Εντείνονται οι ανησυχίες για την ποσότητα αλογίσιου κρέατος που διακινήθηκε και καταναλώθηκε στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013 10:05

Εντείνονται οι ανησυχίες για την ποσότητα αλογίσιου κρέατος που διακινήθηκε και καταναλώθηκε στην Ελλάδα

Εντείνονται οι ανησυχίες για τον όγκο των ποσοτήτων αλογίσιου κρέατος που διακινήθηκε και καταναλώθηκε στη χώρα μας ως μοσχαρίσιο καθώς θετικά βγήκαν τα πρώτα αποτελέσματα ελέγχου DNA. Οπως ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, από τα 76 δείγματα που εστάλησαν σε εργαστήρια έχουν αναλυθεί τα 26. Στα τελευταία εντοπίστηκαν δύο θετικά. Δηλαδή είχαν DNA αλόγου. Ετσι, και επίσημα προκύπτει ότι στη χώρα μας μπήκαν ποσότητες αλογίσιου κρέατος «βαφτισμένου» ως μοσχαρίσιου, που πιθανόν να έχει καταναλωθεί.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, «τα δύο θετικά δείγματα αφορούν σε ισάριθμες παρτίδες βόειου κατεψυγμένου κρέατος προέλευσης Ρουμανίας, συνολικής ποσότητας 1.064 κιλών (πάνω από έναν τόνο) με την επισήμανση FROZEN BEEF MEAT NECK και FROZEN BEEF MEAT TOPSIDE της επιχείρησης ''ΖΗΚΟΥΔΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ'' και τα οποία έχουν ήδη δεσμευτεί από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά στις 14 Φεβρουαρίου 2013».

Οπως δήλωσε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Τσιάλτας, «πρόκειται για μπάλες κρέατος οι οποίες είχαν εισαχθεί από τη συγκεκριμένη επιχείρηση». «Σχεδόν κάθε μέρα θα έχουμε ροή αποτελεσμάτων ελέγχων από τις εργαστηριακές αναλύσεις» προσθέτει ο κ. Τσιάλτας, ο οποίος τονίζει ότι «ο Φορέας προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση προκειμένου να κινητοποιηθούν όλες οι συναρμόδιες αρχές. Κάνουμε ελέγχους σε όλη την αγορά σε όσα σημεία θεωρούμε ύποπτα».

Η συγκεκριμένη επιχείρηση, σύμφωνα με πηγές, είναι εισαγωγική και προμηθεύει λιανεμπορικές εταιρείες. Για τις συγκεκριμένες παρτίδες θα ληφθούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέτρα. Ο ΕΦΕΤ και η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τις διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων όλης της χώρας συνεχίζουν να πραγματοποιούν ελέγχους σχετικά με την ύπαρξη DNA αλόγου σε διάφορα τρόφιμα σε όλο το εύρος της διατροφικής αλυσίδας.

Σημειώνεται ότι τα προαναφερόμενα 76 δείγματα ελήφθησαν από ελέγχους σε παραγωγικές-μεταποιητικές μονάδες κρέατος, catering, αποθήκες και επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντιπροσωπευτική και αναλογική κάλυψη ανά την επικράτεια. Ηδη στις 14 Φεβρουαρίου η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά ανακοίνωσε τη δέσμευση 13 τόνων βόειου κατεψυγμένου κρέατος ρουμανικής προέλευσης, προκειμένου να ερευνηθεί εργαστηριακά.

Η ανησυχία είναι έκδηλη στους καταναλωτές αλλά και στις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές, καθώς το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι δεν μπορεί να βρεθεί η ιχνηλασιμότητα των ποσοτήτων κρέατος. Με απλά λόγια, είναι δύσκολο να βρεθεί η άκρη, η μέση και το τέλος της αλυσίδας διακίνησης των ποσοτήτων.

ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Σάλος σε Γερμανία - Μεγάλη Βρετανία

Η μία μετά την άλλη οι εταιρείες τροφίμων σε ολόκληρη την Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες αποσύρουν κατεψυγμένα προϊόντα με βάση το μοσχαρίσιο κιμά, καθώς το σκάνδαλο επιμόλυνσης των συγκεκριμένων προϊόντων με κρέας αλόγου και πιθανόν με επικίνδυνα για την υγεία φάρμακα έχει πάρει πανευρωπαϊκές διαστάσεις.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε στην Ιρλανδία στις 16 Ιανουαρίου και έκτοτε επεκτάθηκε σε όλη την Ευρώπη, κάνοντας τους αξιωματούχους να παραμιλούν, αφού σε αυτό εμπλέκονται εταιρείες-κολοσσοί που ελέγχουν την παραγωγή και το εμπόριο κρέατος.

Το διατροφικό σκάνδαλο έχει προκαλέσει τριγμούς σε διάφορες κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη, όπως στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία. Αρχικά για την προμήθεια του κρέατος αλόγου που έχει περάσει στα μπιφτέκια διαφόρων εταιρειών κατηγορήθηκαν σφαγεία στη Πολωνία και τη Ρουμανία, που προμήθευαν συγκεκριμένες εταιρείες, όμως ύστερα από κάποιες μέρες το σενάριο αυτό εγκαταλείφθηκε και πλέον παραμένει άγνωστη η πηγή του αλογίσιου κρέατος, καθώς οι Αρχές, σύμφωνα με εκτεταμένο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Guardian», δεν μπορούν να ελέγξουν όλες τις μεταφορές αλόγων που γίνονται από το εξωτερικό προς την Ευρώπη και εντός της ΕΕ.

Πάντως στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες για το θέμα, με συμμετοχή Ευρωπαίων αξιωματούχων, υπουργών και του αρμόδιου επιτρόπου Τόνιο Μποργκ, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν εντατικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι των προϊόντων από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο, ενώ τις έρευνες θα συντονίζει η Europol.

Πηγή: ethnos.gr




00 inkefalonia general ad 300X250