια τομέα,τον τομέα διαχείρισης αποβλήτων. Το έχω πεί κατ' επανάληψη ότι αν υπάρχει μια κερδοφόρα επιχείρηση αυτή τη στιγμή σε όλο τον πλανήτη,αυτή είναι η διαχείριση των αποβλήτων. Δεν είναι τυχαίο που σε διάφορες χώρες στον κόσμο ,όπως στην Αμερική,αυτή την διαχείριση την έχουν οι μαφίες. Έχεις ένα μηχάνημα που από την μία πλευρά βάζεις σκουπίδια και από την άλλη βγάζεις χρυσάφι.
Η ουσία είναι ότι την Κεφαλονιά με κάποιους εκατοντάδες τόνους απορριμμάτων ελάχιστους σε σχέση με την Κέρκυρα και την Κοζάνη και σε σχέση με ότι συμβαίνει,για κάτι την θέλουν.
Ο ΧΥΤΑ της Κέρκυρας είναι κοντά στον πολεοδομικό ιστό της πόλης,ενώ το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κεφαλονιάς είναι ότι είναι μεγάλο νησί και ο χώρος εναπόθεσης των σκουπιδιών είναι σε μία προνομιούχα περιοχή .
Έχουμε κάνει δύο συνεδριάσεις με τον κ.Γραφάκο “απερίγραπτης ξεφτίλας”,έρχεται τα λέει και σηκώνεται και φεύγει. Βρίσκει αφορμή τι λέω εγώ ,τι λέει ο άλλος και αποχωρεί από την συζήτηση.
Και είναι και πρώην δήμαρχος,του είπα ευθέως ότι είναι απαράδεκτος,ο Γιώργος Καλούδης δημοτικός σύμβουλος της Κέρκυρας του είπε,”δεύτερη φορά το κάνεις,είναι πραξικόπημα”και το ανέφερε και στον Παρίση τον πρόεδρο της ΠΕΔΙΝ αυτό.
Ο κ. Γραφάκος και η κα Κράτσα ενεργούν λες και είναι επιλοχίες σε κάποιες αλήστου μνήμης εποχές.
Όσον αφορά την ΔΙΑΔΥΜΑ ο κ.Φόρτες ξεδίπλωσε στο σημείο αυτό το “βιογραφικό της “:
Η ΔΙΑΔΥΜΑ την οποία μας την παρουσιάζουν ως κομψοτέχνημα,ως το διάδημα (στέμμα-κορώνα) της καθαριότητας,την τεχνογνωσία την πήρε από την Διαδημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας Κεφαλονιάς,με την διαφορά ότι η δική μας επιχείρηση δημιουργήθηκε στην δεκαετία του 80 επί Αλέκου Καλαφάτη και η ΔΙΑΔΥΜΑ όταν ήμουν εγώ Δήμαρχος. Είχαν έρθει και τούς κάναμε μάθημα. Εξελίχθηκαν ,όμως άλλο πράγμα η Κεφαλονιά,άλλο πράγμα η Κοζάνη άλλη εξάρτηση έχουν εκεί οι δήμοι,άλλη εδώ,εμάς στα Επτάνησα,μας συνδέει μόνο η ιστορία και η θάλασσα.
Δηλαδή σε τι θα ωφελήσει τον Κεφαλονίτη να φτιάξουμε έναν διαπεριφερειακό ΦΟΔΣΑ ,δεν μας έχει εξηγήσει η κα Κράτσα.
Βέβαια η εμπειρία της δεν έχει να κάνει με την αυτοδιοίκηση ,αλλά μόνο με τα σαλόνια των Βρυξελλών.
Δείχνει ανιστόρητη, εάν μου μιλήσει για το Ευρωκοινοβούλιο θα την ακούσω γιατί έχει εμπειρία 15 χρόνων,εκείνη δεν ακούει εμάς που έχουμε αυτοδιοικητική εμπειρία,τα ξέρει όλα και αυτό χαρακτηρίζει αυτούς που πηγαίνουν το γράμμα.
Για να γίνει κατανοητό,η ΔΙΑΔΥΜΑ έχει να κάνει με στεριανούς δήμους,ενώ εδώ το κάθε νησί έχει το δικό του σύστημα ,δεν είμαστε ίσα κι όμοια,είναι τεράστια η διαφορά.
Η ΔΙΑΔΥΜΑ το 2014-15 σύναψε μία συνεργασία με μία ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ (ΣΔΙΤ),δηλαδή έβαλε κάποια λίγα εκατομμύρια αυτή η εταιρεία και τα πολύ περισσότερα η ΔΙΑΔΥΜΑ απο το Ευρωπαικό Ταμείο Συνοχής και ανέλαβε η ΕΠΑΔΙΝ για 25 χρόνια,μέχρι το 2040 να διαχειρίζεται τα σκουπίδια της ΔΙΑΔΥΜΑ.
Αυτοί είναι λοιπόν από πίσω.Το 50% της ΕΠΑΔΥΝ έχουν ο “Ηλλέκτωρ” και ο ¨Ακτωρ”,θυγατρικές και οι δύο του Ελλάκτωρ.
Μπαίνοντας στο διαδίκτυο ανακάλυψα ότι αυτή τη στιγμή Ολλανδικά Fund,εμφανίζονται ως ισχυροί ενδιαφερόμενοι για την ανάληψη της τύχης του “Ελλάκτωρ”.
Δηλαδή κουβεντιάζουμε για την ΔΙΑΔΥΜΑ,συνειδητά προσπαθούν να πουν ότι λέμε ψέματα,η Κράτσα επικαλείται ότι λέμε ότι η ΔΙΑΔΥΜΑ είναι ιδιωτική εταιρεία,ενώ δεν λέμε αυτό,αλλά αναφερόμαστε στο ότι την τεχνογνωσία και όλη την διαχείριση απορριμάτων την έχει η ΠΑΔΙΝ,αυτή που ήταν εδώ και ένα χρόνο στον Μπόμπολα γιατί όλα γίνονται χρηματιστηριακά και έχει περάσει το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας σε κάποιους άλλους αυτή τη στιγμή και τώρα μπαίνουν οι Ολλανδοί στο παιγνίδι.
Όσον αφορά την αναφορά του κ.Αλέξανδρου Παντελειού του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Κεφαλονιά Νησί Γιά Όλους”,ότι ο νέος ΦΟΔΣΑ στελεχώνεται και από golden boys, ο κ. Φόρτες είπε ότι αυτή είναι η πραγματικότητα και ότι μέσα στις αποφάσεις που έλαβαν σε μία παράνομη συνεδρίαση υπάρχει η απόφαση για πρόσληψη ενός ειδικού Διευθυντή με 3000 ευρώ καθαρά μηνιαίως ,τουτέστιν το χρόνο μαζί με τις κρατήσεις 50.000 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώσουμε 100.000 ευρώ για μία δική μας μελέτη και θα πληρώνουμε και τον ειδικό διευθυντή.
Όσον αφορά την μελέτη του Δήμου Αργοστολίου ο κ Φόρτες δήλωσε ότι δεν μπορεί να μας την πάρει ο κ.Γραφάκος και οτι τον ενημέρωσε και ο κ.Παρίσης σε συνδιάσκεψη που είχαν ότι είναι του δήμου η μελέτη .Στην συνέχεια περιέγραψε τους διαλόγους που έλαβαν χώρα μετά την τοποθέτηση του κ.Παρίση: “στην συνέχεια υποτιμητικά στρεφόμενος προς εμένα ο κ.Γραφάκος μου είπε ξέρετε.. “δεν μπορώ να συμμετέχω σε μιά συζήτηση μ αυτό το στιλ “και όταν τον ρώτησα “δεν κατάλαβα,το δικό μου στιλ,η το δικό σας περιφρονητικό στιλ”,αποχώρησε από την συζήτηση. Είναι δυνατόν να ψεύδεται τόσο ασύστολα ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσία 20 ατόμων αναφερόμενος σε μελετητή,ενώ την μελέτη την έφτιαξε ο Δήμος Αργοστολίου με τις Τεχνικές του Υπηρεσίες;”
Για την νομιμότητα του νέου ΦΟΔΣΑ : Για πρώτη φορά ενημέρωσα και το Δημοτικό Συμβούλιο ,έκανα ένσταση εναντίον αποφάσεων του ΦΟΔΣΑ.Υπάρχει ένας νόμος ο οποίος μεταξύ των άλλων λέει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της κινητής και της ακίνητης περιουσίας και στην συνέχεια να βγεί Διαπιστωτική Πράξη από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την οποία θα καταργείται ο προηγούμενος (τοπικός) ΦΟΔΣΑ η ΕΔΑΚΙ στην προκειμένη περίπτωση και αναλαμβάνει ο καινούργιος. Είναι σαφέστατο. Το κενό του νόμου είναι ότι αυτή η διεργασία θέλει μία μεταβατική περίοδο ,προβλεπόταν να γίνει σε δύο μήνες,έχουν περάσει εφτά και ούτε σε 17 δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί. Στην Περιφέρεια μας έχει ολοκληρωθεί και έχει βγει απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο και την ΕΔΑΚΙ να την προσβάλλουν και θα την κερδίσουν,εδώ είμαστε και θα το δείτε. Έχει να κάνει με την ΕΔΑΚΙ και την Διαπιστωτική Πράξη -διαπίστευση του νέου φορέα.
Στίς 15 Ιουνίου λαμβάνει χώρα η 1η συνεδρίαση για το Διοικητικό Συμβούλιο του νέου ΦΟΔΣΑ ,ο Δήμαρχος συμμετείχε (κατά την γνώμη μου δεν έπρεπε να συμμετάσχει).Τότε έγινε το πρώτο και μεγάλο φάουλ. Ενώ ο “Κλεισθένης”ο νόμος 4555 του 2018 λέει ρητά και κατηγορηματικά,ότι στους ΦΟΔΣΑ συμμετέχει υποχρεωτικά κάθε περιφερειακή ενότητα της περιφέρειας, δηλαδή από τους δήμους,ένας εκπρόσωπος από την Κεφαλονιά, ένας από Ζάκυνθο,ένας από Λευκάδα,ένας από Κέρκυρα,αφήνει γιατί έτσι την βόλευε την κα Κράτσα και εκλέγονται δύο από την Κέρκυρα και κανένας από την Λευκάδα. Αμέσως κάνει ένσταση ο Δήμαρχος της Λευκάδας και έρχεται σε επικοινωνία με το υπουργείο. Στίς 18 Αυγούστου απαντά ο Υφυπουργός Εσωτερικών ο κ. Λιβάνιος,ο οποίος αναφέρει ότι αν δεν έχει συσταθεί νόμιμα το διοικητικό συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ,τότε οφείλει η προεδρεύουσα ,η περιφερειάρχης δηλαδή να τηρήσει τις προβλεπόμενες από τον νόμο διατάξεις στην σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου. Εν ολίγοις να συμμετέχει και η Λευκάδα. Το έγγραφο αυτό έφτασε 18 Αυγούστου στην Λευκάδα,κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια και έχουμε κλείσει το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη και 4 μήνες μετά δεν έχει εφαρμοστεί. Αυτό σημαίνει με την βούλα του υπουργείου Εσωτερικών,όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα δεν είναι νόμιμες.Με βάση λοιπόν αυτό εγώ έχω κάνει ένσταση και από την Κέρκυρα σε ότι τους αφορά ότι η απόφαση που πήραν να λύσουνε μονομερώς την προγραμματική σύμβαση και να μας πάρουν το έργο είναι παράνομο. Όπως παράνομη είναι και η απόφαση για τον “Γενικό Διευθυντή”,όπως είναι παράνομη και η σύναψη προγραμματικής σύμβασης κάτω από κάποιες προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος. Δεν είναι νόμιμη η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η θα καταλάβουν έστω και την ύστατη στιγμή (αν και το βλέπω πολύ δύσκολο),ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η όλη ιστορία και να γίνει αυτό που τους ζητούσαμε πριν έξι μήνες,δηλαδή να γίνει ουσιαστικός διάλογος ,η ανάγκα και οι Θεοί πείθονται ,μόνο αν παρανομήσει ο Ειδικός Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα απορίψει την ένσταση του Κερκυραίου συνάδελφου και την δικιά μου και αν γίνει αυτό θα φτάσουμε και στα δικαστήρια.Να συμμετέχουμε σε έναν περιφερειακό ΦΟΔΣΑ ,αλλά κάτω από ορισμένες προυποθέσεις ,όχι να μην μορούμε ούτε να συζητήσουμε. Το Δημοτικό Συμβούλιο ανανέωσε την απόφαση του να δημοπρατήσει το έργο του ΧΥΤΥ,όμως τώρα είναι δύσκολα τα πράγματα γιατί μπλέκουμε σε δικαστήρια κ.λ.π. Ανεμίζει την ζώνη του απειλητικά στον αέρα ο κ.Γραφάκος ,δεν ακούει κανέναν αποφασίζει,διατάζει ως αρχιλοχίας ενώ προέρχεται από την αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι δυστυχώς η κυβέρνηση των αρίστων. Δεν πρόκειται να τούς περάσει.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη
{https://soundcloud.com/user-46829938/fortes-inkefalonia-1039-11-12-2020}